Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

1229 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

861 osób wydrukowało

Pobierz pdf

871 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 pęczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Następnie pokrój w kostkę. Podobnie pokrój kurczaka.

Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien być al dente.

Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Gdy się zrumienią, dodaj mięso.

Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - Krok 3

Krok 4

Po chwili smażenia dodaj dynię oraz curry. Całość smaż kilka minut, aby przyprawa nabrała aromatu.

Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - Krok 4

Krok 5

Wlej na patelnię śmietankę oraz szklankę wody. Dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj.

Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - Krok 5

Krok 6

Teraz dodaj do sosu odcedzony makaron. Wszystko gotuj kilka minut i podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Iwona Bielawa

    Iwona Bielawa , 07.11.2019

    Bardzo dobre, polecam spróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Szczepanik-Bujas

    Beata Szczepanik-Bujas , 10.11.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona  Nowaczewska

    Ilona Nowaczewska , 09.11.2016

    pyszne!co prawda zamiast knorr Napoli dałam przyprawę do zapiekanki francuskiej i łyżkę koncentratu pomidorowego . niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curryMakaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry

Dania na bazie makaronu posiadają niezwykle szerokie zastosowanie – sprawdzą się one zarówno w roli obiadu, kolacji, jak i lunchu do pracy. Podawać możesz je na ciepło lub na zimno w formie sałatki. Często wykorzystywanym makaronem jest penne, który ma kształt rurek (w przypadku penne rigate są one rowkowane, natomiast penne liscie – są gładkie). Makaron tego typu bardzo dobrze będzie się komponować ze smażoną dynią, kurczakiem oraz curry. Dynię najlepiej jest najpierw przekroić na pół, następnie wydrążyć pestki, przekroić na dwu – trzy centymetrowe półksiężyce i obrać przy pomocy ostrego noża lub obieraczki do warzyw, a następnie pokroić w kostkę. Intensywnego smaku daniu nada przyprawa curry, w skład której wchodzą kurkuma, czosnek, chili, pieprz, kolendra, imbir, cynamon, kminek, kardamon, goździki oraz gałka muszkatołowa.