Makaron z sosem kurkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem kurkowym

Autor: Ania

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki oczyścić (najlepiej posolić i zalać wrzątkiem a po kilkakrotnym przemieszaniu odłowić). Większe przekroić na pół lub 4 części.

Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie (lekko, unikając zbytniego zbrązowienia). Zalać wodą i dodać kurki oraz 1 kostkę bulionu grzybowego Knorr. Gotować około 15 minut. Dodać śmietanę (jeżeli ktoś preferuje bardziej gęste sosy można dodać 2 łyżki mąki - rozmieszać je ze śmietaną).

Krok 3

Sos podawać z makaronem al dente.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej