Sałatka z pieczonych warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonych warzyw

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

484 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

437 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

12 sztuk

1 sztuka

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, oczyść z pestek oraz białych błonek i pokrój na kawałki. Cebule obierz i pokrój w cząstki.

Sałatka z pieczonych warzyw - Krok 1

Krok 2

Bakłażana i cukinię przekrój wzdłuż na cztery części, następnie wytnij z obu biały miąższ. Wydrążoną część pokrój na kawałki, podobnie jak paprykę. Czosnek pokrój w plastry.

Sałatka z pieczonych warzyw - Krok 2

Krok 3

Posiekaj tymianek i dodaj go do warzyw. Wymieszaj wszystko z oliwą i odrobiną soli. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 10 minut. W międzyczasie przekrój pomidorki na pół i dodaj do całości pod koniec pieczenia. Piecz jeszcze 3-4 minuty, po czym odstaw do ostygnięcia.

Sałatka z pieczonych warzyw - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody.

Sałatka z pieczonych warzyw - Krok 4

Krok 5

Sałatę radicchio porwij na mniejsze części, dodaj rukolę oraz upieczone warzywa. Całość wymieszaj z sosem i podawaj.

Sałatka z pieczonych warzyw - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka z szynką i serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonych warzywSałatka z pieczonych warzyw

Jeśli szukasz inspiracji na warzywny dodatek do smażonych ryb albo pieczonych mięs lub po prostu masz ochotę na smaczną wytrawną przekąskę, sałatka z pieczonych warzyw jest propozycją dla Ciebie. Sałatka ta stanowi dobrą alternatywę dla popularnych surówek. Jej zaletą jest m.in. to, że w prosty sposób można ją modyfikować. Jeśli chcesz, do wymienionych w przepisie składników dodaj pietruszkę oraz marchewkę (najlepiej pokrojoną w skośne plastry) oraz niewielką ilość podprażonych na suchej patelni pestek słonecznika lub dyni. Ewentualnie użyj także młodych ziemniaków oraz pokrojonych w kostkę buraków, które idealnie skomponują się ze smakiem pozostałych warzyw. Piecz je na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dodaj też nieco sera koziego lub sera feta. Przypraw wszystko świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i innymi ulubionymi ziołami. Przed podaniem połóż na sałatce kilka liści świeżej rukoli. Zainspiruj się tym przepisem, komponując menu na przyjęcie w gronie znajomych. Życzymy smacznego!