Sałatka z pomidorów i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pomidorów i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

545 osób wydrukowało

Pobierz pdf

910 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce pomieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr. Biały ser zetrzyj na tarce lub pokrusz, połącz z roztartym na miazgę czosnkiem, czarnym grubo mielonym pieprzem oraz pokrojoną bazylią.

Sałatka z pomidorów i awokado - Krok 1

Krok 2

Pomidory i obrane awokado pokrój w grube plastry. Układaj je na dużym okrągłym talerzu na przemian.

Sałatka z pomidorów i awokado - Krok 2

Krok 3

Po wierzchu pomidorów rozłóż sałatę rukolę, całość dokładnie polej sosem sałatkowym, a z wierzchu posyp białym serem.

Sałatka z pomidorów i awokado - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pomidorów można dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plastry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pomidorów i awokadoSałatka z pomidorów i awokado

Sałatka z soczystych pomidorów i kremowego awokado będzie znakomitym uzupełnieniem obiadu lub smaczną kolacją. Przygotujesz ją dość szybko z zaledwie kilku składników: pomidorów – żółtych śliwkowych i malinowych, awokado, rukoli, chudego sera białego, czosnku oraz przypraw. Warzywa i owoc pokrój w grube plastry i poukładaj naprzemiennie na dużym półmisku. Na środku ułóż rukolę i polej całość ziołowym sosem sałatkowym z trybulą. Wierzch potrawy posyp startym białym serem zmieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą bazylią i zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli chcesz, by smak potrawy był bardziej pikantny, możesz też użyć odrobiny chili. Sałatka z pomidorów i awokado będzie wyśmienita również posypana prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Podawaj ją jako samodzielne danie – solo, ze świeżym pieczywem albo grzankami ziołowymi. W roli dodatku sprawdzi się szczególnie w potrawach mięsnych z grilla. Przygotuj tę pyszną, pełną koloru przekąskę i podawaj ją na wiele okazji. Do dzieła!