Szafranowy makaron z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szafranowy makaron z krewetkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

750 gramów

125 gramów

2 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

4 sztuki

0.5 łyżeczki

500 gramów

125 mililitrów

125 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulki, czosnek oraz szczypiorek posiekaj, a skórkę z cytryny zetrzyj.

Krok 2

Makaron ugotuj, odcedź i przełóż w ciepłe miejsce.

Krok 3

Do rozgrzanego garnka wlej wino i wrzuć szafran. Doprowadź do wrzenia i podgrzewaj, aż połowa wina wyparuje.

Krok 4

Na rozgrzaną oliwę oraz 25 gramów masła wrzuć krewetki i smaż, aż będą miękkie. Krewetki przełóż na talerz, a do tłuszczu wrzuć resztę masła i czosnek.

Krok 5

Smaż przez 3 minuty, po czym dodaj cebulę, skórkę i sok z cytryny, wino z szafranem oraz bulion Knorr.

Krok 6

Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj krewetki. Wszystko wymieszaj, chwilę podgrzej. Makaron posyp szczypiorkiem i podawaj na nim krewetki w sosie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Bogracz z kluseczkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej