Makaron z krewetkami - przepis: tagliatelle | Przepisy.pl pixel

Egzotyczny makaron z krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
710 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

400 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę: posiekaj chilli, czosnek i natkę pietruszki, po czym wymieszaj je z częścią soku z limonki. Polej krewetki przygotowaną marynatą i odstaw na 30 minut.

Egzotyczny makaron z krewetkami - Krok 1

Krok 2

Następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty. Dodaj makaron.

Egzotyczny makaron z krewetkami - Krok 2

Krok 3

Przygotuj kremowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr, z napojem kokosowym oraz kwaśną śmietaną. Następnie dodaj do krewetek i duś całość przez około 10 minut na małym ogniu.

Egzotyczny makaron z krewetkami - Krok 3

Krok 4

Na koniec dopraw danie resztą soku z limonki.

Egzotyczny makaron z krewetkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Grażka Bandelak

    Grażka Bandelak , 28.06.2018

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Alma

    Alicja Alma , 25.09.2016

    ciężki sos zabija delikatne krewetki

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Egzotyczny makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Egzotyczny makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Egzotyczny makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Egzotyczny makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Egzotyczny makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Egzotyczny makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Egzotyczny makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Egzotyczny makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron penne al Forno
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Egzotyczny makaron z krewetkamiEgzotyczny makaron z krewetkami

Aksamitny sos na bazie mleka kokosowego z jędrnymi krewetkami i aromatycznymi przyprawami, podany na wstążkach makaronu, a do tego lampka białego wina… Czy można wyobrazić sobie lepsze menu na prostą ale wystawną kolację we dwoje? Krewetki zalicza się do najpopularniejszych owoców morza. Choć rodzajów tego skorupiaka jest mnóstwo, w Polsce najpowszechniejsze są dwa rodzaje: królewskie i tygrysie. Do tego dania możesz wykorzystać dowolne krewetki. Jeśli chcesz wprowadzić do codziennego menu nutkę egzotyki, zanurz je w orientalnej marynacie, usmaż, zalej mlekiem kokosowym i tak powstały sos wymieszaj z ulubionym makaronem, np. tagliatelle. Zwieńczeniem tego prostego, ale eleganckiego dania będzie dodatek soku z limonki i świeżej kolendry lub pietruszki. Można zaserwować je na wystawną kolację, koniecznie z dodatkiem wytrawnego wina.