Bigos to tradycyjny specjał, który smakuje wyśmienicie nie tylko od święta. Każdy szef kuchni może przyrządzać go po swojemu, wzbogacając bigos wybornymi dodatkami w najróżniejszych konfiguracjach i proporcjach. Można podawać go w wersji wegetariańskiej, lecz dla wiernych fanów tego kulinarnego klasyka mięsny akcent jest obowiązkowy. Jakie mięso do bigosu nadaje się najlepiej? W dużej mierze to właśnie od właściwego wyboru zależy pożądany rezultat. Z naszego poradnika dowiesz się, jakiego mięsa na bigos szukać, by smak gotowej potrawy oczarował wszystkich biesiadników.
Jakie mięso pasuje do bigosu? Każdy znajdzie coś dla siebie
Potęgą tej potrawy jest to, że można ją modyfikować w zależności od zrobionych zapasów i własnych upodobań. W garnku z bigosem często lądują najróżniejsze gatunki mięs, a nawet słonina. Osoby, które chcą nieco „odchudzić” danie, stawiają na drób, w tym popularnego kurczaka i indyka. Czy jest to jednak właściwy trop? Jakie mięso podać do bigosu, by danie zachwyciło wszystkich wyrazistym smakiem?
Mięso na bigos – jakie jest najlepsze?
Przy wyborze mięsa do bigosu trzeba wziąć pod uwagę bardzo ważny aspekt, bez którego danie nie będzie smakować zgodnie z oczekiwaniami. Chodzi o długi czas przygotowania przysmaku. Przyrządza się go powoli, więc chude mięsa nie zachowają swojej soczystości, zamieniając się w suche i niezbyt apetyczne kąski. Nawet dodatek boczku czy wspomnianej słoniny ich nie uratuje. Z tego względu, jeśli chodzi o drób, skusić się można jedynie na mięso z kaczki lub gęsi.
Wieprzowina – królowa bigosu
Można mieć do niej różny stosunek. Jedni zajadają się ze smakiem kotletami schabowymi i golonką, inni na co dzień raczej wybierają inne gatunki, twierdząc, że wieprzowina jest mało szlachetnym składnikiem. Trzeba jednak przyznać, że jako mięso do bigosu sprawdza się fenomenalnie. Najlepiej wybierać porcje pochodzące z łopatki i karkówki. Tłuste fragmenty chronią mięso przed wysuszeniem, a do tego, jak twierdzi wielu znawców, tłuszcz jest nośnikiem smaku.
Czy wołowina nadaje się do bigosu?
Chcąc przygotować bigos w wersji bardziej wykwintnej, niektórzy szefowie kuchni sięgają po wołowinę. To również jest bardzo dobry pomysł, pod warunkiem, że w garnku w roli mięsa na bigos wyląduje pręga wołowa i podgardle. W takiej konfiguracji przyda się wieprzowy akcent w postaci wędzonego boczku albo kiełbasy.
Sprytne patenty na bigos
Jeśli nadal zastanawiasz się nad tym, jakie mięso podać do bigosu, by zaskoczyć swoich gości, skuś się na dziczyznę. Od razu poczujesz się jak na staropolskiej uczcie. Ciekawym i bardzo rozsądnym manewrem jest wykorzystanie… mięsa z rosołu! Często nie wiadomo, co z nim zrobić, a przecież szkoda wyrzucać. Takie mięso w bigosie wraz z innymi dodatkami ponownie będzie zachwycać smakiem.
Jak zrobić bigos? Oto najlepsze przepisy
Poznaj niezawodną recepturę bigosu, którą możesz wypróbować podczas planowania uroczystej kolacji. Na ten smak warto czekać przez okrągły rok! Z bigosem domowym też każde przyjęcie będzie udane. Pamiętaj, że cechą charakterystyczną tej potrawy jest to, że po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Na co dzień masz ochotę na coś odrobinę innego? Nasz kolorowy bigos (z ogórków kiszonych) nie pozwoli ci się nudzić w kuchni. Zanotuj przepis na bigos w kilka minut, jeśli nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcesz cieszyć się smakiem domowego posiłku.
Co prawda wiesz już, jakie mięso na bigos wybierać, ale świąteczny bigos zasmażany w wersji jarskiej też ma wiele do zaoferowania. Sięgnij po bigos wegetariański, gdy chcesz przekonać się, że pieczarkami i kolorowymi paprykami można z powodzeniem urozmaicać legendarną potrawę.
Komentarze (0)