Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych) przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

363 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

3 sztuki

0.5 kilograma

2 sztuki

0.5 kilograma

3 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kiełbasę, ogórki oraz pieczarki w plastry. Przekrój cebule na pół i posiekaj połowy wzdłuż, na cienkie plasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę.

Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych) - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kolejno: kiełbasę, cebulę, pieczarki, ogórki oraz pomidory.

Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych) - Krok 2

Krok 3

Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach wrzątku.

Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych) - Krok 3

Krok 4

Do mięsa z warzywami dodaj przecier pomidorowy.

Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych) - Krok 4

Krok 5

Następnie wlej rosół. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne) i duś przez 5 minut. Podawaj bigos posypany natką pietruszki.

Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych) - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

8

Opinie o przepisie

  • Daniela  Maleszka

    Daniela Maleszka , 14.03.2018

    będę próbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 13.01.2018

    Bardzo dobry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Solecka

    Grażyna Solecka , 16.11.2016

    Spróbować warto..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Mielecka

    Katarzyna Mielecka , 16.11.2016

    Hmm.. ciekawy pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Drozd

    Małgorzata Drozd , 09.11.2016

    Muszę wypróbować, ciekawy pomysł :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Patrykiejew

    Robert Patrykiejew , 24.08.2016

    kiszone ogóry i pomidory na ciepło? nie chcę nawet myśleć o skutkach takiego połączenia :) sraczka przez tydzień gwarantowana. Lepiej zawczasu zrobić zapas Stoperanu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorian Pestkowski

    Dorian Pestkowski , 23.08.2016

    Nie ale z cukinią. :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bigos - VIDEO
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)

Bigos z ogórków kiszonych to jedno z tych dań, na które czeka się cały rok, bo tradycyjnie przygotowuje się je tylko na święta. A jeżeli mamy ochotę zjeść bigos zaraz, już, teraz? Pozwólmy, żeby to ślinianki zdecydowały! A one od razu skierują nas do miejsca, w którym znajdziemy przepis na bigos z ogórków kiszonych!

Dla kogo?

Bigos z ogórków kiszonych trafi w gust osób, które lubią odkrywać nowe smaki. Będzie on smakował też wszystkim przepadającym za kiszonymi ogórkami, cebulą czy pomidorami.

Na jaką okazję?

Bigos z kiszonymi ogórkami robi się szybko i prosto, więc sprawdzi się nawet jako potrawa na codzienny obiad. Z drugiej strony wygląda on i smakuje tak apetycznie, że osoby, które nim ugościmy, poczują się docenione.

Czy wiesz, że?

W Polsce bigos znany jest już od XVII w.

Dla urozmaicenia

Bigos z kiszonymi ogórkami to danie niezwykle apetyczne. Kiedy jednak podamy go ze świeżym pieczywem, ziemniakami z wody lub kopytkami, wówczas już nikt mu się nie oprze!