
Składniki
0.5 kilograma
3 sztuki
0.5 kilograma
2 sztuki
0.5 kilograma
3 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój kiełbasę, ogórki oraz pieczarki w plastry. Przekrój cebule na pół i posiekaj połowy wzdłuż, na cienkie plasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę.

Krok 2
Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kolejno: kiełbasę, cebulę, pieczarki, ogórki oraz pomidory.

Krok 3
Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach wrzątku.

Krok 4
Do mięsa z warzywami dodaj przecier pomidorowy.

Krok 5
Następnie wlej rosół. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne) i duś przez 5 minut. Podawaj bigos posypany natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)
Bigos z ogórków kiszonych to jedno z tych dań, na które czeka się cały rok, bo tradycyjnie przygotowuje się je tylko na święta. A jeżeli mamy ochotę zjeść bigos zaraz, już, teraz? Pozwólmy, żeby to ślinianki zdecydowały! A one od razu skierują nas do miejsca, w którym znajdziemy przepis na bigos z ogórków kiszonych!
Dla kogo?
Bigos z ogórków kiszonych trafi w gust osób, które lubią odkrywać nowe smaki. Będzie on smakował też wszystkim przepadającym za kiszonymi ogórkami, cebulą czy pomidorami.
Na jaką okazję?
Bigos z kiszonymi ogórkami robi się szybko i prosto, więc sprawdzi się nawet jako potrawa na codzienny obiad. Z drugiej strony wygląda on i smakuje tak apetycznie, że osoby, które nim ugościmy, poczują się docenione.
Czy wiesz, że?
W Polsce bigos znany jest już od XVII w.
Dla urozmaicenia
Bigos z kiszonymi ogórkami to danie niezwykle apetyczne. Kiedy jednak podamy go ze świeżym pieczywem, ziemniakami z wody lub kopytkami, wówczas już nikt mu się nie oprze!



































