Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami
łatwe
1344 osoby zapisały
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
100 gramów
12 sztuk
2 łyżki
2 sztuki
100 gramów
2 opakowania
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju ze słoika z suszonych pomidorów, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Dodaj pomidory z puszki wymieszane z Knorr Naturalnie smaczne - nada on potrawie odpowiedniego smaku oraz odpowiedniej konsystencji. Mięsny farsz odstaw na bok, aby wystygł. Orzeszki upraż na rozgrzanej suchej patelni.
Krok 2
Do zimnego już mięsa dodaj orzeszki pinii, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i mozzarellę.
Krok 3
Przygotuj sos pomidorowy. Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę i czosnek. Następnie dodaj pomidory i całość zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku i zmiksuj.
Krok 4
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Farszem napełnij rurki makaronu i ułóż je ściśle na dnie naczynia żaroodpornego. Polej sosem pomidorowym i kilkoma łyżkami śmietany. Całość oprósz tartą mozzarellą.
Krok 5
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 30 minut.
Dobra rada:
Orzeszki pinii możesz zastąpić np. pokruszonymi orzeszkami nerkowca. Mięsny farsz możesz doprawić ostrą papryczką chilli. Potrawa nabierze wtedy pikantnego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Cannelloni, mozzarella i pomidory — przygotuj pełne smaków danie inspirowane kuchnią włoską. Dobrze sprawdzą się suszone warzywa w zalewie z oleju z dodatkiem ziół, czarnych oliwek lub kaparów. Wybierając mięso mielone, zadbaj o to, aby było wysokiej jakości. Odpowiedni wybór to np. mieszanka wołowiny gulaszowej i łopatki wieprzowej. Na odrobinie tłuszczu podsmażaj mięso do momentu, aż odparują z niego soki. Dodaj przyprawę i obrane ze skórki pomidory konserwowe. Całość odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj uprażone na patelni orzeszki pinii, mozzarellę i suszone pomidory. Przygotuj sos — do zeszklonej cebuli i czosnku dołącz pomidory. Wszystko gotuj przez chwilę. Cannelloni napełnij przygotowanym wcześniej farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym – wierzch polej sosem i śmietaną, po czym posyp startą mozzarellą. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Danie podawaj po wcześniejszym udekorowaniu go świeżymi listkami bazylii. Sprawdź nasz przepis na pyszne cannelloni i zaserwuj je przy najbliższej okazji.