Karkówka ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka ze śliwkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

200 gramów

null

5 łyżek

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój na 10 kawałów.

Krok 2

Następnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty - i czerwone wino, chilli, przyprawy i włóż do niej mięso. Pozostaw tak na 2 godziny.

Krok 3

W tym czasie suszone śliwki nadziej na szpadki.

Krok 4

Mięso wyjmij z marynaty i lekko osusz. Piecz około 20 minut.

Krok 5

W połowie smażenia połóż obok kotletów szpadki ze śliwkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej