Egzotyczny makaron z krewetkami

- Krok 1Przygotuj marynatę: posiekaj chilli, czosnek i natkę pietruszki, po czym wymieszaj je z częścią soku z limonki. Polej krewetki przygotowaną marynatą i odstaw na 30 minut.
- Krok 2Następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty. Dodaj makaron.
- Krok 3Przygotuj kremowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr, z mleczkiem kokosowym oraz kwaśną śmietaną. Następnie dodaj do krewetek i duś całość przez około 10 minut na małym ogniu.
- Krok 4Na koniec dopraw danie resztą soku z limonki.

Aksamitny sos na bazie mleka kokosowego z jędrnymi krewetkami i aromatycznymi przyprawami, podany na wstążkach makaronu, a do tego lampka białego wina… Czy można wyobrazić sobie lepsze menu na prostą ale wystawną kolację we dwoje? Krewetki zalicza się do najpopularniejszych owoców morza. Choć rodzajów tego skorupiaka jest mnóstwo, w Polsce najpowszechniejsze są dwa rodzaje: królewskie i tygrysie. Do tego dania możesz wykorzystać dowolne krewetki. Jeśli chcesz wprowadzić do codziennego menu nutkę egzotyki, zanurz je w orientalnej marynacie, usmaż, zalej mlekiem kokosowym i tak powstały sos wymieszaj z ulubionym makaronem, np. tagliatelle. Zwieńczeniem tego prostego, ale eleganckiego dania będzie dodatek soku z limonki i świeżej kolendry lub pietruszki. Można zaserwować je na wystawną kolację, koniecznie z dodatkiem wytrawnego wina.