Naleśniki ze szpinakiem - prosty przepis na słono | Przepisy.pl pixel

Naleśniki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
760 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

618 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto na naleśniki:

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

farsz:

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto naleśnikowe – wymieszaj na gładko mleko, lekko ubite jajko i mąkę.

Naleśniki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Usmaż naleśniki. Drobno pokrój czosnek. Zetrzyj na tarce ser. Rozmroź i dobrze odciśnij szpinak.

Naleśniki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Przesmaż czosnek na rozgrzanym tłuszczu, dodaj rozmrożony szpinak i Przyprawę do zapiekanek makaronowych Knorr, gałkę muszkatołową i śmietankę. Zagotuj i gotuj przez 5 min.

Naleśniki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Napełnij naleśniki szpinakiem i garścią sera. Obsmaż na tłuszczu lub piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 15 min.

Naleśniki ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

6

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Dobry pomysł z dodaniem gałki muszkatołowej, dodaje charakteru daniu. Ja zamieniłabym ser żółty na mozzarellę.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Adrian

    Adrian , 09.12.2022

    TAK… moje ulubione, szczególnie zapiekane pod beszamelem ☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wanda.bialozynska@wp.pl Białożyńska

    wanda.bialozynska@wp.pl Białożyńska , 20.04.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Ciesielska

    Teresa Ciesielska , 20.04.2020

    naleśniki......mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Ciesielska

    Teresa Ciesielska , 20.04.2020

    pyszotka jak mówi moja wnuczka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki ze szpinakiemNaleśniki ze szpinakiem

Znudziły Ci się naleśniki na słodko? Przygotuj je w wytrawnej wersji i urozmaić swoje codzienne menu! Przed Tobą naleśniki ze szpinakiem - prosty przepis! Ciasto wyjdzie puszyste, a farsz aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Nie daj się dłużej namawiać i spróbuj naszej receptury na naleśniki ze szpinakiem. Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów smacznych i wytrawnych potraw. Szpinak do naleśników z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie doskonałym farszem. Zawiń go w ciasto i ciesz się pysznymi efektami. Niech naleśnikowa uczta stanie się tradycją w Twoim domu. Powodzenia!

Na jaką okazję?

Przepis na naleśniki ze szpinakiem serwuj, gdy tylko najdzie Cię ochota. Tak naprawdę możesz podać to danie w dowolnym momencie. Śniadanie, lunch, obiad, kolacja – nie ograniczaj się! Gwarantujemy, że wszyscy domownicy będą zadowoleni z takiego posiłku. Nie wierzysz? Sprawdź! 

Czy wiesz, że?

Pierwszy naleśnik był plackiem pieczonym na kracie. Całe szczęście receptura przez wiele lat była ulepszana i teraz możemy zjeść to danie w jego najlepszej wersji. Przekonaj się o tym, przygotowując wyśmienite naleśniki ze szpinakiem. Proste, szybkie i wyjątkowo smaczne!

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz poprawić smak farszu do naleśników ze szpinakiem, to dodaj do niego suszone pomidory z zalewy. Ten składnik może zmienić smak całej potrawy – oczywiście na lepsze. Eksperymentuj, modyfikuj recepturę na naleśniki ze szpinakiem i ciesz się doskonałymi rezultatami w swojej kuchni. Daj nam znać w komentarzu, co sądzisz o naleśnikach!