Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

36 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do mięsa wieprzowego pomieszaj z cukrem Muscovado, koncentratem pomidorowym i octem balsamicznym. Przyprawa sprawi, że mięso po upieczeniu będzie soczyste i uzyska lekką ziołowo-korzennąna nutę, a cukier użyty w marynacie z karmelizuje się na powierzchni mięsa tworząc delikatną glazurę.

Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru - Krok 1

Krok 2

Mięso natrzyj dokładnie połową marynaty i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie, mięso przełóż mięso do żaroodpornego naczynia z przykrywą. Dodaj do niego pół szklanki wody. Pozostałą część marynaty zachowaj.

Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru - Krok 3

Krok 4

Mięso wstaw do wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, na około 60 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywę na mięso, nałóż pozostałą część marynaty i piecz jeszcze ok. 10 do 15 minut, ale już bez przykrywy. Dzięki temu glazura na powierzchni mięsa delikatnie się skarmelizuje. Mięso podawaj z kaszą gryczaną lub opiekanymi ziemniakami. Rada szefa kuchni: do brytfanki możesz dołożyć pokrojone w kawałki warzywa takie jak: marchew, seler, cebula i zapiec razem z mięsem.

Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukruPieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru

Dobra glazura jest gęsta i nie spływa z mięsa, dlatego jej smak dokładnie przenika do potrawy. Do przyrządzenia w ten sposób nadają się różne gatunki mięs, na przykład wieprzowina. Ciekawym sposobem na wykorzystanie techniki glazurowania jest przygotowanie pieczeni wieprzowej w glazurze z brązowego cukru. Najlepiej sprawdzi się Muscavado. To brązowy cukier pozyskiwany z trzcinowej melasy, który ma karmelowy smak i postać lepkich kryształków. Posiada też ciemną barwę, dzięki czemu dobrze sprawdza się do przygotowywania wszelkich sosów do mięs. Wymieszaj go z octem balsamicznym, który nada glazurze lekko winnego posmaku, oraz z koncentratem pomidorowym. Dokładnie utrzyj całość i posmaruj nią mięso, natomiast połowę glazury zostaw na później – użyj jej w połowie pieczenia. Dzięki temu skarmelizuje się ona, nadając pieczeni ciekawego smaku i wyglądu. Dobrym sposobem będzie dodatek korzeniowych warzyw i zapieczenie ich z mięsem. Możesz także od razu upiec ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Spróbuj!