Idealnie wymieszane ciasto na naleśniki jest pierwszym krokiem do upieczenia złocistych naleśników bez grudek, które zachwycą wszystkich domowników. Jak poradzić sobie, gdy najdzie nas ochota na naleśniki, a nie mamy odpowiedniego sprzętu? Jak zrobić ciasto na naleśniki bez miksera? Podpowiadamy!
Ciasto do naleśników bez miksera – jak zrobić?
W sieci można znaleźć wiele sposobów na przygotowanie naleśników bez miksera. Pomysłem, który intuicyjnie pojawia się w naszych głowach jest użycie trzepaczki. Jednak co w sytuacji, gdy musimy zrobić naleśniki zarówno bez miksera, jak i trzepaczki? Użytkownicy Internetu na to także mają sposób!
Naleśniki bez miksera i trzepaczki – sposoby na szybkie ciasto naleśnikowe
Naleśniki to sposób na szybkie i pyszne śniadanie. Dzięki naszym wskazówkom, takie śniadanie przygotujesz jeszcze szybciej! Poniżej przedstawiamy 2 sposoby na wymieszanie ciasta do naleśników bez miksera.
Plastikowa butelka
Plastikowa butelka, np. po wodzie, to zdecydowanie najszybszy sposób na przygotowanie ciasta na naleśniki bez miksera. Wystarczy, że za pomocą lejka włożysz do środka czystej butelki wszystkie składniki i dokładnie wymieszasz. Zakręć butelkę i potrząsaj nią góra-dół do momentu, aż zobaczysz, że ciasto jest już idealnie gładkie i jednolite. Butelka sprawdzi się także, gdy nie masz pod ręką chochelki ani większej łyżki. Dzięki wąskiej szyjce butelki, możesz bez problemu odmierzyć odpowiednią ilość ciasta wprost na patelnię. Z kolei butelka z dziubkiem będzie świetna, gdy zechcesz usmażyć mininaleśniki!
Słoik
Słoik zadziała trochę jak shaker i z powodzeniem zastąpi mikser, trzepaczkę lub plastikową butelkę. Pamiętaj, że słoik musi być odpowiednio duży, żeby pomieścić wszystkie składniki. Powinno także zostać trochę miejsca na ich wymieszanie. W przypadku słoika nie będziesz potrzebować lejka, aby umieścić wewnątrz wszystkie składniki. Zrób to za pomocą łyżki. Następnie zakręć mocno słoik i potrząsaj do momentu całkowitego zmieszania się składników na gładką masę. Gotowe ciasto możesz wygodnie nakładać na patelnię za pomocą łyżki lub wylewać je od razu ze słoika. Kiedy wybierasz słoik, zwróć uwagę, czy przeznaczona do niego zakrętka jest nieuszkodzona i szczelna. Dzięki temu zyskujesz pewność, że ciasto naleśnikowe nie rozleje się na blaty i ściany w kuchni.
Naleśniki bez miksera? Oczywiście!
Naleśniki są świetnym pomysłem na szybki posiłek. Teraz ich przygotowanie może być jeszcze szybsze, nawet gdy nie masz miksera ani trzepaczki. Dzięki naszym tipom na wymieszanie ciasta naleśnikowego, sprawnie przygotujesz jedzenie dla całej rodziny. Sprawdź także nasze inne kuchenne inspiracje na stronie Przepisy.pl.
Komentarze (0)