
Składniki
1 sztuka
250 gramów
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy.
Krok 2
Ser kruszymy.
Krok 3
Płatki migdałowe prażymy na patelni.
Krok 4
Układamy brokuł na talerzu. Posypujemy serem i płatkami migdałowymi. Skrapiamy sosem winegret.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka brokułowa
Przygotowanie tej sałatki nie zabiera wiele czasu, nie jest też szczególnie trudne. Jej bazę stanowią zaledwie dwa składniki: brokuł oraz ser pleśniowy – możesz wykorzystać rodzaj proponowany w przepisie, czyli z niebieską pleśnią, ale równie dobrze sprawdzi się też inny, np. brie, gorgonzola lub camembert. Brokuł wystarczy podzielić na różyczki i ugotować w gorącej wodzie do miękkości. Aby nie stracił swojej intensywnej zielonej barwy, zaleca się gotowanie go bez przykrycia. Po ostygnięciu należy posypać warzywo rozkruszonym serem pleśniowym. Dodatkowo, warto na patelni uprażyć płatki migdałowe lub ziarna słonecznika i dodać do całości wraz z sosem winegret o octowym posmaku. Sałatkę można podawać jako przekąskę lub zabrać ją ze sobą do pracy – przekładając wcześniej do hermetycznie zamykanego pojemnika. Dla urozmaicenia, możesz dodać do całości paprykę, rzodkiewkę, kukurydzę lub pomidora. Koniecznie zapoznaj się z przepisem na to smaczne, proste i uniwersalne danie. Wypróbuj je już dziś.