PRZEPISY.PL
Bigos staropolski - autor: magnolia0joaska

Bigos staropolski

  • 90
  • 8
  • Średnie
  • 0
35
osób dodało do Mniamlisty
35
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • kapusta kiszona1 kg
  • kapusta biała300 gr
  • wieprzowina300 gr
  • wołowina300 gr
  • boczek wędzony surowy300 gr
  • kiełbasa300 gr
  • grzyby suszone 20 gr
  • cebula2 szt
  • przecier pomidorowy1 łyżka
  • powidła śliwkowe1 łyżka
  • sól1 łyżeczka
  • pieprz1 łyżeczka
  • ziele angielskie3 szt
  • cukier1 łyżeczka
  • Krok 1

    Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Krok 2

    Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.
  • Krok 3

    Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.
  • Krok 4

    Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.
  • Krok 5

    Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

224
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
155
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
129
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Średnie
148
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie