Sałatka z pieczonych warzyw

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

439 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

369 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

12 sztuk

1 sztuka

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, oczyść z pestek oraz białych błonek i pokrój na kawałki. Cebule obierz i pokrój w cząstki.

Sałatka z pieczonych warzyw - Krok 1

Krok 2

Bakłażana i cukinię przekrój wzdłuż na cztery części, następnie wytnij z obu biały miąższ. Wydrążoną część pokrój na kawałki, podobnie jak paprykę. Czosnek pokrój w plastry.

Sałatka z pieczonych warzyw - Krok 2

Krok 3

Posiekaj tymianek i dodaj go do warzyw. Wymieszaj wszystko z oliwą i odrobiną soli. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 10 minut. W międzyczasie przekrój pomidorki na pół i dodaj do całości pod koniec pieczenia. Piecz jeszcze 3-4 minuty, po czym odstaw do ostygnięcia.

Sałatka z pieczonych warzyw - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody.

Sałatka z pieczonych warzyw - Krok 4

Krok 5

Sałatę radicchio porwij na mniejsze części, dodaj rukolę oraz upieczone warzywa. Całość wymieszaj z sosem i podawaj.

Sałatka z pieczonych warzyw - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonych warzywSałatka z pieczonych warzyw

Jeśli szukasz inspiracji na warzywny dodatek do smażonych ryb albo pieczonych mięs lub po prostu masz ochotę na smaczną wytrawną przekąskę, sałatka z pieczonych warzyw jest propozycją dla Ciebie. Sałatka ta stanowi dobrą alternatywę dla popularnych surówek. Jej zaletą jest m.in. to, że w prosty sposób można ją modyfikować. Jeśli chcesz, do wymienionych w przepisie składników dodaj pietruszkę oraz marchewkę (najlepiej pokrojoną w skośne plastry) oraz niewielką ilość podprażonych na suchej patelni pestek słonecznika lub dyni. Ewentualnie użyj także młodych ziemniaków oraz pokrojonych w kostkę buraków, które idealnie skomponują się ze smakiem pozostałych warzyw. Piecz je na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dodaj też nieco sera koziego lub sera feta. Przypraw wszystko świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i innymi ulubionymi ziołami. Przed podaniem połóż na sałatce kilka liści świeżej rukoli. Zainspiruj się tym przepisem, komponując menu na przyjęcie w gronie znajomych. Życzymy smacznego!