Burgery wieprzowe sous-vide w stylu azjatyckim
łatwe
69 osób zapisało

Składniki
500 gramów
150 mililitrów
1 sztuka
75 mililitrów
2 łyżeczki
2 sztuki
4 sztuki
200 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
8 sztuk
100 gramów
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 150⁰C.
Krok 2
Kostkę rosołową rozpuść w 150 ml ciepłej wody, dzięki czemu danie będzie idealnie doprawione. Dodaj wędzoną paprykę oraz pieprz cayenne, biały ocet, tymianek, posiekany czosnek, pokrojone w kostkę cebule, sos chili, sól, brązowy cukier i musztardę. Wszystko razem wymieszaj w rondelku i zagotuj.
Krok 3
Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, zalej powstałą marynatą, dokładnie wcierając ją w mięso. Całość przykryj szczelnie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 3-4 godziny pod przykryciem, czasami obracając mięso i dolewając do naczynia kilka łyżek wody, jeśli uznasz, że to konieczne.
Krok 4
Po tym czasie upieczone mięso umieść w misce, porozrywaj je dwoma widelcami na pojedyncze włókna, a następnie połącz z sosem z pieczenia.
Krok 5
Bułkę przekrój na pół i opiecz w piekarniku. Na dolną część bułki połóż liść sałaty, łyżkę kapusty kimchi oraz plastry marynowanego ogórka. Całość przykryj dużą ilością wolno pieczonej wieprzowiny. Kanapkę przykryj drugą połówką bułki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej