
Składniki
1 kilogram
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przygotowania przepisu potrzebny jest sznkowar oraz termometr do pieczenia mięsa. Szynkowar wysmaruj od środka tłuszczem cienką warstwą (dzięki temu mięso będzie można łatwiej wyciągnąć). Szynkę opłucz zimną wodą, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i obficie nakłuj mięso wykałaczką lub ostrym widelcem (bez nakłuć przyprawy nie wnikną do wnętrza mięsa, a tym samym wędlina będzie mniej smaczna).
Krok 2
Wymieszaj w osobnej miseczce przyprawy z solą i przeciśniętym przez praskę lub bardzo drobno posiekanym ząbkiem czosnku.
Krok 3
Mięso porządnie natrzyj przyprawami, a właściwie to wcieraj i masuj. „Masaż” wykonaj porządnie, nacierając z dwóch stron przez około 2 minuty, dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne i smaczne. Przełóż szynkę do naczynia, mocno dociśnij sprężynę i zamknij pojemnik. Wstaw do lodówki na 8 godzin (można dłużej, nawet 48h) aby mięso dobrze przeszło przyprawami.
Krok 4
Na dno dużego i wysokiego garnka (tak aby szynkowar zmieścił się w całości) połóż sciereczkę kuchenną. Wstaw szynkowar do garnka, zalej wodą tak aby sięgała do górnej granicy (ale nie może całkowicie przykryć naczynia) i przykryj pokrywką. Gdy się zagotuje od razu zmniejsz ogień, utrzymując temperaturę ok 80 ºC. Podczas parzenia woda nie powinna się gotować.
Krok 5
Mięso jest gotowe gdy w środku osiągnie temperaturę 80 ºC – najłatwiej sprawdzić to wkładając termometr do szynkowaru (przez specjalny otwór na środku – bez otwierania naczynia) lub po około 2 godzinach.
Krok 6
Gdy mięso jest gotowe, ostrożnie wyjmij je z garnka i bez otwierania odstaw do wystudzenia. Jeśli chcesz przyspieszyć studzenie, włóż szynkowar do naczynia z zimną wodą. Mięso wyjmij gdy szynkowar jest całkowicie wystudzony.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej