Jak długo można przechowywać bigos w słoikach?
Chyba każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że bigos to jedna z ulubionych potraw Polaków. Przygotowujemy ją na codzienny obiad lub w większej ilości, by podać to danie podczas świąt lub innych uroczystości. Często zdarza się jednak, że przesadzamy z wielkością porcji i spory zapas bigosu zostaje w naszej lodówce. Jak długo można go przechowywać? Ile trzymać bigos w słoikach? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Jak przechowywać bigos po ugotowaniu?
Duże garnki z bigosem to w wielu domach coroczny element przygotowań do świąt. Warto jednak pamiętać o tym, że zaraz po ugotowaniu i wystudzeniu należy przechowywać danie w niskiej temperaturze, aby było świeże przez najbliższe kilka dni. Jak długo można przechowywać bigos w lodówce? Wszystko zależy od składników, z których przygotowaliście danie. Jeżeli w bigosie znajdują się grzyby, to najlepiej spożyć go w ciągu 3 dni. Bez tych składników potrawa może wytrzymać nawet do tygodnia, pod warunkiem, że będziecie przechowywać ją w lodówce. Zawsze przed jedzeniem sprawdzajcie świeżość bigosu, jeżeli poczujecie dziwny zapach lub smak, to nie ryzykujcie zdrowiem i wyrzućcie go do kosza.
Jak długo można przechowywać bigos w słoikach?
Gdy chcemy cieszyć się smakiem bigosu przez dłuższy czas, to z pomocą przychodzi proces pasteryzacji. Wystarczy przełożyć bigos do oczyszczonych słoików, zakręcić je i ustawić na blaszce do góry dnem. Później wekujemy potrawę w piekarniku przez pół godziny i cieszymy się jej smakiem w dowolnym momencie. W jakiej temperaturze i jak długo przechowywać bigos? Jeżeli wykonacie proces wekowania w piekarniku, to musicie schować danie do lodówki. Osoby decydujące się na bardziej skomplikowaną metodę pasteryzacji w wodzie mogą przetrzymywać danie w temperaturze pokojowej. Na koniec pojawia się jeszcze jedno bardzo ważne pytanie – ile można trzymać bigos w lodówce po wekowaniu? Najlepiej spożyć go do 2 miesięcy.
Jak długo można przechowywać bigos w zamrażarce?
Jedną z najbardziej popularnych metod na przedłużenie świeżości dań jest oczywiście mrożenie. Warto jednak pamiętać, że potrawa nie może spędzić w urządzeniu zbyt długiego czasu. Bigos mrożony – jak długo przechowywać? Najlepiej zjeść danie maksymalnie do pół roku. Później spożycie potrawy może mieć przykre konsekwencje. Pamiętajcie również o bardzo ważnym fakcie. Po rozmrożeniu bigosu nie możecie włożyć go ponownie do urządzenia. Spożycie takiego dania będzie szkodliwe dla zdrowia! Mamy nadzieję, że nasze wskazówki pomogą Wam cieszyć się smakiem pysznego bigosu w bezpieczny sposób.
Nasze przepisy na bigos
Wiecie już, jak przechowywać bigos. Teraz poznajcie kilka przepisów na przyrządzenie tego tradycyjnego dania. Będzie naprawdę smacznie!
Kolorowy bigos to danie, które od razu zwróci uwagę gości. Wszystko za sprawą kiszonych warzyw, które urozmaicą jego smak i barwę. Jesteśmy pewni, że szybko zniknie z talerzy!
Fanom klasyki polecamy bigos z Wielkopolski. Przygotowanie tego dania zajmie Wam 1,5 godziny, ale uwierzcie, że efekty będą tego warte. Zaserwujcie go podczas świąt lub innej uroczystości.
Nie ma to jak bigos domowy. Zawsze smakuje tak samo dobrze i starcza na kilka dni! Jeśli nie jecie mięsa, to spróbujcie wegetariańskiego bigosu. Nie bez powodu zyskał on tak duże grono miłośników.
Komentarze (0)