
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
12 sztuk
1 sztuka
50 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki umyj, oczyść z pestek oraz białych błonek i pokrój na kawałki. Cebule obierz i pokrój w cząstki.

Krok 2
Bakłażana i cukinię przekrój wzdłuż na cztery części, następnie wytnij z obu biały miąższ. Wydrążoną część pokrój na kawałki, podobnie jak paprykę. Czosnek pokrój w plastry.

Krok 3
Posiekaj tymianek i dodaj go do warzyw. Wymieszaj wszystko z oliwą i odrobiną soli. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 10 minut. W międzyczasie przekrój pomidorki na pół i dodaj do całości pod koniec pieczenia. Piecz jeszcze 3-4 minuty, po czym odstaw do ostygnięcia.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody.

Krok 5
Sałatę radicchio porwij na mniejsze części, dodaj rukolę oraz upieczone warzywa. Całość wymieszaj z sosem i podawaj.


Dobra rada:
Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejInne przepisy
Sałatka z pieczonych warzyw
Jeśli szukasz inspiracji na warzywny dodatek do smażonych ryb albo pieczonych mięs lub po prostu masz ochotę na smaczną wytrawną przekąskę, sałatka z pieczonych warzyw jest propozycją dla Ciebie. Sałatka ta stanowi dobrą alternatywę dla popularnych surówek. Jej zaletą jest m.in. to, że w prosty sposób można ją modyfikować. Jeśli chcesz, do wymienionych w przepisie składników dodaj pietruszkę oraz marchewkę (najlepiej pokrojoną w skośne plastry) oraz niewielką ilość podprażonych na suchej patelni pestek słonecznika lub dyni. Ewentualnie użyj także młodych ziemniaków oraz pokrojonych w kostkę buraków, które idealnie skomponują się ze smakiem pozostałych warzyw. Piecz je na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dodaj też nieco sera koziego lub sera feta. Przypraw wszystko świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i innymi ulubionymi ziołami. Przed podaniem połóż na sałatce kilka liści świeżej rukoli. Zainspiruj się tym przepisem, komponując menu na przyjęcie w gronie znajomych. Życzymy smacznego!