Dania i potrawy z fasolki szparagowej | Przepisy.pl pixel

Przepisy z fasolki szparagowej

136 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (136)

Paella z kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

275

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Co dziś na obiad? Skuś się na kolorową paellę z kurczakiem – ta potrawa jest prostsza niż myślisz...
Sałatka śledziowa z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

300

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ziemniaki i śledzie to duet idealny. Przekonasz się o tym, przygotowując sałatkę z poniższego prz...
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami
ratingratingratingratingrating

245

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wołowina i warzywa duszone razem w aromatycznym sosie to dobry pomysł na nieskomplikowany domowy...
Sałatka z fasolki szparagowej
ratingratingratingratingrating

178

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Sałatka z jędrnej i chrupkiej fasolki polanej aromatycznym ziołowym dressingiem to godna poleceni...
Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli
ratingratingratingratingrating

185

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz majonezowe sałatki, przygotuj wersję z wędzoną makrelą. Podaj ją jednak w niestandar...
Bób z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce...
Kurczak z cieciorką na jogurcie
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Zapiekany kurczak w musztardzie
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekany kurczak w musztardzie z warzywami? Tak! To nasza propozycja na obiad. Połączenie piersi...
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka nicejska to istny talerz obfitości. Dzięki niezwykłym połączeniom składników gwarantuje n...
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Prawdopodobnie każdy szef kuchni, gotujący dla swojej rodziny, posiada własny sposób na podejście...
Szybka sałatka nicejska
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Zapiekanka meksykańska
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chcesz przygotować pyszny, pełen koloru obiad dla większej liczby osób? Ten przepis z pewnością b...
Roladki z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Roladki z kurczaka to doskonała alternatywa dla popularnego kotleta de volaille. Zwłaszcza jeśli...
Szybka Paella
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przepis na paellę wywodzi się z kuchni hiszpańskiej. Kulinaria Półwyspu Iberyjskiego trudno zdefi...
Zapiekana fasolka szparagowa
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Czy wiesz, że fasolka szparagowa może być głównym składnikiem wybornej zapiekanki, którą podasz n...
Zupa z fasolki szparagowej i pomidorów
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Garść fasolki szparagowej oraz kilka świeżych pomidorów mogą stać się bazą do przygotowania smacz...
Sałatka Nicejska
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sałatka nicejska jest bogata w składniki, smaczna i efektowna. Możesz podać ją jako dodatek do ob...
Zielona zupa warzywna
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z tego przepisu, pomimo swojej prostoty, wyróżnia się wyjątkowo delikatnym smakiem, który...
Fasolka szparagowa z pomidorami i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Fasolka szparagowa to produkt, po który warto sięgać często, zarówno w wersji świeżej, jak i mroż...
Tofu w rajskim curry
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Tofu, wytwarzane z napoju sojowego, to produkt roślinny, który jest godny polecenia dla wszystkic...
Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Słyszysz włoska kuchnia – myślisz pizza, spaghetti, tiramisu. Jednakże wśród włoskich kulinarnych...
Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym to doskonały sposób na obiad. Sekret tej potrawy tkw...
Sałatka z fasoli ze świderkami
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zwykle w sałatkach spotykamy fasolę czerwoną. Tym razem jest jej dużo więcej! Poza czerwoną jest...
Włoska sałatka
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Warzywa z sosem holenderskim
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gotowane warzywa polane delikatnie kwaśnym sosem holenderskim to potrawa bardzo uniwersalna. Możn...
Sałatka z kiełkami
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Żaden dodatek do głównego dnia nie chrupie tak, jak sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem kiełkó...
Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bób i zielona fasolka szparagowa to znakomity duet – przekonasz się o tym, wykorzystując powyższy...

Ciekawostki i porady

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowaFasolka szparagowa

Fasolka szparagowa to roślina strączkowa, której przed przygotowaniem nie trzeba długo namaczać, a jej obróbka i tak zajmuje maksymalnie kilkanaście minut. Oprócz tego uwodzi kruchością i intensywnym kolorem – żółtym lub zielonym. Tego produktu w kuchniach nie może zabraknąć. Na jej korzyść przemawia także fakt, że sezon na świeże warzywa trwa kilka miesięcy. Co więcej, w formie mrożonej też jest niezwykle użytecznym składnikiem, wspierającym codzienne zmagania kulinarne.

Dla kogo?

Po żółtą odmianę fasolki szparagowej powinni sięgać zwolennicy łagodnych smaków i delikatnej, warzywnej konsystencji. Zielona zadowoli miłośników bardziej wyrazistych smaków. Z fasolką szparagową obu przypadkach można zaszaleć. Z jednej strony znakomicie uzupełni recepturę swojskiej zupy jarzynowej, a z drugiej świetnie łączy się z orientalnymi przyprawami. Wykorzystajcie ją, gdy zaczynacie poznawać kuchnie azjatyckie, w tym dania przygotowywane techniką stir-fry.

Na jaką okazję?

Krótki czas gotowania fasolki szparagowej sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do codziennych posiłków. Tuż po wyjęciu z garnka można umieścić ją na talerzu obok dania głównego – nie potrzebuje żadnych dodatkowych manewrów. Oczywiście istnieje sporo sposobów na jej urozmaicenie. Najbardziej znanym jest wymieszanie strączków z masłem i bułką tartą. Fasolka szparagowa pasuje niemalże do wszystkiego. Koniecznie spróbujcie serwować ją z jajkiem sadzonym, sałatką śledziową, grzybami lub boczkiem.

Czy wiesz, że?

Zanim rozpoczniecie gotowanie fasolki szparagowej, należy opłukać ją zimną wodą i odciąć obie końcówki. Ważna jest precyzja! Zwróćcie uwagę na to, by pozbywać się jak najkrótszych kawałków strączka. Dzięki temu ograniczycie dostawanie się do niego wody.

Dla urozmaicenia:

Nieskomplikowane, ale wyjątkowo smaczne sosy do fasolki szparagowej można wyczarować z najprostszych składników. Specjalna wyprawa na zakupy nie będzie konieczna. Smak fasolki wspaniale podkreślają sosy winegret, miodowo-musztardowy, śmietanowy i beszamelowy.