Sałatka brokułowa z serem pleśniowym i płatkami migdałów przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka brokułowa

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy.

Krok 2

Ser kruszymy.

Krok 3

Płatki migdałowe prażymy na patelni.

Krok 4

Układamy brokuł na talerzu. Posypujemy serem i płatkami migdałowymi. Skrapiamy sosem winegret.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka brokułowaSałatka brokułowa

Przygotowanie tej sałatki nie zabiera wiele czasu, nie jest też szczególnie trudne. Jej bazę stanowią zaledwie dwa składniki: brokuł oraz ser pleśniowy – możesz wykorzystać rodzaj proponowany w przepisie, czyli z niebieską pleśnią, ale równie dobrze sprawdzi się też inny, np. brie, gorgonzola lub camembert. Brokuł wystarczy podzielić na różyczki i ugotować w gorącej wodzie do miękkości. Aby nie stracił swojej intensywnej zielonej barwy, zaleca się gotowanie go bez przykrycia. Po ostygnięciu należy posypać warzywo rozkruszonym serem pleśniowym. Dodatkowo, warto na patelni uprażyć płatki migdałowe lub ziarna słonecznika i dodać do całości wraz z sosem winegret o octowym posmaku. Sałatkę można podawać jako przekąskę lub zabrać ją ze sobą do pracy – przekładając wcześniej do hermetycznie zamykanego pojemnika. Dla urozmaicenia, możesz dodać do całości paprykę, rzodkiewkę, kukurydzę lub pomidora. Koniecznie zapoznaj się z przepisem na to smaczne, proste i uniwersalne danie. Wypróbuj je już dziś.