Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków do słoików na zimę?

Przetwory to jedna z rzeczy, które pozwalają nam przetrwać chłodniejsze dni. Wystarczy, że wyciągniemy słoik z zapasów, a pyszna przekąska znajdzie się na talerzu. Znanym i cenionym przetworem jest sałatka szwedzka z ogórków, która zachwyca smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Znacie ten specjał? A może chcecie się dowiedzieć, jak zrobić pyszną sałatkę szwedzką na zimę? Zostańcie z nami i poznajcie najlepszą recepturę. Zapraszamy!

Sałatka szwedzka na zimę – co to za przysmak? Jak ją zrobić?

Sałatka szwedzka to niezwykle popularny przetwór na zimę. Duży słoik tego przysmaku skrywa w środku pokrojone ogórki gruntowe w zalewie z octu i przypraw. Ta prosta kompozycja składników zachwyca prostotą oraz niepowtarzalnym aromatem. Nic dziwnego, że Polacy tak często sięgają po ten przetwór! Jak zrobić sałatkę szwedzką i z czym ją podawać? Zarezerwujcie sobie kilka godzin na przyrządzenie tego przetworu. To czasochłonne zadanie, ale uwierzcie nam, że smak gotowej sałatki szwedzkiej wynagrodzi Wam wszystko! Możecie jeść ją solo lub zaserwować na obiad dla całej rodziny. Wszyscy będą zadowoleni! Przyjrzyjmy się bliżej temu, jak zrobić sałatkę szwedzką.

Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków? Składniki

Aby sałatka szwedzka wyszła smaczna, warto mieć pod ręką sprawdzony przepis. Poznajcie szczegółową listę składników, dzięki której przyrządzicie znakomitą sałatkę szwedzką. Zaopatrzcie się w:

  • 2 kilogramy ogórków gruntowych,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2,5 szklanki octu,
  • 1 pęczek kopru,
  • 1 łyżeczkę gorczycy,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczkę ziaren ziela angielskiego.

Składniki przygotowane? Pora dowiedzieć się, jak zrobić sałatkę szwedzką. Przepis i ta receptura nie mają sobie równych!

Jak zrobić sałatkę szwedzką? Przepis

Przygotowanie sałatki szwedzkiej jest dość czasochłonnym zadaniem. Zarezerwujcie sobie około 4 godziny w kuchni i do dzieła! Jak się robi sałatkę szwedzką?

  1. Na początku zadbajcie o czystość ogórków. Dokładnie wymyjcie warzywa i osuszcie je ręcznikiem papierowym.
  2. Poszatkujcie ogórki w cienkie plasterki. Możecie użyć do tego zwykłego noża lub stworzyć ciekawe kształty za pomocą obieraczki.
  3. Rozpuśćcie sól w wodzie i wsypcie do mieszanki pokrojone ogórki. Odczekajcie 3 godziny.
  4. Odsączcie ogórki na sitku. Następnie przygotujcie słoiki i włóżcie do nich porcje warzyw, pieprz, ziele angielskie oraz koper.
  5. Przygotujcie zalewę z wody i cukru. Wlejcie ją do słoików i dokładnie zakręćcie.
  6. Jak zrobić sałatkę szwedzką na zimę? Gotujcie słoiki w ciepłej wodzie przez 15 minut i obróćcie je dnem do góry. Gotowe!
  7. Tak przygotowaną sałatkę szwedzką przechowujcie w zacienionym miejscu, np. piwnicy lub spiżarni. Wyciągnijcie przysmak, gdy tylko najdzie Was ochota!

Spróbujcie naszych przepisów

Jak zrobić smaczny przetwór na zimę i ile pasteryzować sałatkę szwedzką? Znacie odpowiedzi na wszystkie pytania! Pora na poznanie przepisów, dzięki którym stworzycie pełne dania główne. Ciekawi?

Soczysta pieczeń z wieprzowiny i sałatka szwedzka to duet doskonały. Zaserwujcie takie danie dla swoich gości, a z pewnością będą zachwyceni.

Jeśli wolicie delikatniejsze smaki, koniecznie sięgnijcie po naszą recepturę na pieczeń rybną. Skomponujcie to danie z aromatyczną sałatką szwedzką i gotowe!

A do mięsa i sałatki szwedzkiej podajcie pieczone angielskie ziemniaki. Zachwycają smakiem i chrupiącą konsystencją. Równie pyszną opcją będą młode ziemniaki z oliwkami. Wybierzcie swoje ulubione dodatki i nie zastanawiajcie się już dłużej, jak zrobić sałatkę szwedzką do słoików. Smacznego!