Domowa szynka bez konserwantów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowa szynka bez konserwantów

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przygotowania przepisu potrzebny jest sznkowar oraz termometr do pieczenia mięsa. Szynkowar wysmaruj od środka tłuszczem cienką warstwą (dzięki temu mięso będzie można łatwiej wyciągnąć). Szynkę opłucz zimną wodą, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i obficie nakłuj mięso wykałaczką lub ostrym widelcem (bez nakłuć przyprawy nie wnikną do wnętrza mięsa, a tym samym wędlina będzie mniej smaczna).

Krok 2

Wymieszaj w osobnej miseczce przyprawy z solą i przeciśniętym przez praskę lub bardzo drobno posiekanym ząbkiem czosnku.

Krok 3

Mięso porządnie natrzyj przyprawami, a właściwie to wcieraj i masuj. „Masaż” wykonaj porządnie, nacierając z dwóch stron przez około 2 minuty, dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne i smaczne. Przełóż szynkę do naczynia, mocno dociśnij sprężynę i zamknij pojemnik. Wstaw do lodówki na 8 godzin (można dłużej, nawet 48h) aby mięso dobrze przeszło przyprawami.

Krok 4

Na dno dużego i wysokiego garnka (tak aby szynkowar zmieścił się w całości) połóż sciereczkę kuchenną. Wstaw szynkowar do garnka, zalej wodą tak aby sięgała do górnej granicy (ale nie może całkowicie przykryć naczynia) i przykryj pokrywką. Gdy się zagotuje od razu zmniejsz ogień, utrzymując temperaturę ok 80 ºC. Podczas parzenia woda nie powinna się gotować.

Krok 5

Mięso jest gotowe gdy w środku osiągnie temperaturę 80 ºC – najłatwiej sprawdzić to wkładając termometr do szynkowaru (przez specjalny otwór na środku – bez otwierania naczynia) lub po około 2 godzinach.

Krok 6

Gdy mięso jest gotowe, ostrożnie wyjmij je z garnka i bez otwierania odstaw do wystudzenia. Jeśli chcesz przyspieszyć studzenie, włóż szynkowar do naczynia z zimną wodą. Mięso wyjmij gdy szynkowar jest całkowicie wystudzony.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowa szynka bez konserwantów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowa szynka bez konserwantów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowa szynka bez konserwantów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowa szynka bez konserwantów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowa szynka bez konserwantów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowa szynka bez konserwantów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowa szynka bez konserwantów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowa szynka bez konserwantów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Roladki z tortilli
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej