Sałatka Cezar klasyczna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Cezar klasyczna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
387 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

150 gramów

1 sztuka

10 gramów

20 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Sałatę umyj, porozrywaj na pojedyncze listki i osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki.

Sałatka Cezar klasyczna - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem. Tak przygotowany dressing zmieni prostą sałatkę w wyjątkowe danie.

Sałatka Cezar klasyczna - Krok 2

Krok 3

Dressing wymieszaj z sałatą. Przełóż do czystej miski i posyp po wierzchu anchois oraz grzankami.

Sałatka Cezar klasyczna - Krok 3
16

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 29.11.2015

    Mariusz, koniecznie! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Skomra

    Mariusz Skomra , 29.11.2015

    Trzeba spóbowac...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 04.09.2015

    Em, co powiesz na przepis z naszej sekcji sałatek? https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kościk

    Michał Kościk , 04.09.2015

    Pozwolę sobie na lekką modyfikację przepisu... Wyrzucić anchois, dodać duuużo smażonej wieprzowiny i do tego czteropak Dębowego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Szynawa

    Teresa Szynawa , 04.09.2015

    Kto je sałatki ----jest piękny i gładki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Em Walczak

    Em Walczak , 03.09.2015

    Może coś mniej kalorycznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Em Walczak

    Em Walczak , 03.09.2015

    Duuuzo kalorii!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Biel

    Janina Biel , 03.09.2015

    To prawda! Smakuje wybornie !!! :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Kubiak

    Miroslawa Kubiak , 03.09.2015

    Pięknych snów :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lisak

    Marek Lisak , 03.09.2015

    Ciekawe danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Smirnow

    Dorota Smirnow , 03.09.2015

    no jest dobra ale nie wyglada apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Świderska

    Mirosława Świderska , 03.09.2015

    dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 03.09.2015

    Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 03.09.2015

    Zbigniew, smakuje jeszcze lepiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Pietruszka

    Zbigniew Pietruszka , 03.09.2015

    Wizualnie super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lusia Dymek

    Lusia Dymek , 03.09.2015

    Pyszna.:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Cezar klasyczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Cezar klasyczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Cezar klasyczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Cezar klasyczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Cezar klasyczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Cezar klasyczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Cezar klasyczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Cezar klasyczna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Cezar klasycznaSałatka Cezar klasyczna

Sałatka Cezar to jeden z najpopularniejszych rodzajów sałatek. Podobno jej twórcą był Włoch Caesar Cardini, który wyemigrował do Stanów Zjednoczonych. Istnieje wiele wersji tej niezwykle lubianej potrawy. Ta klasyczna to połączenie sałaty rzymskiej, chrupiących grzanek i sera żółtego. To danie, dzięki któremu z powodzeniem wykorzystać możesz resztki, które zostały ci w lodówce. Klasyczna odsłona sałatki wzbogacona jest o anchois, czyli charakterystyczne ostre w smaku małe filety z ryby, sardeli europejskiej. Dodadzą one daniu nietypowego aromatu. Jeśli chcesz podawać sałatkę jako danie obiadowe, dodać możesz również kawałki grillowanej piersi z kurczaka. Sałatka Cezar robi furorę na wszelkiego rodzaju imprezach. Jest idealna do zajadania się nią przed telewizorem lub na grillu z przyjaciółmi. Serwuje się ją na zimno.