Bigos w kilka minut przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos w kilka minut

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
588 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

531 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1024 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

3 sztuki

250 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

20 gramów

1 szczypta

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj, zalej wodą i dodaj Kostkę Knorr. Duś przez kilka minut.

Bigos w kilka minut - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę i rozprowadź wywarem z kapusty.

Bigos w kilka minut - Krok 2

Krok 3

Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.

Bigos w kilka minut - Krok 3

Krok 4

Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duś 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.

Bigos w kilka minut - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Marika

    Marika , 30.06.2021

    Przepysznie wygląda mój tata robi podobnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Beskidziak

    Pawel Beskidziak , 22.11.2016

    Ten przepis nie ma nic wspólnego z prawdziwym bigosem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Niko Węcławik

    Niko Węcławik , 22.11.2016

    Rożek!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Rożek

    Dominik Rożek , 22.11.2016

    Niko Węcławik Xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 16.11.2016

    W przepisie należy użyć 800 g kapusty, jest wymieniona w składnikach. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Gawel

    Janina Gawel , 16.11.2016

    A gdzie bigos. ? Podstawą bigosu jest kapusta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Gilewska

    Magdalena Gilewska , 09.12.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iksi Piksi

    Iksi Piksi , 01.11.2015

    OK

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos w kilka minut - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos w kilka minut - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos w kilka minut - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos w kilka minut - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos w kilka minut - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos w kilka minut - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos w kilka minut - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos w kilka minut - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos w kilka minutBigos w kilka minut

Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Aby go przygotować nie musisz mieć wiele czasu ani składników. Sprawdzi się zarówno jako obiadowe danie główne, jak i kolacja (wtedy podawana z pieczywem). Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz, oczywiście, kapusty (możesz użyć kiszonej lub pomieszać kapustę kiszoną ze świeżą), wywaru mięsnego, kiełbasy, mąki, koncentratu pomidorowego oraz przypraw. Oprócz kiełbasy, możesz dodać także mięso wołowe lub wędlinę. Bigos jest daniem, do którego da się wykorzystać wiele składników. Serwuj go na gorąco. Potrawę możesz wielokrotnie odgrzewać i mrozić, a odgrzana smakuje nawet lepiej niż zaraz po przygotowaniu. Istotnym elementem bigosu są przyprawy, które dopełniają jego aromatu. Oprócz pieprzu możesz użyć kminku lub ziela angielskiego. Intensywnego smaku dodadzą również suszone grzyby i śliwki (mogą być wędzone). Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj to smaczne danie na najbliższą okazję.