Bigos w kilka minut

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

528 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

866 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 gramów

0

1 sztuka

2 łyżki

250 gramów

100 mililitrów

800 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj, zalej wodą i dodaj Kostkę Knorr. Duś przez kilka minut.

Bigos w kilka minut - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę i rozprowadź wywarem z kapusty.

Bigos w kilka minut - Krok 2

Krok 3

Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.

Bigos w kilka minut - Krok 3

Krok 4

Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duś 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.

Bigos w kilka minut - Krok 4
7

Opinie o przepisie

  • Pawel Beskidziak

    Pawel Beskidziak

    Ten przepis nie ma nic wspólnego z prawdziwym bigosem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Niko Węcławik

    Niko Węcławik

    Rożek!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Rożek

    Dominik Rożek

    Niko Węcławik Xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    W przepisie należy użyć 800 g kapusty, jest wymieniona w składnikach. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Gawel

    Janina Gawel

    A gdzie bigos. ? Podstawą bigosu jest kapusta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Gilewska

    Magdalena Gilewska

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iksi Piksi

    Iksi Piksi

    OK

    Odpowiedz Odpowiedz

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos w kilka minutBigos w kilka minut

Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Aby go przygotować nie musisz mieć wiele czasu ani składników. Sprawdzi się zarówno jako obiadowe danie główne, jak i kolacja (wtedy podawana z pieczywem). Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz, oczywiście, kapusty (możesz użyć kiszonej lub pomieszać kapustę kiszoną ze świeżą), wywaru mięsnego, kiełbasy, mąki, koncentratu pomidorowego oraz przypraw. Oprócz kiełbasy, możesz dodać także mięso wołowe lub wędlinę. Bigos jest daniem, do którego da się wykorzystać wiele składników. Serwuj go na gorąco. Potrawę możesz wielokrotnie odgrzewać i mrozić, a odgrzana smakuje nawet lepiej niż zaraz po przygotowaniu. Istotnym elementem bigosu są przyprawy, które dopełniają jego aromatu. Oprócz pieprzu możesz użyć kminku lub ziela angielskiego. Intensywnego smaku dodadzą również suszone grzyby i śliwki (mogą być wędzone). Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj to smaczne danie na najbliższą okazję.