
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
null
5 sztuk
0.5 sztuki
null
2 szklanki
1 łyżeczka
4 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewice ugotuj do miękkości, odcedź.
Krok 2
Obrana cebulę i czosnek, posiekaj, podsmaż na 3 łyżkach oleju.
Krok 3
Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojona w kostkę paprykę.
Krok 4
Podsmaż, następnie dolej pół szklanki wody i duś około 20 minut, do miękkości składników.
Krok 5
Dodaj soczewicę, przecier i przyprawy, wymieszaj, duś jeszcze około 5 minut.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej