Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

1277 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1033 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 gramów

12 sztuk

2 łyżki

2 sztuki

100 gramów

2 opakowania

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju ze słoika z suszonych pomidorów, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Dodaj pomidory z puszki wymieszane z Knorr Naturalnie smaczne - nada on potrawie odpowiedniego smaku oraz odpowiedniej konsystencji. Mięsny farsz odstaw na bok, aby wystygł. Orzeszki upraż na rozgrzanej suchej patelni.

Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - Krok 1

Krok 2

Do zimnego już mięsa dodaj orzeszki pinii, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i mozzarellę.

Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos pomidorowy. Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę i czosnek. Następnie dodaj pomidory i całość zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku i zmiksuj.

Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - Krok 3

Krok 4

Dno naczynia żaroodpornego posmaruj kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Farszem napełnij rurki makaronu i ułóż je ściśle na dnie naczynia żaroodpornego. Polej sosem pomidorowym i kilkoma łyżkami śmietany. Całość oprósz tartą mozzarellą.

Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - Krok 4

Krok 5

Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 30 minut.

Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Orzeszki pinii możesz zastąpić np. pokruszonymi orzeszkami nerkowca. Mięsny farsz możesz doprawić ostrą papryczką chilli. Potrawa nabierze wtedy pikantnego smaku.

21

Opinie o przepisie

  • Ewelina  Erwinska

    Ewelina Erwinska , 10.01.2018

    na prawdę pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Zaremba

    Bożena Zaremba , 05.08.2016

    Dobra ta zupka chmielowa co????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Podgajna

    Basia Podgajna , 05.08.2016

    Moje ulubione ale ja robię troszkę inaczej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gizela Galus

    Gizela Galus , 05.08.2016

    O , lubie takie coś...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Taczkowska

    Helena Taczkowska , 05.08.2016

    Pychota,polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Dusza

    Wiktoria Dusza , 05.08.2016

    Sei matta!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Dusza

    Wiktoria Dusza , 05.08.2016

    Nigdy w Polsce nie będą tak smakować jak zrobione i oczywiście pałaszowane w Italii,inny mikroklimat nie oddaje tego wspaniałego aromatu.Mimo to-smacznego! ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Michnikowska

    Elżbieta Michnikowska , 05.08.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Osial

    Ania Osial , 05.08.2016

    Sto lat wszystkiego najlepszego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Magiera

    Marta Magiera , 05.08.2016

    Poco uzywac obcychwyrazow poprostu zapiekanka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Milka

    Agnieszka Milka , 31.07.2016

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Milka

    Agnieszka Milka , 18.07.2016

    jeszcze nie robiłam ale wiem że będzie pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szpyrka Staszewska

    Irena Szpyrka Staszewska , 14.06.2016

    To pychotka ale teraz to pomidory świeże...!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pietszczyk

    Małgorzata Pietszczyk , 14.06.2016

    Pychota.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Nasternak

    Elżbieta Nasternak , 14.06.2016

    myślałam, że bez mięsa......rozczarowanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Jasińska

    Małgorzata Jasińska , 14.06.2016

    Kulinarne cudo!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alam Beraik

    Alam Beraik , 14.06.2016

    Radek, Gratuluję Cię, jakie zmiany o Ciebie nastąpiły, powiem w prost bravo, tędy droga, człowiek ma nie jeść lecz delektować się a więc smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Fidowska

    Dorota Fidowska , 14.06.2016

    Z cyklu" ŻRYJ I TYJ"...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga  Szymańska

    Jadwiga Szymańska , 14.06.2016

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mierzyński

    Krzysztof Mierzyński , 14.06.2016

    A kiedy Tereniu przygotujesz coś takiego ,winko masz gratis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Guślińska

    Basia Guślińska , 14.06.2016

    Pyszne,robilam je:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidoramiCannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Cannelloni, mozzarella i pomidory — przygotuj pełne smaków danie inspirowane kuchnią włoską. Dobrze sprawdzą się suszone warzywa w zalewie z oleju z dodatkiem ziół, czarnych oliwek lub kaparów. Wybierając mięso mielone, zadbaj o to, aby było wysokiej jakości. Odpowiedni wybór to np. mieszanka wołowiny gulaszowej i łopatki wieprzowej. Na odrobinie tłuszczu podsmażaj mięso do momentu, aż odparują z niego soki. Dodaj przyprawę i obrane ze skórki pomidory konserwowe. Całość odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj uprażone na patelni orzeszki pinii, mozzarellę i suszone pomidory. Przygotuj sos — do zeszklonej cebuli i czosnku dołącz pomidory. Wszystko gotuj przez chwilę. Cannelloni napełnij przygotowanym wcześniej farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym – wierzch polej sosem i śmietaną, po czym posyp startą mozzarellą. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Danie podawaj po wcześniejszym udekorowaniu go świeżymi listkami bazylii. Sprawdź nasz przepis na pyszne cannelloni i zaserwuj je przy najbliższej okazji.