
Składniki
0.5 kilograma
0.5 kilograma
30 dekagramów
30 dekagramów
40 dekagramów
1 łyżka
1 sztuka
5 sztuk
5 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.

Krok 2
Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.

Krok 3
Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.

Krok 4
Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.

Krok 5
Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.

Krok 6
Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos Wielkopolski
Jeżeli uwielbiasz mięso i masz ochotę na jednogarnkowe, rozgrzewające, konkretne danie dla kilku osób, w półtorej godziny przygotujesz fantastyczny bigos wielkopolski ze wspaniałym boczkiem, aromatyczną kiełbasą i delikatną karkówką. Zrobienie bigosu nie jest skomplikowane, a smaki różnych mięs połączą się najlepiej, gdy potrawa będzie dochodzić na niewielkim ogniu w garnku o grubym dnie z warstwą smalcu. Poszatkowane białą i kiszoną kapustę gotuj w wywarze z boczku z liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie dodaj pieczeniowe kostki do mięs Knorr. Suszone, namoczone grzyby i śliwki będą niezapomnianym dodatkiem do dania, a efekt końcowy wzmocni intensywny aromat czosnku i ziołowy majeranku. Możesz urozmaicić potrawę małą ilością zasmażki lub wytrawnym winem. Kiedyś słowo „bigosować” oznaczało brać udział w bijatyce, a podstawowym składnikiem bigosu były kawałki ryb. Najsmaczniejszy jest jednak przygotowywany z różnych rodzajów pysznych, kruchych mięs z dużą ilością posiekanej kapusty.