Składniki
200 mililitrów
0.25 sztuki
0.5 sztuki
1 łyżeczka
5 sztuk
100 gramów
10 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pomarańczę pozbaw białych błonek, pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Awokado pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 3
Połącz z roszponką, pomarańczą i podprażonym na suchej patelni sezamem.
Krok 4
Polej oliwą wymieszaną z octem balsamicznym i wędzoną papryką. Podawaj z ciepłą zieloną herbatą zaparzoną z plasterkiem pomarańczy.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielona sałatka z pomarańczą
Niewiele jest tak uniwersalnych dań jak sałatki. Aby były udane, niezbędne jest właściwe skomponowanie składników. Połączenie awokado, pomarańczy, pomidorów i roszponki będzie nie tylko smaczne, ale również zdrowe i efektowne. Na początek obierz drugi z wymienionych owoców, pamiętając o tym, aby pozbyć się z niego białych błonek. Następnie podziel go na mniejsze kawałki. Dojrzałe awokado (takie, którego skórka ugina się delikatnie pod wpływem dotyku, ale wraca do swojej poprzedniej formy) podziel w kostkę, natomiast soczyste pomidorki koktajlowe na połówki. Warzywa i owoce połącz, dodając do nich podprażone na suchej patelni ziarna sezamu – taki zabieg sprawi, że zyskają intensywny smak, a następnie wymieszaj je z sosem. Ten ostatni przygotujesz, łącząc oliwę z octem balsamicznym i wędzoną papryką. Zieloną sałatkę serwuj ze świeżo zaparzoną z plasterkiem pomarańczy zieloną herbatą. Mamy nadzieję, że przyrządzanie znakomitych dań z naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością.