Sałatka z cukinii na ciepło

z pomidorami i cynamonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

732 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 szczypta

3 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka i lekko podsmaż na oleju.

Sałatka z cukinii na ciepło - Krok 1

Krok 2

Jak cebula będzie rumiana, dodaj cukinię pokrojoną w plastry i smaż jeszcze kilka minut.

Sałatka z cukinii na ciepło - Krok 2

Krok 3

Pomidorki cherry przekrój na pół, a sałatę porwij na mniejsze liście.

Sałatka z cukinii na ciepło - Krok 3

Krok 4

W dużej misce połącz cukinię, cebulę, liście sałaty, pomidorki i posiekane zioła.

Sałatka z cukinii na ciepło - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, ketchupem oraz szczyptą cynamonu. Polej warzywa sosem po wierzchu i posyp grzankami.

Sałatka z cukinii na ciepło - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Monika Kolodziejek

    Monika Kolodziejek, 28.08.2016

    swietny pomysl na kolacje tylko ja zamiast grzanek dalam fileta z kurczaka w przyprawie kebab-gyros :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cukinii na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cukinii na ciepłoSałatka z cukinii na ciepło

Sałatka na ciepło? Sprawdź, jak wspaniale smakuje cukinia z pomidorami i cynamonem. Intrygujące połączenie warzyw i przypraw wybornie komponuje się z grzankami delikatnie skropionymi oliwą – może też być serwowane jako dodatek do ryb lub mięs. Sałatkę przygotuj na kolację albo podaj na letnim przyjęciu w ogrodzie. Wykonanie dania jest proste i zajmie Ci niewiele czasu. Poszatkuj warzywa, a następnie cebulę oraz plasterki cukinii podsmaż na patelni. Pozostałe warzywa przełóż do miski razem z posiekanymi ziołami. Połącz jogurt naturalny, ketchup oraz sos sałatkowy. Dodaj także szczyptę cynamonu – przyprawa ta znakomicie podkreśli smak pomidorów oraz sprawi, że danie będzie bardziej aromatyczne. Na koniec wymieszaj całość i posyp chrupiącymi grzankami. Do sałatki możesz dołączyć także oliwki i plasterki zielonego ogórka. Sałatkę z cukinii podawaj od razu po przygotowaniu, póki będzie ciepła, jednak na zimno także smakuje bardzo dobrze, np. jako dodatek do deski wędlin. Przekonaj się, jakie to łatwe i przygotuj oryginalną przekąskę z naszego przepisu.