
Składniki
200 mililitrów
0.25 sztuki
0.5 sztuki
1 łyżeczka
5 sztuk
100 gramów
10 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pomarańczę pozbaw białych błonek, pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
Awokado pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 3
Połącz z roszponką, pomarańczą i podprażonym na suchej patelni sezamem.

Krok 4
Polej oliwą wymieszaną z octem balsamicznym i wędzoną papryką. Podawaj z ciepłą zieloną herbatą zaparzoną z plasterkiem pomarańczy.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielona sałatka z pomarańczą
Niewiele jest tak uniwersalnych dań jak sałatki. Aby były udane, niezbędne jest właściwe skomponowanie składników. Połączenie awokado, pomarańczy, pomidorów i roszponki będzie nie tylko smaczne, ale również zdrowe i efektowne. Na początek obierz drugi z wymienionych owoców, pamiętając o tym, aby pozbyć się z niego białych błonek. Następnie podziel go na mniejsze kawałki. Dojrzałe awokado (takie, którego skórka ugina się delikatnie pod wpływem dotyku, ale wraca do swojej poprzedniej formy) podziel w kostkę, natomiast soczyste pomidorki koktajlowe na połówki. Warzywa i owoce połącz, dodając do nich podprażone na suchej patelni ziarna sezamu – taki zabieg sprawi, że zyskają intensywny smak, a następnie wymieszaj je z sosem. Ten ostatni przygotujesz, łącząc oliwę z octem balsamicznym i wędzoną papryką. Zieloną sałatkę serwuj ze świeżo zaparzoną z plasterkiem pomarańczy zieloną herbatą. Mamy nadzieję, że przyrządzanie znakomitych dań z naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością.