Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

1223 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

851 osób wydrukowało

Pobierz pdf

849 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 pęczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Następnie pokrój w kostkę. Podobnie pokrój kurczaka.

Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien być al dente.

Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Gdy się zrumienią, dodaj mięso.

Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - Krok 3

Krok 4

Po chwili smażenia dodaj dynię oraz curry. Całość smaż kilka minut, aby przyprawa nabrała aromatu.

Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - Krok 4

Krok 5

Wlej na patelnię śmietankę oraz szklankę wody. Dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj.

Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - Krok 5

Krok 6

Teraz dodaj do sosu odcedzony makaron. Wszystko gotuj kilka minut i podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Iwona Bielawa

    Iwona Bielawa , 07.11.2019

    Bardzo dobre, polecam spróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Szczepanik-Bujas

    Beata Szczepanik-Bujas , 10.11.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona  Nowaczewska

    Ilona Nowaczewska , 09.11.2016

    pyszne!co prawda zamiast knorr Napoli dałam przyprawę do zapiekanki francuskiej i łyżkę koncentratu pomidorowego . niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curryMakaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry

Dania na bazie makaronu posiadają niezwykle szerokie zastosowanie – sprawdzą się one zarówno w roli obiadu, kolacji, jak i lunchu do pracy. Podawać możesz je na ciepło lub na zimno w formie sałatki. Często wykorzystywanym makaronem jest penne, który ma kształt rurek (w przypadku penne rigate są one rowkowane, natomiast penne liscie – są gładkie). Makaron tego typu bardzo dobrze będzie się komponować ze smażoną dynią, kurczakiem oraz curry. Dynię najlepiej jest najpierw przekroić na pół, następnie wydrążyć pestki, przekroić na dwu – trzy centymetrowe półksiężyce i obrać przy pomocy ostrego noża lub obieraczki do warzyw, a następnie pokroić w kostkę. Intensywnego smaku daniu nada przyprawa curry, w skład której wchodzą kurkuma, czosnek, chili, pieprz, kolendra, imbir, cynamon, kminek, kardamon, goździki oraz gałka muszkatołowa.