
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
60 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce wymieszaj mięso mielone z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dwiema łyżkami wody.

Krok 2
Mozzarellę odcedź, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Nadziewaj surowe rurki makaronu cannelloni masą mięsną. Możesz użyć do tego rękawa cukierniczego lub torebki foliowej z odciętym rogiem.

Krok 4
Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i układaj napełnione rurki.

Krok 5
Cannelloni zalej dokładnie sosem Spaghetti Toscana Knorr.

Krok 6
Całość posyp startym serem, przykryj folią aluminiową i zapiekaj w temperaturze 160 °C przez 30 minut. Następnie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 180 °C i zapiekaj jeszcze 10 minut, aby ser ładnie się zarumienił.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane cannelloni Toscana
Jak wiadomo, podstawą kuchni włoskiej jest makaron. Można go jeść z sosem lub też zapiec. Dziś skupimy się na tej drugiej formie. Przykładem pysznego dania w stylu włoskim jest nasz przepis na zapiekane cannelloni toscana. Grube makaronowe rurki, wypełnione aromatycznym mięsnym farszem i zapieczone w pomidorowym sosie to propozycja, która z pewnością na stałe zagości w twoim menu. Nie musisz być mistrzem kuchni, żeby przygotować to danie. Receptura jest prosta, a niezbędne składniki kupisz w każdym sklepie spożywczym. Czas zatem na włoską przygodę z makaronem cannelloni!
Dla kogo?
Zapiekanka cannelloni toscana jest dla każdego, bez wyjątku!
Na jaką okazję?
Zapiekane cannelloni toscana świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie codziennego menu obiadowego. Jest także pomysłem na lunch do pracy.
Czy wiesz, że?
Cannelloni zostało stworzone w 1907 roku przez włoskiego kucharza Nicola Fedrico. Dziś, obok conchiglioni i paccheri, jest jednym z najpopularniejszych makaronów, który można nadziewać dowolnym farszem.
Dla urozmaicenia:
Do makaronu możesz przygotować sałatkę warzywną z delikatnym ziołowym dressingiem.