Sałatka ziemniaczana po żydowsku - przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana po żydowsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

3 sztuki

80 gramów

0.25 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, ugotuj w całości w osolonej wodzie starając się ich nie rozgotować zbytnio. Ziemniaki jeszcze gorące pokrój w grube 0,5 cm plastry, nie przejmuj się jak niektóre plastry się rozwalą.

Krok 2

Ogórki i czerwoną cebulę pokrój w pół plastry. Posiekaj ugotowane jaja, czosnek, kapary natkę pietruszki i koperek.

Krok 3

W małym rondelku zagotuj 100 ml wody, rozpuść w nim kostkę rosołową, dodaj musztardę, kapary czosnek, pieprz, oliwę i ocet. Marynatą zalej gorące jeszcze ziemniaki pozwól im ostygnąć a następnie wymieszaj z natką pietruszki, koperkiem, jajami i czerwoną cebulą.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz też dodać szczypior. Zdjęcie sałatki ziemniaczanej po żydowsku zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Marika Napiórkowska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej