
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
12 sztuk
1 sztuka
50 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki umyj, oczyść z pestek oraz białych błonek i pokrój na kawałki. Cebule obierz i pokrój w cząstki.

Krok 2
Bakłażana i cukinię przekrój wzdłuż na cztery części, następnie wytnij z obu biały miąższ. Wydrążoną część pokrój na kawałki, podobnie jak paprykę. Czosnek pokrój w plastry.

Krok 3
Posiekaj tymianek i dodaj go do warzyw. Wymieszaj wszystko z oliwą i odrobiną soli. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 10 minut. W międzyczasie przekrój pomidorki na pół i dodaj do całości pod koniec pieczenia. Piecz jeszcze 3-4 minuty, po czym odstaw do ostygnięcia.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody.

Krok 5
Sałatę radicchio porwij na mniejsze części, dodaj rukolę oraz upieczone warzywa. Całość wymieszaj z sosem i podawaj.


Dobra rada:
Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczonych warzyw
Jeśli szukasz inspiracji na warzywny dodatek do smażonych ryb albo pieczonych mięs lub po prostu masz ochotę na smaczną wytrawną przekąskę, sałatka z pieczonych warzyw jest propozycją dla Ciebie. Sałatka ta stanowi dobrą alternatywę dla popularnych surówek. Jej zaletą jest m.in. to, że w prosty sposób można ją modyfikować. Jeśli chcesz, do wymienionych w przepisie składników dodaj pietruszkę oraz marchewkę (najlepiej pokrojoną w skośne plastry) oraz niewielką ilość podprażonych na suchej patelni pestek słonecznika lub dyni. Ewentualnie użyj także młodych ziemniaków oraz pokrojonych w kostkę buraków, które idealnie skomponują się ze smakiem pozostałych warzyw. Piecz je na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dodaj też nieco sera koziego lub sera feta. Przypraw wszystko świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i innymi ulubionymi ziołami. Przed podaniem połóż na sałatce kilka liści świeżej rukoli. Zainspiruj się tym przepisem, komponując menu na przyjęcie w gronie znajomych. Życzymy smacznego!


































