Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry
łatwe
1130 osób zapisało

Składniki
500 gramów
500 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
0.5 szklanki
1 łyżka
0.5 pęczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Następnie pokrój w kostkę. Podobnie pokrój kurczaka.

Krok 2
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien być al dente.

Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Gdy się zrumienią, dodaj mięso.

Krok 4
Po chwili smażenia dodaj dynię oraz curry. Całość smaż kilka minut, aby przyprawa nabrała aromatu.

Krok 5
Wlej na patelnię śmietankę oraz szklankę wody. Dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Teraz dodaj do sosu odcedzony makaron. Wszystko gotuj kilka minut i podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry
Makaron z dynią i kurczakiem brzmi dla ciebie niezwykle zachęcająco, ale nie masz dużego doświadczenia i boisz się, że polegniesz w tej potyczce kulinarnej? Z naszą recepturą to ci nie grozi! Dynię najlepiej jest najpierw przekroić na pół, następnie wydrążyć pestki, przekroić na dwu – trzy centymetrowe półksiężyce i obrać przy pomocy ostrego noża lub obieraczki do warzyw, a następnie pokroić w kostkę. Makaron z kurczakiem i dynią to naprawdę proste danie!
Dla kogo? Intensywnego smaku kurczakowi z dynią i makaronem nada przyprawa curry, w skład której wchodzą kurkuma, czosnek, chili, pieprz, kolendra, imbir, cynamon, kminek, kardamon, goździki oraz gałka muszkatołowa. Jeśli więc jesteś wielbicielem bogatych, aromatycznych potraw, makaron z kurczakiem i dynią będzie strzałem w dziesiątkę.
Na jaką okazję? Dania na bazie makaronu posiadają niezwykle szerokie zastosowanie – sprawdzą się one zarówno w roli obiadu, kolacji, jak i lunchu do pracy. Podawać możesz je na ciepło lub na zimno w formie sałatki. Dynia, kurczak i makaron to zestaw wyjątkowo uniwersalny.
Czy wiesz, że? Często wykorzystywanym makaronem jest penne, który ma kształt rurek (w przypadku penne rigate są one rowkowane, natomiast penne lisce – są gładkie). Makaron tego typu bardzo dobrze będzie się komponować ze smażoną dynią, kurczakiem oraz curry.
Dla urozmaicenia: Talerze z kurczakiem z dynią i makaronem udekorujesz zmielonymi orzechami ziemnymi albo nerkowcami. Chrupiący akcent sprawi, że potrawa będzie jeszcze lepsza!