Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry
łatwe
1137 osób zapisało

Składniki
500 gramów
500 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
0.5 szklanki
1 łyżka
0.5 pęczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Następnie pokrój w kostkę. Podobnie pokrój kurczaka.

Krok 2
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien być al dente.

Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Gdy się zrumienią, dodaj mięso.

Krok 4
Po chwili smażenia dodaj dynię oraz curry. Całość smaż kilka minut, aby przyprawa nabrała aromatu.

Krok 5
Wlej na patelnię śmietankę oraz szklankę wody. Dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Teraz dodaj do sosu odcedzony makaron. Wszystko gotuj kilka minut i podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry
Makaron z dynią i kurczakiem brzmi dla ciebie niezwykle zachęcająco, ale nie masz dużego doświadczenia i boisz się, że polegniesz w tej potyczce kulinarnej? Z naszą recepturą to ci nie grozi! Dynię najlepiej jest najpierw przekroić na pół, następnie wydrążyć pestki, przekroić na dwu – trzy centymetrowe półksiężyce i obrać przy pomocy ostrego noża lub obieraczki do warzyw, a następnie pokroić w kostkę. Makaron z kurczakiem i dynią to naprawdę proste danie!
Dla kogo? Intensywnego smaku kurczakowi z dynią i makaronem nada przyprawa curry, w skład której wchodzą kurkuma, czosnek, chili, pieprz, kolendra, imbir, cynamon, kminek, kardamon, goździki oraz gałka muszkatołowa. Jeśli więc jesteś wielbicielem bogatych, aromatycznych potraw, makaron z kurczakiem i dynią będzie strzałem w dziesiątkę.
Na jaką okazję? Dania na bazie makaronu posiadają niezwykle szerokie zastosowanie – sprawdzą się one zarówno w roli obiadu, kolacji, jak i lunchu do pracy. Podawać możesz je na ciepło lub na zimno w formie sałatki. Dynia, kurczak i makaron to zestaw wyjątkowo uniwersalny.
Czy wiesz, że? Często wykorzystywanym makaronem jest penne, który ma kształt rurek (w przypadku penne rigate są one rowkowane, natomiast penne lisce – są gładkie). Makaron tego typu bardzo dobrze będzie się komponować ze smażoną dynią, kurczakiem oraz curry.
Dla urozmaicenia: Talerze z kurczakiem z dynią i makaronem udekorujesz zmielonymi orzechami ziemnymi albo nerkowcami. Chrupiący akcent sprawi, że potrawa będzie jeszcze lepsza!