Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos staropolski

Bigos staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: magnolia0joaska

Bigos staropolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • kapusta biała - 300 gramów
  • wieprzowina - 300 gramów
  • wołowina - 300 gramów
  • boczek wędzony surowy - 300 gramów
  • kiełbasa - 300 gramów
  • grzyby suszone - 20 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • cukier - 1 łyżeczka

Bigos staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.
  3. Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.
  4. Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.
  5. Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.

2

Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.

3

Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.

4

Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.

5

Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa cebulowa, kurczak sosie, Schab w pięciu smakach, Kieszonki schabowe z szynką i oscypkiem, Zupa pieczarkowa, omlety z jajek, Przepis z pieczona pierś kurczaka, Łosoś i szparagi, czyli śniadanie dla smakosza, Zupa brokułowa, Sałatka z tuńczykiem i cebulą, Żurek, Sałatka z tuńczykiem, Golonka, szybki obiad z kurczaka, Szaszłyki z kurczaka z kiełbasą , Grillowany bakłażan z czosnkiem , Makaron, Gluehwein czyli grzane wino na zimowe wieczory, Sałatka z kapusty pekińskiej , Przepis z szynka faszerowana, Przepis z sos śmietanowo -ziołowy, Neapolitańskie spaghetti z pomidorami i szpinakiem, Potrawka z kurczaka, Przepis z makaron po włosku, Zapiekanka z boczniakiem, Zapiekanka z salami, sos z kukurydzy, Przepis z ryba pieczona w piekarniku filet, Przepis z sałatki z sosem włoskim, Sałatka makaronowa z brokułami , tortilla z mięsem mielonym, Sałatka pomidorowa, Zupa z dyni, Tortilla - VIDEO, Spaghetti , Pomidory z grilla z serem, Aromatyczna zapiekanka z owczym serem, Pierś z kurczaka, Przepis z filet z kurczaka, Śledzie, Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką, Zielony groszek z marchewką , Zupa krem, Przepis z sos śmietanowy do mięsa, Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami, Spaghetti bolognese z kurczakiem , golonka przepis łatwy, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Sos czosnkowy na wódce, Kocia lasagne , Przepis z sos koktajlowy, zupa węgierska przepis, Przepis z ryż z sosem, sos do ryby smażonej, Przepis z sos do ciasta francuskiego, Tortilla - VIDEO, Ziołowe żeberka z grilla, Quesadilla gyrosowa, krem brokulowy, Tortilla, Papryka z serem, Zapiekanka z ziemniakow, Zapiekanka ziemniaczana, Sałatki