PRZEPISY.PL
Bigos Wielkopolski - autor: przepisy.pl

Bigos Wielkopolski

  • 90
  • 8
  • Łatwe
  • 0
556
osób dodało do Mniamlisty
556
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • kapusta kiszona0.5 kg
  • kapusta biała0.5 kg
  • Kostka do mięs pieczeniowa Knorr
    2 szt
  • boczek wędzony30 dkg
  • kiełbasa zwyczajna30 dkg
  • Mięso wieprzowe, karkówka40 dkg
  • koncentrat pomidorowy1 łyżka
  • cebula1 szt
  • suszone grzyby5 szt
  • suszone śliwki5 szt
  • smalec1 łyżka
  • mąka1 łyżka
  • ząbek czosnku2 szt
  • majeranek1 łyżka
  • liść laurowy2 szt
  • ziele angielskie3 szt
Bigos Wielkopolski – krok 1

Krok 1

Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
Bigos Wielkopolski – krok 2

Krok 2

Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
Bigos Wielkopolski – krok 3

Krok 3

Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
Bigos Wielkopolski – krok 4

Krok 4

Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
Bigos Wielkopolski – krok 5

Krok 5

Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
Bigos Wielkopolski – krok 6

Krok 6

Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Więcej przepisów z tym produktem

Kostka do mięs pieczeniowa KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

2201
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Średnie
94
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
320
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
115
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie