Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami
łatwe
1533 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
100 gramów
12 sztuk
2 łyżki
2 sztuki
100 gramów
2 opakowania
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju ze słoika z suszonych pomidorów, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Dodaj pomidory z puszki wymieszane z Knorr Naturalnie smaczne - nada on potrawie odpowiedniego smaku oraz odpowiedniej konsystencji. Mięsny farsz odstaw na bok, aby wystygł. Orzeszki upraż na rozgrzanej suchej patelni.
Krok 2
Do zimnego już mięsa dodaj orzeszki pinii, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i mozzarellę.
Krok 3
Przygotuj sos pomidorowy. Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę i czosnek. Następnie dodaj pomidory i całość zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku i zmiksuj.
Krok 4
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Farszem napełnij rurki makaronu i ułóż je ściśle na dnie naczynia żaroodpornego. Polej sosem pomidorowym i kilkoma łyżkami śmietany. Całość oprósz tartą mozzarellą.
Krok 5
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 30 minut.
Dobra rada:
Orzeszki pinii możesz zastąpić np. pokruszonymi orzeszkami nerkowca. Mięsny farsz możesz doprawić ostrą papryczką chilli. Potrawa nabierze wtedy pikantnego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Cannelloni, mozzarella i pomidory — przygotuj pełne smaków danie inspirowane kuchnią włoską. Dobrze sprawdzą się suszone warzywa w zalewie z oleju z dodatkiem ziół, czarnych oliwek lub kaparów. Wybierając mięso mielone, zadbaj o to, aby było wysokiej jakości. Odpowiedni wybór to np. mieszanka wołowiny gulaszowej i łopatki wieprzowej. Na odrobinie tłuszczu podsmażaj mięso do momentu, aż odparują z niego soki. Dodaj przyprawę i obrane ze skórki pomidory konserwowe. Całość odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj uprażone na patelni orzeszki pinii, mozzarellę i suszone pomidory. Przygotuj sos — do zeszklonej cebuli i czosnku dołącz pomidory. Wszystko gotuj przez chwilę. Cannelloni napełnij przygotowanym wcześniej farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym – wierzch polej sosem i śmietaną, po czym posyp startą mozzarellą. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Danie podawaj po wcześniejszym udekorowaniu go świeżymi listkami bazylii. Sprawdź nasz przepis na pyszne cannelloni i zaserwuj je przy najbliższej okazji.