
Składniki
800 gramów
3 sztuki
250 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
20 gramów
1 szczypta
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj, zalej wodą i dodaj Kostkę Knorr. Duś przez kilka minut.

Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę i rozprowadź wywarem z kapusty.

Krok 3
Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.

Krok 4
Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duś 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos w kilka minut
Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Aby go przygotować nie musisz mieć wiele czasu ani składników. Sprawdzi się zarówno jako obiadowe danie główne, jak i kolacja (wtedy podawana z pieczywem). Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz, oczywiście, kapusty (możesz użyć kiszonej lub pomieszać kapustę kiszoną ze świeżą), wywaru mięsnego, kiełbasy, mąki, koncentratu pomidorowego oraz przypraw. Oprócz kiełbasy, możesz dodać także mięso wołowe lub wędlinę. Bigos jest daniem, do którego da się wykorzystać wiele składników. Serwuj go na gorąco. Potrawę możesz wielokrotnie odgrzewać i mrozić, a odgrzana smakuje nawet lepiej niż zaraz po przygotowaniu. Istotnym elementem bigosu są przyprawy, które dopełniają jego aromatu. Oprócz pieprzu możesz użyć kminku lub ziela angielskiego. Intensywnego smaku dodadzą również suszone grzyby i śliwki (mogą być wędzone). Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj to smaczne danie na najbliższą okazję.



































