Makaron z sosem kurkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem kurkowym

Autor: Ania

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki oczyścić (najlepiej posolić i zalać wrzątkiem a po kilkakrotnym przemieszaniu odłowić). Większe przekroić na pół lub 4 części.

Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie (lekko, unikając zbytniego zbrązowienia). Zalać wodą i dodać kurki oraz 1 kostkę bulionu grzybowego Knorr. Gotować około 15 minut. Dodać śmietanę (jeżeli ktoś preferuje bardziej gęste sosy można dodać 2 łyżki mąki - rozmieszać je ze śmietaną).

Krok 3

Sos podawać z makaronem al dente.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej