Sałatka z zielonej fasolki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z zielonej fasolki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

150 gramów

50 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę umyj i oczyść. Odetnij brzydkie końcówki. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku przez ok 8 minut. Następnie odcedź i wystudź w zimnej wodzie z lodem aby zachować kolor i chrupkość warzyw.

Krok 2

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Rukolę umyj i osusz. Parmezan zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem i trzema łyżkami wody. Połącz wszystkie składniki sałatki i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sos sałatkowy możesz wzbogacić łyżką octu balsamicznego. Sałatka będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z zielonej fasolki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z zielonej fasolki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z zielonej fasolki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z zielonej fasolki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z zielonej fasolki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z zielonej fasolki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z zielonej fasolki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z zielonej fasolki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z zielonej fasolkiSałatka z zielonej fasolki

Zielona fasolka szparagowa smakuje wyśmienicie nie tylko z dodatkiem masła i bułki tartej. Doskonale wypada w połączeniu z rukolą, pomarańczowymi pomidorkami, koperkowo-ziołowym sosem oraz odrobiną parmezanu. Zobacz, jak z kilku składników przygotować wyborną sałatkę z zielonej fasolki, która prędko się nie znudzi.

Dla kogo?

Chcesz jeść więcej warzyw na co dzień, ale nie wiesz co zrobić, by urozmaicić ich smak? W naszym przepisie na sałatkę z zielonej fasolki znajdziesz instrukcję krok po kroku, dzięki której przekonasz się, że warzywa nie są nudne.

Na jaką okazję?

To szybkie danie, więc przygotujesz je mgnieniu oka. Zrobienie porcji sałatki z fasolki szparagowej dla 4 osób zajmuje tylko 25 minut, więc domowym posiłkiem możesz cieszyć się w każdy dzień, nawet gdy terminarz pozornie pęka w szwach.

Czy wiesz, że?

W sytuacji, gdy zrobiłeś zbyt duże warzywne zapasy, pamiętaj o tym, że fasolka szparagowa bardzo dobrze znosi mrożenie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie przepadasz za smakiem rukoli, w przepisie na sałatkę z zielonej fasolki możesz zamienić ją na łagodniejszą roszponkę.