Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru
łatwe
235 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
2 łyżki
1 opakowanie
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do mięsa wieprzowego pomieszaj z cukrem Muscovado, koncentratem pomidorowym i octem balsamicznym. Przyprawa sprawi, że mięso po upieczeniu będzie soczyste i uzyska lekką ziołowo-korzennąna nutę, a cukier użyty w marynacie z karmelizuje się na powierzchni mięsa tworząc delikatną glazurę.

Krok 2
Mięso natrzyj dokładnie połową marynaty i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krok 3
Po tym czasie, mięso przełóż mięso do żaroodpornego naczynia z przykrywą. Dodaj do niego pół szklanki wody. Pozostałą część marynaty zachowaj.

Krok 4
Mięso wstaw do wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, na około 60 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywę na mięso, nałóż pozostałą część marynaty i piecz jeszcze ok. 10 do 15 minut, ale już bez przykrywy. Dzięki temu glazura na powierzchni mięsa delikatnie się skarmelizuje. Mięso podawaj z kaszą gryczaną lub opiekanymi ziemniakami. Rada szefa kuchni: do brytfanki możesz dołożyć pokrojone w kawałki warzywa takie jak: marchew, seler, cebula i zapiec razem z mięsem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczeń wieprzowa w glazurze z brązowego cukru
Dobra glazura jest gęsta i nie spływa z mięsa, dlatego jej smak dokładnie przenika do potrawy. Do przyrządzenia w ten sposób nadają się różne gatunki mięs, na przykład wieprzowina. Ciekawym sposobem na wykorzystanie techniki glazurowania jest przygotowanie pieczeni wieprzowej w glazurze z brązowego cukru. Najlepiej sprawdzi się Muscavado. To brązowy cukier pozyskiwany z trzcinowej melasy, który ma karmelowy smak i postać lepkich kryształków. Posiada też ciemną barwę, dzięki czemu dobrze sprawdza się do przygotowywania wszelkich sosów do mięs. Wymieszaj go z octem balsamicznym, który nada glazurze lekko winnego posmaku, oraz z koncentratem pomidorowym. Dokładnie utrzyj całość i posmaruj nią mięso, natomiast połowę glazury zostaw na później – użyj jej w połowie pieczenia. Dzięki temu skarmelizuje się ona, nadając pieczeni ciekawego smaku i wyglądu. Dobrym sposobem będzie dodatek korzeniowych warzyw i zapieczenie ich z mięsem. Możesz także od razu upiec ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Spróbuj!