Makaron z sosem kurkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem kurkowym

Autor: Ania

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki oczyścić (najlepiej posolić i zalać wrzątkiem a po kilkakrotnym przemieszaniu odłowić). Większe przekroić na pół lub 4 części.

Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie (lekko, unikając zbytniego zbrązowienia). Zalać wodą i dodać kurki oraz 1 kostkę bulionu grzybowego Knorr. Gotować około 15 minut. Dodać śmietanę (jeżeli ktoś preferuje bardziej gęste sosy można dodać 2 łyżki mąki - rozmieszać je ze śmietaną).

Krok 3

Sos podawać z makaronem al dente.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej