Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry
łatwe
864 osoby zapisały
Składniki
500 gramów
500 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
0.5 szklanki
1 łyżka
0.5 pęczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Następnie pokrój w kostkę. Podobnie pokrój kurczaka.
Krok 2
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien być al dente.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Gdy się zrumienią, dodaj mięso.
Krok 4
Po chwili smażenia dodaj dynię oraz curry. Całość smaż kilka minut, aby przyprawa nabrała aromatu.
Krok 5
Wlej na patelnię śmietankę oraz szklankę wody. Dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Teraz dodaj do sosu odcedzony makaron. Wszystko gotuj kilka minut i podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry
Dania na bazie makaronu posiadają niezwykle szerokie zastosowanie – sprawdzą się one zarówno w roli obiadu, kolacji, jak i lunchu do pracy. Podawać możesz je na ciepło lub na zimno w formie sałatki. Często wykorzystywanym makaronem jest penne, który ma kształt rurek (w przypadku penne rigate są one rowkowane, natomiast penne liscie – są gładkie). Makaron tego typu bardzo dobrze będzie się komponować ze smażoną dynią, kurczakiem oraz curry. Dynię najlepiej jest najpierw przekroić na pół, następnie wydrążyć pestki, przekroić na dwu – trzy centymetrowe półksiężyce i obrać przy pomocy ostrego noża lub obieraczki do warzyw, a następnie pokroić w kostkę. Intensywnego smaku daniu nada przyprawa curry, w skład której wchodzą kurkuma, czosnek, chili, pieprz, kolendra, imbir, cynamon, kminek, kardamon, goździki oraz gałka muszkatołowa.