Karkówka z musztardową skórką video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka z musztardową skórką - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
291 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

100 gramów

100 mililitrów

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Natrzyj je czosnkiem, majerankiem oraz Przyprawą do karkówki Knorr. Następnie przełóż w czystą miskę, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej jeden dzień.

Karkówka z musztardową skórką - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Chleb tostowy obkrój ze skóry i rozdrobnij. Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj z chlebem, po czym dodaj musztardę i margarynę.

Karkówka z musztardową skórką - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie umieść w żaroodpornym naczyniu.

Karkówka z musztardową skórką - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na powierzchni mięsa ułóż przygotowane ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody.

Karkówka z musztardową skórką - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj bulionetkę pieczeniową Knorr i czerwone wino. Całość doprowadź do wrzenia.

Karkówka z musztardową skórką - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Sos przecedź do czystego garnuszka i dodaj łyżeczkę majeranku.

Karkówka z musztardową skórką - VIDEO - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka z musztardową skórką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka z musztardową skórką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka z musztardową skórką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka z musztardową skórką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka z musztardową skórką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka z musztardową skórką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka z musztardową skórką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka z musztardową skórką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z musztardową skórką - VIDEOKarkówka z musztardową skórką - VIDEO

Pieczone mięso z chrupiącą skórką? Jeśli lubisz takie dania, dobrą propozycją dla Ciebie będzie karkówka. Marynowane w majeranku, czosnku i innych przyprawach mięso, po upieczeniu jest soczyste i ma bardzo wyrazisty smak. Podkreśla go dodatkowo chrupiąca skórka. Żeby ją przyrządzić, rozdrobnij chleb tostowy bez skóry, dodaj do niego posiekane orzechy pistacjowe, musztardę i margarynę. Wymieszane na gęstą masę składniki stworzą ciasto, które należy nałożyć na podsmażone mięso. W takiej formie zapiekaj je w naczyniu żaroodpornym. Mięso podlej w połowie pieczenia dwiema szklankami wody. Kiedy karkówka będzie już gotowa, z wytopionych z niej soków przygotuj sos. Polane nim mięso serwuj z ziemniakami – sprawdzą się w wersji purée lub gotowanej. Dobrze będą się komponować również kluski śląskie, wytrawne kopytka lub kasza. Danie będzie smaczne także z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw – przygotuj ją ze słodko-pikantnym sosem. Wypróbuj przepis na pyszną karkówkę z chrupiącą musztardową skórką!