Makaron z sosem kurkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem kurkowym

Autor: Ania

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki oczyścić (najlepiej posolić i zalać wrzątkiem a po kilkakrotnym przemieszaniu odłowić). Większe przekroić na pół lub 4 części.

Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie (lekko, unikając zbytniego zbrązowienia). Zalać wodą i dodać kurki oraz 1 kostkę bulionu grzybowego Knorr. Gotować około 15 minut. Dodać śmietanę (jeżeli ktoś preferuje bardziej gęste sosy można dodać 2 łyżki mąki - rozmieszać je ze śmietaną).

Krok 3

Sos podawać z makaronem al dente.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej