Sałatka ziemniaczana po żydowsku - przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana po żydowsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

3 sztuki

80 gramów

0.25 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, ugotuj w całości w osolonej wodzie starając się ich nie rozgotować zbytnio. Ziemniaki jeszcze gorące pokrój w grube 0,5 cm plastry, nie przejmuj się jak niektóre plastry się rozwalą.

Krok 2

Ogórki i czerwoną cebulę pokrój w pół plastry. Posiekaj ugotowane jaja, czosnek, kapary natkę pietruszki i koperek.

Krok 3

W małym rondelku zagotuj 100 ml wody, rozpuść w nim kostkę rosołową, dodaj musztardę, kapary czosnek, pieprz, oliwę i ocet. Marynatą zalej gorące jeszcze ziemniaki pozwól im ostygnąć a następnie wymieszaj z natką pietruszki, koperkiem, jajami i czerwoną cebulą.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz też dodać szczypior. Zdjęcie sałatki ziemniaczanej po żydowsku zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Marika Napiórkowska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej