Zielona sałatka z pomarańczą

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

11

157 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

0.25 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżeczka

5 sztuk

100 gramów

10 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańczę pozbaw białych błonek, pokrój na mniejsze kawałki.

Zielona sałatka z pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Awokado pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na pół.

Zielona sałatka z pomarańczą - Krok 2

Krok 3

Połącz z roszponką, pomarańczą i podprażonym na suchej patelni sezamem.

Zielona sałatka z pomarańczą - Krok 3

Krok 4

Polej oliwą wymieszaną z octem balsamicznym i wędzoną papryką. Podawaj z ciepłą zieloną herbatą zaparzoną z plasterkiem pomarańczy.

Zielona sałatka z pomarańczą - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Grażyna Zaj

    Grażyna Zaj

    Bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona sałatka z pomarańcząZielona sałatka z pomarańczą

Niewiele jest tak uniwersalnych dań jak sałatki. Aby były udane, niezbędne jest właściwe skomponowanie składników. Połączenie awokado, pomarańczy, pomidorów i roszponki będzie nie tylko smaczne, ale również zdrowe i efektowne. Na początek obierz drugi z wymienionych owoców, pamiętając o tym, aby pozbyć się z niego białych błonek. Następnie podziel go na mniejsze kawałki. Dojrzałe awokado (takie, którego skórka ugina się delikatnie pod wpływem dotyku, ale wraca do swojej poprzedniej formy) podziel w kostkę, natomiast soczyste pomidorki koktajlowe na połówki. Warzywa i owoce połącz, dodając do nich podprażone na suchej patelni ziarna sezamu – taki zabieg sprawi, że zyskają intensywny smak, a następnie wymieszaj je z sosem. Ten ostatni przygotujesz, łącząc oliwę z octem balsamicznym i wędzoną papryką. Zieloną sałatkę serwuj ze świeżo zaparzoną z plasterkiem pomarańczy zieloną herbatą. Mamy nadzieję, że przyrządzanie znakomitych dań z naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością.