Sałatka z cukinii na ciepło
z pomidorami i cynamonem
łatwe
230 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
4 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 szczypta
3 łyżki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka i lekko podsmaż na oleju.

Krok 2
Jak cebula będzie rumiana, dodaj cukinię pokrojoną w plastry i smaż jeszcze kilka minut.

Krok 3
Pomidorki cherry przekrój na pół, a sałatę porwij na mniejsze liście.

Krok 4
W dużej misce połącz cukinię, cebulę, liście sałaty, pomidorki i posiekane zioła.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, ketchupem oraz szczyptą cynamonu. Polej warzywa sosem po wierzchu i posyp grzankami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z cukinii na ciepło
Sałatka na ciepło? Sprawdź, jak wspaniale smakuje cukinia z pomidorami i cynamonem. Intrygujące połączenie warzyw i przypraw wybornie komponuje się z grzankami delikatnie skropionymi oliwą – może też być serwowane jako dodatek do ryb lub mięs. Sałatkę przygotuj na kolację albo podaj na letnim przyjęciu w ogrodzie. Wykonanie dania jest proste i zajmie Ci niewiele czasu. Poszatkuj warzywa, a następnie cebulę oraz plasterki cukinii podsmaż na patelni. Pozostałe warzywa przełóż do miski razem z posiekanymi ziołami. Połącz jogurt naturalny, ketchup oraz sos sałatkowy. Dodaj także szczyptę cynamonu – przyprawa ta znakomicie podkreśli smak pomidorów oraz sprawi, że danie będzie bardziej aromatyczne. Na koniec wymieszaj całość i posyp chrupiącymi grzankami. Do sałatki możesz dołączyć także oliwki i plasterki zielonego ogórka. Sałatkę z cukinii podawaj od razu po przygotowaniu, póki będzie ciepła, jednak na zimno także smakuje bardzo dobrze, np. jako dodatek do deski wędlin. Przekonaj się, jakie to łatwe i przygotuj oryginalną przekąskę z naszego przepisu.