Za kwaśny bigos - co zrobić w tej sytuacji? Co dodać, żeby go uratować?
Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która wyjątkowo często gości na naszych stołach. Sprawdzi się jako danie na wiele okazji – jest idealna na święta, codzienne obiady oraz biesiady w gronie bliskich. Bogata ilość składników sprawia, że bigos wyróżnia się intensywnym aromatem i kwaśnym posmakiem. Co zrobić, gdy w kuchni wydarzy się mała wpadka, a każdy kęs dania będzie powodował grymas na twarzy? Mamy na to sposób! Podpowiadamy, jak złagodzić smak bigosu i uratować zbyt kwaśne danie. Zapraszamy!
Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, białoruskiej oraz litewskiej. Gości na naszych stołach nie tylko podczas większych uroczystości oraz świąt, ale również urozmaica codzienny jadłospis. Charakterystyczne dla bigosu są mocny aromat oraz wyrazisty smak. Czasami jednak kwaszona kapusta może przytłoczyć danie i sprawić, że będzie ono zbyt intensywne. Co zrobić jak bigos jest za kwaśny? Nie załamujcie się, tylko błyskawicznie podejmijcie kulinarne działania. Z naszymi wskazówkami szybko wyjdziecie z opresji i uratujecie to tradycyjne danie. Zobaczcie nasze propozycje!
Jeszcze więcej kapusty!
Zbyt kwaśny bigos można uratować dodając do niego białej kapusty. Pokrójcie warzywo i duście je na małym ogniu, a następnie dorzucajcie stopniowo do garnka z daniem. Co jakiś czas sprawdzajcie smak bigosu, ponieważ zbyt duża ilość białej kapusty może dać odwrotny efekt i sprawić, że potrawa będzie mdła. Nie macie w zapasach tego warzywa? Możecie również zniwelować zbyt intensywny smak dania dzięki cebuli. Duście ją na patelni, a potem dodajcie do garnka z bigosem. W kilka chwil powinniście uzyskać wymarzone rezultaty i cieszyć się idealnie umiarkowanym smakiem kwaśnej kapusty.
Słodkie dodatki
Do zrównoważenia kwasowości bigosu możecie również użyć słodkich dodatków. Niektóre składniki pozwalają w kilka chwil zbalansować smak ulubionego potrawy. Po co sięgnąć? Jak uratować kwaśny bigos? Dobrym wyborem będą miód lub odrobina cukru. Dodawajcie te produkty stopniowo i próbujcie dania, aby nie stało się zbyt słodkie. Do bigosu śmiało możecie także dorzucić kilka suszonych śliwek. Ich intensywny aromat uratuje zbyt kwaśną potrawę! Jeżeli mimo tych dodatków, bigos wciąż będzie zbyt kwaśny, sięgnijcie po letnią wodę i rozcieńczcie nią danie. Nie przesadzajcie z ilością płynów! Inaczej zamiast bigosu o doskonałej konsystencji zastaniecie w garnku zupę.
Nasze przepisy na tradycyjny bigos
Sprawdźcie wyjątkowo smaczne przepisy na tradycyjny bigos, który zachwyci wszystkich domowników.
Lubicie, gdy na talerzu dużo się dzieje? Kolorowy bigos przypadnie Wam do gustu! To danie nie tylko dobrze smakuje, ale również zachwyca kolorami. Spróbujecie?
Dla osób, które nie jedzą mięsa, polecamy bigos wegetariański. To smaczna opcja na obiad w chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i jest prawdziwą ucztą dla podniebienia!
Nie macie czasu? Bigos na szybko będzie strzałem w dziesiątkę. Prosto, szybko i smacznie. Na większą uroczystość polecamy bigos z białej kapusty. Czas przyrządzania tej potrawy jest jednak znacznie dłuższy. Smacznego!
Komentarze (0)