Bigos Wielkopolski - przepis na bigos krok po kroku | Przepisy.pl pixel

Bigos Wielkopolski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

heart
1119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

769 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1085 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

30 dekagramów

30 dekagramów

40 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.

Bigos Wielkopolski - Krok 1

Krok 2

Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.

Bigos Wielkopolski - Krok 2

Krok 3

Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.

Bigos Wielkopolski - Krok 3

Krok 4

Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.

Bigos Wielkopolski - Krok 4

Krok 5

Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.

Bigos Wielkopolski - Krok 5

Krok 6

Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Bigos Wielkopolski - Krok 6
95

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Na Śląski ten sam przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina

    Ewelina , 11.12.2021

    *Tak* Bigos towarzyszy nam bardzo często. Najlepiej smakuje gotowany na żeberkach. Zawsze łączymy kapustę kiszoną z połówką świeżej kapusty białej. Zmienia się wtedy lekko smak i każdy z domowników jest zadowolony. Bigos nie jest wtedy bardzo kwaśny. Dodajemy do bigosu również garść leśnych grzybów- podgotowanych delikatnie oraz łyżkę powideł śliwkowych. Znika z garnka bardzo szybko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 05.12.2020

    TAK* bigos na świątecznym stole musi być!!! I to właśnie w tym wykonaniu. Przygotowuje go nie tylko na święta i zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem wśród gości. Uwielbiają go.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir More

    Sławomir More , 27.02.2018

    kapusta zdrowa i do tego miesko mniam ja tam na bigosik zawsze mówie tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Łukasik

    Paweł Łukasik , 17.07.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wrzesinska-Tropf

    Ewa Wrzesinska-Tropf , 13.12.2015

    U mnie gotuję się bigosik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Żarczyńska

    Halina Żarczyńska , 11.12.2015

    ekstra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kaczmarczyk

    Barbara Kaczmarczyk , 09.12.2015

    Napisalam slodka moze byc ale nie musi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Orzechowska Brol

    Małgorzata Orzechowska Brol , 09.12.2015

    Lubię bigosik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss , 09.12.2015

    Dobre pytanie , 2 kilo kapusty i 3 kilo mięsa , osobiście nie przepadam za aż tek mięsnym bigosem , wolę kapustę w nim niz mięso.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss , 09.12.2015

    SŁODKA !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarek Kędzierski

    Czarek Kędzierski , 09.12.2015

    Co to za polski bigos...pachnący majerankiem ? Pierwsze słyszę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfreda Kasprowicz

    Alfreda Kasprowicz , 09.12.2015

    Zasmażki wymyślono w czasie wojny, są sycące i o to chodziło ! Tez nie robię zasmażki do niczego !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Ciach

    Hanna Ciach , 08.12.2015

    To na pewno nie jest Wielkopolski bigos ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Rybak

    Agnieszka Rybak , 08.12.2015

    Uwielbiam aż mi ślinka leci ...:-* :-* :-*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Kaźmierczyk

    Ania Kaźmierczyk , 08.12.2015

    Moja babcia się w grobie przekreca jak słyszy gdy czytam kostka rosołowa do bigosu!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Libera

    Danuta Libera , 08.12.2015

    A ja daję śliwki suszone i oczywiście na golonce gotuje 2 dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Kieloch

    Iza Kieloch , 08.12.2015

    Nie dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Hejnicka

    Anna Hejnicka , 08.12.2015

    Ba ja tam na wigilie pasztet kupuje-polska rzeczywistosc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Bilka-Chądzyńska

    Lucyna Bilka-Chądzyńska , 08.12.2015

    Przecież na tym zdjęciu to nie bigos!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Sonenberg-Ługowska

    Janina Sonenberg-Ługowska , 08.12.2015

    Na wigilię kapustę z grzybami i z grochem a bigos w święta mięso w święta jak zostanie kapusta z grzybami to przesmazam mięso i kiełbasę i łącze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Leszczyńska

    Katarzyna Leszczyńska , 08.12.2015

    Tak jak ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Żarów

    Wiesława Żarów , 08.12.2015

    A ja tylko karp, karpia i z karpiem....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Szuba

    Iwona Szuba , 08.12.2015

    a bedzie to kapusta z miesem czy mieso z kapusta ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Milewska

    Ewa Milewska , 08.12.2015

    O tak bigos musi być :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Steinke

    Grażyna Steinke , 08.12.2015

    Tylko nie majeranek do bigosu (

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Piotrowski

    Robert Piotrowski , 08.12.2015

    Spróbujcie dodać kiszonej kapusty pekinskiej ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Ryszka

    Jola Ryszka , 08.12.2015

    Pycha nie robcie smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Lewandowska

    Edyta Lewandowska , 08.12.2015

    Przepis ok prawie taki jak robię ale ta kostka to chyba zbyteczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Pedrycz

    Aneta Pedrycz , 08.12.2015

    Na liscie skladnikow kapusta kiszona a w sposobie przygotowania kwaszona.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos WielkopolskiBigos Wielkopolski

Jeżeli uwielbiasz mięso i masz ochotę na jednogarnkowe, rozgrzewające, konkretne danie dla kilku osób, w półtorej godziny przygotujesz fantastyczny bigos wielkopolski ze wspaniałym boczkiem, aromatyczną kiełbasą i delikatną karkówką. Zrobienie bigosu nie jest skomplikowane, a smaki różnych mięs połączą się najlepiej, gdy potrawa będzie dochodzić na niewielkim ogniu w garnku o grubym dnie z warstwą smalcu. Poszatkowane białą i kiszoną kapustę gotuj w wywarze z boczku z liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie dodaj pieczeniowe kostki do mięs Knorr. Suszone, namoczone grzyby i śliwki będą niezapomnianym dodatkiem do dania, a efekt końcowy wzmocni intensywny aromat czosnku i ziołowy majeranku. Możesz urozmaicić potrawę małą ilością zasmażki lub wytrawnym winem. Kiedyś słowo „bigosować” oznaczało brać udział w bijatyce, a podstawowym składnikiem bigosu były kawałki ryb. Najsmaczniejszy jest jednak przygotowywany z różnych rodzajów pysznych, kruchych mięs z dużą ilością posiekanej kapusty.