Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

1267 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1026 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1322 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 gramów

12 sztuk

2 łyżki

2 sztuki

100 gramów

2 opakowania

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju ze słoika z suszonych pomidorów, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Dodaj pomidory z puszki wymieszane z Knorr Naturalnie smaczne - nada on potrawie odpowiedniego smaku oraz odpowiedniej konsystencji. Mięsny farsz odstaw na bok, aby wystygł. Orzeszki upraż na rozgrzanej suchej patelni.

Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - Krok 1

Krok 2

Do zimnego już mięsa dodaj orzeszki pinii, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i mozzarellę.

Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos pomidorowy. Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę i czosnek. Następnie dodaj pomidory i całość zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku i zmiksuj.

Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - Krok 3

Krok 4

Dno naczynia żaroodpornego posmaruj kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Farszem napełnij rurki makaronu i ułóż je ściśle na dnie naczynia żaroodpornego. Polej sosem pomidorowym i kilkoma łyżkami śmietany. Całość oprósz tartą mozzarellą.

Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - Krok 4

Krok 5

Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 30 minut.

Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Orzeszki pinii możesz zastąpić np. pokruszonymi orzeszkami nerkowca. Mięsny farsz możesz doprawić ostrą papryczką chilli. Potrawa nabierze wtedy pikantnego smaku.

21

Opinie o przepisie

  • Ewelina  Erwinska

    Ewelina Erwinska , 10.01.2018

    na prawdę pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Zaremba

    Bożena Zaremba , 05.08.2016

    Dobra ta zupka chmielowa co????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Podgajna

    Basia Podgajna , 05.08.2016

    Moje ulubione ale ja robię troszkę inaczej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gizela Galus

    Gizela Galus , 05.08.2016

    O , lubie takie coś...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Taczkowska

    Helena Taczkowska , 05.08.2016

    Pychota,polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Dusza

    Wiktoria Dusza , 05.08.2016

    Sei matta!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Dusza

    Wiktoria Dusza , 05.08.2016

    Nigdy w Polsce nie będą tak smakować jak zrobione i oczywiście pałaszowane w Italii,inny mikroklimat nie oddaje tego wspaniałego aromatu.Mimo to-smacznego! ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Michnikowska

    Elżbieta Michnikowska , 05.08.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Osial

    Ania Osial , 05.08.2016

    Sto lat wszystkiego najlepszego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Magiera

    Marta Magiera , 05.08.2016

    Poco uzywac obcychwyrazow poprostu zapiekanka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Milka

    Agnieszka Milka , 31.07.2016

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Milka

    Agnieszka Milka , 18.07.2016

    jeszcze nie robiłam ale wiem że będzie pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szpyrka Staszewska

    Irena Szpyrka Staszewska , 14.06.2016

    To pychotka ale teraz to pomidory świeże...!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pietszczyk

    Małgorzata Pietszczyk , 14.06.2016

    Pychota.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Nasternak

    Elżbieta Nasternak , 14.06.2016

    myślałam, że bez mięsa......rozczarowanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Jasińska

    Małgorzata Jasińska , 14.06.2016

    Kulinarne cudo!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alam Beraik

    Alam Beraik , 14.06.2016

    Radek, Gratuluję Cię, jakie zmiany o Ciebie nastąpiły, powiem w prost bravo, tędy droga, człowiek ma nie jeść lecz delektować się a więc smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Fidowska

    Dorota Fidowska , 14.06.2016

    Z cyklu" ŻRYJ I TYJ"...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga  Szymańska

    Jadwiga Szymańska , 14.06.2016

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mierzyński

    Krzysztof Mierzyński , 14.06.2016

    A kiedy Tereniu przygotujesz coś takiego ,winko masz gratis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Guślińska

    Basia Guślińska , 14.06.2016

    Pyszne,robilam je:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidoramiCannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Cannelloni, mozzarella i pomidory — przygotuj pełne smaków danie inspirowane kuchnią włoską. Dobrze sprawdzą się suszone warzywa w zalewie z oleju z dodatkiem ziół, czarnych oliwek lub kaparów. Wybierając mięso mielone, zadbaj o to, aby było wysokiej jakości. Odpowiedni wybór to np. mieszanka wołowiny gulaszowej i łopatki wieprzowej. Na odrobinie tłuszczu podsmażaj mięso do momentu, aż odparują z niego soki. Dodaj przyprawę i obrane ze skórki pomidory konserwowe. Całość odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj uprażone na patelni orzeszki pinii, mozzarellę i suszone pomidory. Przygotuj sos — do zeszklonej cebuli i czosnku dołącz pomidory. Wszystko gotuj przez chwilę. Cannelloni napełnij przygotowanym wcześniej farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym – wierzch polej sosem i śmietaną, po czym posyp startą mozzarellą. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Danie podawaj po wcześniejszym udekorowaniu go świeżymi listkami bazylii. Sprawdź nasz przepis na pyszne cannelloni i zaserwuj je przy najbliższej okazji.