Sezon na ogórki w pełni? W takim razie trzeba z niego korzystać i czerpać pełnymi garściami! Oprócz przyrządzania słynnej mizerii, warto część świeżych i dorodnych warzyw przeznaczyć na domowe przetwory. Zamiast jednak kolejny raz robić zwykłe ogórki konserwowe lub kiszone, dodaj jeden składnik, który kapitalnie odmieni smak dania. Mowa o musztardzie, która pasuje nie tylko do potraw z grilla. Dijon, francuska, sarepska, miodowa, delikatesowa… Do ogórków w musztardzie pasuje większość rodzajów, a każdy z nich nadaje nieco innego smaku. Dowiedz się, jak zrobić ogórki w musztardzie na zimę oraz bez pasteryzowania, by cieszyć się ich wyrazistymi walorami.

Jaka musztarda do ogórków jest najlepsza?

Miodowa odpowiada za słodkawy smak zalewy i ogórków. Z kolei rosyjska nadaje się świetnie dla fanów pikantnych smaków. Zdecydowanie najbardziej uniwersalną przekąskę stanowią ogórki w musztardzie francuskiej, która nie jest ostra, ale z pewnością nie jest też nijaka. Ziarna gorczycy charakteryzują się gorzkawym, a zarazem winnym posmakiem. Ogórki w musztardzie sarepskiej stanowią z kolei bardzo smaczny kompromis. Ten rodzaj musztardy jest uznawany za średnio ostry, więc przygotowane według takiego przepisu ogórki w musztardzie można podawać osobom o różnych upodobaniach kulinarnych.

Ogórki w musztardzie – przepis

Znajdź dla nich miejsce na półce w spiżarce, a z pewnością nie pożałujesz. Chrupiące ogórki w musztardzie na zimę będą kapitalną przekąską i dodatkiem do innych dań podczas mroźnych miesięcy.

Do ich zrobienia potrzebujesz:

- 2 kg ogórków gruntowych,

- 5 szklanek wody,

- 5 łyżek wybranej musztardy,

- 1 szklanki octu,

- 1 szklanki cukru,

- liści laurowych i ziela angielskiego

– wedle uznania.

Jak zrobić ogórki w musztardzie na zimę? Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i osusz. Jeśli się nieduże i mają podłużny kształt, możesz zostawić je w całości. Można również pokroić je w grube, podłużne plastry lub podzielić na ćwiartki. Niezależnie od wybranej metody, zachowaj ogórki w musztardzie bez obierania.
  2. Zajmij się zalewą. W garnku zagotuj wodę i dodaj ocet. Po kilku minutach wyłącz palnik i od razu dodaj cukier oraz sól. Wymieszaj i poczekaj, aż zalewa przestygnie.
  3. Gdy marynata będzie lekko ciepła, dodaj musztardę i zamieszaj, by składniki się połączyły.
  4. Do słoików wrzuć ziarna ziela angielskiego oraz liść laurowy.
  5. Ogórki układaj ciasno. Tak, by maksymalnie wykorzystać przestrzeń w słoiku.
  6. Zalej je marynatą i szczelnie zamknij.
  7. Słoiki z ogórkami w musztardzie gotuj we wrzątku przez 10 minut, następnie odstaw je do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Ogórki w musztardzie bez pasteryzowania

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem gotowych ogórków w musztardzie już po 3-4 dniach, możesz przygotować je bez pasteryzacji. Marynatę zrób według podanego sposobu. Zalej nią ogórki, mocno zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem. Przyjrzyj się im uważnie, by mieć pewność, że nie przeciekają. Zostaw je w takiej pozycji na 12 godzin.

Pyszne sposoby na dania z ogórkami

Latem udało się zrobić duże zapasy i ogórki w musztardzie w słoikach teraz tylko czekają na wykorzystanie? Świetnie się składa, bo mamy mnóstwo pomysłów! Pierwszym z nich jest sałatka z ogórków kiszonych, która urzeka smakiem i kolorami. Ogórki w musztardzie wypróbuj w schabie a’la zrazy z ogórkiem i boczkiem, bo przecież nie zawsze trzeba sztywno trzymać się przepisów. Ogórki konserwowe zastąpisz musztardowymi także w burgerze z masłem orzechowym – jego smak cię zaskoczy! Roladki wołowe w sosie pomarańczowym są kolejną nietuzinkową propozycją. Domowe pikle przydadzą się do zrobienia sałatki ziemniaczanej po żydowsku, w której znajdziesz mnóstwo innych interesujących produktów.