Burgery wieprzowe sous-vide w stylu azjatyckim
łatwe
69 osób zapisało

Składniki
500 gramów
150 mililitrów
1 sztuka
75 mililitrów
2 łyżeczki
2 sztuki
4 sztuki
200 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
8 sztuk
100 gramów
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 150⁰C.
Krok 2
Kostkę rosołową rozpuść w 150 ml ciepłej wody, dzięki czemu danie będzie idealnie doprawione. Dodaj wędzoną paprykę oraz pieprz cayenne, biały ocet, tymianek, posiekany czosnek, pokrojone w kostkę cebule, sos chili, sól, brązowy cukier i musztardę. Wszystko razem wymieszaj w rondelku i zagotuj.
Krok 3
Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, zalej powstałą marynatą, dokładnie wcierając ją w mięso. Całość przykryj szczelnie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 3-4 godziny pod przykryciem, czasami obracając mięso i dolewając do naczynia kilka łyżek wody, jeśli uznasz, że to konieczne.
Krok 4
Po tym czasie upieczone mięso umieść w misce, porozrywaj je dwoma widelcami na pojedyncze włókna, a następnie połącz z sosem z pieczenia.
Krok 5
Bułkę przekrój na pół i opiecz w piekarniku. Na dolną część bułki połóż liść sałaty, łyżkę kapusty kimchi oraz plastry marynowanego ogórka. Całość przykryj dużą ilością wolno pieczonej wieprzowiny. Kanapkę przykryj drugą połówką bułki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej