Sałatka ziemniaczana po żydowsku - przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana po żydowsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

3 sztuki

80 gramów

0.25 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, ugotuj w całości w osolonej wodzie starając się ich nie rozgotować zbytnio. Ziemniaki jeszcze gorące pokrój w grube 0,5 cm plastry, nie przejmuj się jak niektóre plastry się rozwalą.

Krok 2

Ogórki i czerwoną cebulę pokrój w pół plastry. Posiekaj ugotowane jaja, czosnek, kapary natkę pietruszki i koperek.

Krok 3

W małym rondelku zagotuj 100 ml wody, rozpuść w nim kostkę rosołową, dodaj musztardę, kapary czosnek, pieprz, oliwę i ocet. Marynatą zalej gorące jeszcze ziemniaki pozwól im ostygnąć a następnie wymieszaj z natką pietruszki, koperkiem, jajami i czerwoną cebulą.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz też dodać szczypior. Zdjęcie sałatki ziemniaczanej po żydowsku zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Marika Napiórkowska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka brokułowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej