
Składniki
0.5 kilograma
0.5 kilograma
30 dekagramów
30 dekagramów
40 dekagramów
1 łyżka
1 sztuka
5 sztuk
5 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.

Krok 2
Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.

Krok 3
Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.

Krok 4
Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.

Krok 5
Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.

Krok 6
Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos Wielkopolski
Jeżeli uwielbiasz mięso i masz ochotę na jednogarnkowe, rozgrzewające, konkretne danie dla kilku osób, w półtorej godziny przygotujesz fantastyczny bigos wielkopolski ze wspaniałym boczkiem, aromatyczną kiełbasą i delikatną karkówką. Zrobienie bigosu nie jest skomplikowane, a smaki różnych mięs połączą się najlepiej, gdy potrawa będzie dochodzić na niewielkim ogniu w garnku o grubym dnie z warstwą smalcu. Poszatkowane białą i kiszoną kapustę gotuj w wywarze z boczku z liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie dodaj pieczeniowe kostki do mięs Knorr. Suszone, namoczone grzyby i śliwki będą niezapomnianym dodatkiem do dania, a efekt końcowy wzmocni intensywny aromat czosnku i ziołowy majeranku. Możesz urozmaicić potrawę małą ilością zasmażki lub wytrawnym winem. Kiedyś słowo „bigosować” oznaczało brać udział w bijatyce, a podstawowym składnikiem bigosu były kawałki ryb. Najsmaczniejszy jest jednak przygotowywany z różnych rodzajów pysznych, kruchych mięs z dużą ilością posiekanej kapusty.