• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Blog
  • Zielona moc – sięgnij po szpinak!
Zielona moc – sięgnij po szpinak!

Zielona moc – sięgnij po szpinak!

Warzywo to często kojarzy się z czasami dzieciństwa i niedobrymi daniami ze szkolnej stołówki. Dziś stanowi jeden z częściej wykorzystywanych produktów w kuchni. O czym mowa? O szpinaku! To właśnie on pozostaje w kulinarnych trendach i nie ma sobie równych. Jak sprawić, by polubiły go nawet największe niejadki, a jego fama poszła w niepamięć? Sięgnij po sprawdzone przepisy! Dzięki odpowiedniemu dodatkowi przypraw szpinak stanie się prawdziwym przysmakiem! Przekonaj się! Zainspiruj się podanymi recepturami i zaskocz swoich domowników wyjątkowym smakiem szpinaku. Grymas na twarzy? Tylko wtedy, kiedy skończy się dokładka! Do dzieła!

Z czym to się je?

Szpinak to produkt uniwersalny. Nie wierzysz? Sprawdź to sam! Jest dostępny niemal przez cały rok...

Więcej

Czy wiesz, że?

Obecność szpinaku na terenie Europy zawdzięczamy Persom, którzy znali go już w VI wieku.

Więcej

Zainspiruj się!

Koniec z nudą w kuchni! Czas się z nią rozprawić! Chcesz urozmaicić swój jadłospis?

Więcej

Dla zdrowia!

Szukasz inspiracji na lekkostrawne posiłki? Sięgnij po szpinak! 100 gramów tego warzywa zawiera ok. 20 kcal.

Więcej

Z czym to się je?

Szpinak to produkt uniwersalny. Nie wierzysz? Sprawdź to sam! Jest dostępny niemal przez cały rok, możemy kupić go zarówno w formie świeżych listków, jak i w wersji mrożonej. Jego cena nie obciąży zbytnio naszego portfela, a prozdrowotne właściwości wręcz to zrekompensują! Ponadto delikatny smak szpinaku pozwala na łączenie go z wieloma produktami. Świetnie komponuje się z jajkami, np. jako dodatek do jajecznicy i omletu, czy w formie farszu do naleśników. Z jego pomocą wyczarujesz przepyszne danie z makaronem, np. penne lub lasagne. Szpinaku nie może także zabraknąć w sałatce! W tym wypadku sprawdzi się jako alternatywa dla sałaty czy innego warzywa liściastego. Co więcej, ze względu na swój intensywny kolor i całą gamę dobroczynnych właściwości szpinak może być głównym składnikiem pysznych koktajli. W formie świeżych liści świetnie sprawdzi się jako dodatek do pizzy. Ponadto szpinak idealnie komponuje się z czosnkiem, który wydobywa i podkreśla jego smak. W towarzystwie soli i pieprzu nabiera charakteru, a w połączeniu z serem pleśniowym lub fetą smakuje wybornie. Powitaj szpinak w swojej kuchni!

powrót do góry

Czy wiesz, że?

- Obecność szpinaku na terenie Europy zawdzięczamy Persom, którzy znali go już w VI wieku. Nieco później, bo w wieku IX, Arabowie przywieźli go na ziemię hiszpańską. Następnie dotarł on do Włoch, Francji i Anglii. Wiek XIX to przełomowy okres w produkcji szpinaku. Co więcej, jego rola nie kończyła się tylko na kuchni. Chętnie sięgano po wywar z jego dodatkiem w celu wzmocnienia organizmu i regeneracji.
- W Polsce szpinak uprawiany jest od XVII wieku, z tego czasu pochodzi bowiem wzmianka o nim w poradniku ogrodniczym.
- Sezon szpinaku przypada na okres od maja do października.
- Coś dla fanów kreskówek! Propagatorem jedzenia szpinaku był Popeye – postać z amerykańskiego serialu animowanego. Po zjedzeniu puszki tego warzywa marynarz natychmiast zyskiwał ogromną siłę i energię. Kiedy w 1933 roku dwaj rysownicy Dave i Max Fleicherowie stworzyli tę postać, spożycie szpinaku (w samych Stanach Zjednoczonych) wzrosło o 33%.
- Szpinak to jedno z bardziej rozpowszechnionych warzyw na świecie. Można uprawiać go także na potrzeby własne, np. w ogródku. Roślinę cechuje krótki okres wegetacji i niski koszt produkcji. Wciel się w ogrodnika!
- Czas w końcu obalić mity! Przez ponad kilkadziesiąt lat istniało przekonanie, że szpinak jest skarbnicą żelaza. Jak jest naprawdę? Szpinak zawiera ten pierwiastek, ale w umiarkowanych ilościach. Okazało się, że całe zamieszanie spowodowane było tym, iż naukowcy postawili przecinek w złym miejscu. Mimo tego warzywo to wciąż posiada całą gamę dobroczynnych dla naszego organizmu składników.
- Jeśli chcesz, aby kupione przez Ciebie świeże liście szpinaku zachowały swój wygląd na dłużej, użyj w tym celu soku z cytryny.
- Podczas duszenia szpinak znaczenie zmniejsza swoją objętość. Pamiętaj o tym, przygotowując posiłek dla całej rodziny.

powrót do góry

Zainspiruj się!

Koniec z nudą w kuchni! Czas się z nią rozprawić! Chcesz urozmaicić swój jadłospis? Sięgnij po szpinak! Co powiesz na włoską wersję omletu – frittatę ze szpinakiem? Grunt to pożywne i pełnowartościowe śniadanie! A jeśli szukasz czegoś wykwintnego, sięgnij po przepis na gofry ze szpinakiem. Ale jak to – na słono? Tak też się da! Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą doda Ci energii na całe popołudnie. A na obiad – naleśniki ze szpinakiem! Twoi domownicy pokochają ten smak! A jeśli organizujesz poczęstunek dla całej rodziny, sięgnij po przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą i poczuj klimat uczty we włoskim stylu. Dla wszystkich zabieganych – penne ze szpinakiem i fetą. Pełnowartościowy i pożywny obiad w 30 minut? Nie inaczej! A jeśli szukasz propozycji na ciekawą przystawkę dla gości, postaw na szybki przepis na zapiekankę ze szpinakiem! W roli przekąski świetnie sprawdzi się także rolada szpinakowa. To co, zawijamy? Zainspiruj się podanymi przepisami i włącz szpinak do swojego jadłospisu. Niesamowite doznania smakowe gwarantowane!

powrót do góry

Dla zdrowia!

Szukasz inspiracji na lekkostrawne posiłki? Sięgnij po szpinak! 100 gramów tego warzywa zawiera ok. 20 kcal. Ponadto zawarty w szpinaku magnez pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. Liście są też bogate w potas, który jest odpowiedzialny za prawidłową pracę serca tzn. pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Roślina zawiera całą gamę witamin, takich jak: beta-karoten, A,C, E, K czy te z grupy B. Szpinak zawiera również fosfor, mangan, jod czy cynk.? Najlepszy, bo naturalny! Warzywo to zawiera luteinę. Jakie z tego wnioski? Jeść czy nie jeść? Werdykt rozstrzygnięty jednogłośnie – tego warzywa nie może zabraknąć w Twojej kuchni!

powrót do góry

Komentarze (0)

Sprawdź nasze przepisy

  • Łosoś gotowany na parze w warzywach

    Łosoś gotowany na parze w warzywach

    ULUBIONY!
    316
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Zielona zupa

    Zielona zupa

    ULUBIONY!
    441
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Sałatka grecka z sałatą lodową

    Sałatka grecka z sałatą lodową

    ULUBIONY!
    535
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    ULUBIONY!
    274
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    ULUBIONY!
    235
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    ULUBIONY!
    93
    osoba dodała do listy ulubionych
    45''
    4
  • Sałatka z dyni i cieciorki

    Sałatka z dyni i cieciorki

    ULUBIONY!
    17
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Włoska sałatka z makaronu

    Włoska sałatka z makaronu

    ULUBIONY!
    29
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Szybka zupa z soczewicy

    Szybka zupa z soczewicy

    ULUBIONY!
    76
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Boczniaki z sosem sojowym

    Boczniaki z sosem sojowym

    ULUBIONY!
    0
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby