Kremowy makaron z krewetkami i limonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowy makaron z krewetkami i limonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

400 mililitrów

2 sztuki

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki oczyść, następnie zamarynuj w połowie oliwy i przyprawie Knorr.

Krok 2

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go, zachowaj szklankę wody z gotowania.

Krok 3

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę.

Krok 4

Gdy się zrumienią, dodaj krewetki wraz z marynatą i po chwili smażenia wlej śmietankę.

Krok 5

Zagotuj sos, dodaj makaron, szklankę wody z jego gotowania i całość gotuj kilka minut, aż wszystko się połączy.

Krok 6

Ze skórki limonki zrób zesty (wiórki) i posyp nimi makaron przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowy makaron z krewetkami i limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowy makaron z krewetkami i limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowy makaron z krewetkami i limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowy makaron z krewetkami i limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowy makaron z krewetkami i limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowy makaron z krewetkami i limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowy makaron z krewetkami i limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowy makaron z krewetkami i limonką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowy makaron z krewetkami i limonką Kremowy makaron z krewetkami i limonką

Jeżeli szukasz alternatywy dla klasycznego makaronu z mięsem, a jesteś miłośnikiem owoców morza, dobrą propozycją dla Ciebie będzie przyrządzenie dania z krewetkami. Delikatny kremowy sos z cytrusową nutą i podsmażanymi z czosnkiem oraz cebulką skorupiakami sprawdzi się podczas eleganckiej kolacji. Krewetki musisz wcześniej oczyścić i zamarynować. Dzięki temu nabiorą głębszego smaku, który wydobędzie również smażenie. Dorzuć je do zeszklonej z czosnkiem cebuli i poczekaj, aż się zarumienią. Następnie wlej na patelnię śmietanę. Kiedy całość się zagotuje, dodaj szklankę wody oraz makaron i duś przez jakiś czas. Pod koniec dorzuć też świeże zioła, jeśli chcesz wzmocnić aromat potrawy, sprawdzi się kozieradka, kolendra lub mięta. Przed podaniem dołącz do niej startą limonkę. Udekoruj ją także listkami ziół, plasterkami limonki lub wstążką z marchewki. Kremowy makaron z krewetkami i limonką posyp też świeżo zmielonym pieprzem. Dzięki temu wyostrzysz nieco smak dania. Sprawdź przepis na tę smaczną i wykwintną potrawę.