Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
null
5 sztuk
0.5 sztuki
null
2 szklanki
1 łyżeczka
4 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewice ugotuj do miękkości, odcedź.
Krok 2
Obrana cebulę i czosnek, posiekaj, podsmaż na 3 łyżkach oleju.
Krok 3
Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojona w kostkę paprykę.
Krok 4
Podsmaż, następnie dolej pół szklanki wody i duś około 20 minut, do miękkości składników.
Krok 5
Dodaj soczewicę, przecier i przyprawy, wymieszaj, duś jeszcze około 5 minut.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej