Przepisy z fasolki szparagowej
133 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa to roślina strączkowa, której przed przygotowaniem nie trzeba długo namaczać, a jej obróbka i tak zajmuje maksymalnie kilkanaście minut. Oprócz tego uwodzi kruchością i intensywnym kolorem – żółtym lub zielonym. Tego produktu w kuchniach nie może zabraknąć. Na jej korzyść przemawia także fakt, że sezon na świeże warzywa trwa kilka miesięcy. Co więcej, w formie mrożonej też jest niezwykle użytecznym składnikiem, wspierającym codzienne zmagania kulinarne.
Dla kogo?
Po żółtą odmianę fasolki szparagowej powinni sięgać zwolennicy łagodnych smaków i delikatnej, warzywnej konsystencji. Zielona zadowoli miłośników bardziej wyrazistych smaków. Z fasolką szparagową obu przypadkach można zaszaleć. Z jednej strony znakomicie uzupełni recepturę swojskiej zupy jarzynowej, a z drugiej świetnie łączy się z orientalnymi przyprawami. Wykorzystajcie ją, gdy zaczynacie poznawać kuchnie azjatyckie, w tym dania przygotowywane techniką stir-fry.
Na jaką okazję?
Krótki czas gotowania fasolki szparagowej sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do codziennych posiłków. Tuż po wyjęciu z garnka można umieścić ją na talerzu obok dania głównego – nie potrzebuje żadnych dodatkowych manewrów. Oczywiście istnieje sporo sposobów na jej urozmaicenie. Najbardziej znanym jest wymieszanie strączków z masłem i bułką tartą. Fasolka szparagowa pasuje niemalże do wszystkiego. Koniecznie spróbujcie serwować ją z jajkiem sadzonym, sałatką śledziową, grzybami lub boczkiem.
Czy wiesz, że?
Zanim rozpoczniecie gotowanie fasolki szparagowej, należy opłukać ją zimną wodą i odciąć obie końcówki. Ważna jest precyzja! Zwróćcie uwagę na to, by pozbywać się jak najkrótszych kawałków strączka. Dzięki temu ograniczycie dostawanie się do niego wody.
Dla urozmaicenia:
Nieskomplikowane, ale wyjątkowo smaczne sosy do fasolki szparagowej można wyczarować z najprostszych składników. Specjalna wyprawa na zakupy nie będzie konieczna. Smak fasolki wspaniale podkreślają sosy winegret, miodowo-musztardowy, śmietanowy i beszamelowy.



