Pikantne curry z soczewicy - Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica w sosie curry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

null

5 sztuk

0.5 sztuki

null

2 szklanki

1 łyżeczka

4 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewice ugotuj do miękkości, odcedź.

Krok 2

Obrana cebulę i czosnek, posiekaj, podsmaż na 3 łyżkach oleju.

Krok 3

Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojona w kostkę paprykę.

Krok 4

Podsmaż, następnie dolej pół szklanki wody i duś około 20 minut, do miękkości składników.

Krok 5

Dodaj soczewicę, przecier i przyprawy, wymieszaj, duś jeszcze około 5 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
3 bit na herbatnikach
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

trudne

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej