
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
60 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce wymieszaj mięso mielone z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dwiema łyżkami wody.

Krok 2
Mozzarellę odcedź, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Nadziewaj surowe rurki makaronu cannelloni masą mięsną. Możesz użyć do tego rękawa cukierniczego lub torebki foliowej z odciętym rogiem.

Krok 4
Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i układaj napełnione rurki.

Krok 5
Cannelloni zalej dokładnie sosem Spaghetti Toscana Knorr.

Krok 6
Całość posyp startym serem, przykryj folią aluminiową i zapiekaj w temperaturze 160 °C przez 30 minut. Następnie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 180 °C i zapiekaj jeszcze 10 minut, aby ser ładnie się zarumienił.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane cannelloni Toscana
Jak wiadomo, podstawą kuchni włoskiej jest makaron. Można go jeść z sosem lub też zapiec. Dziś skupimy się na tej drugiej formie. Przykładem pysznego dania w stylu włoskim jest nasz przepis na zapiekane cannelloni toscana. Grube makaronowe rurki, wypełnione aromatycznym mięsnym farszem i zapieczone w pomidorowym sosie to propozycja, która z pewnością na stałe zagości w twoim menu. Nie musisz być mistrzem kuchni, żeby przygotować to danie. Receptura jest prosta, a niezbędne składniki kupisz w każdym sklepie spożywczym. Czas zatem na włoską przygodę z makaronem cannelloni!
Dla kogo?
Zapiekanka cannelloni toscana jest dla każdego, bez wyjątku!
Na jaką okazję?
Zapiekane cannelloni toscana świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie codziennego menu obiadowego. Jest także pomysłem na lunch do pracy.
Czy wiesz, że?
Cannelloni zostało stworzone w 1907 roku przez włoskiego kucharza Nicola Fedrico. Dziś, obok conchiglioni i paccheri, jest jednym z najpopularniejszych makaronów, który można nadziewać dowolnym farszem.
Dla urozmaicenia:
Do makaronu możesz przygotować sałatkę warzywną z delikatnym ziołowym dressingiem.