
Składniki
750 gramów
125 gramów
2 łyżki
1 łyżka
3 sztuki
4 sztuki
0.5 łyżeczki
500 gramów
125 mililitrów
125 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulki, czosnek oraz szczypiorek posiekaj, a skórkę z cytryny zetrzyj.
Krok 2
Makaron ugotuj, odcedź i przełóż w ciepłe miejsce.
Krok 3
Do rozgrzanego garnka wlej wino i wrzuć szafran. Doprowadź do wrzenia i podgrzewaj, aż połowa wina wyparuje.
Krok 4
Na rozgrzaną oliwę oraz 25 gramów masła wrzuć krewetki i smaż, aż będą miękkie. Krewetki przełóż na talerz, a do tłuszczu wrzuć resztę masła i czosnek.
Krok 5
Smaż przez 3 minuty, po czym dodaj cebulę, skórkę i sok z cytryny, wino z szafranem oraz bulion Knorr.
Krok 6
Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj krewetki. Wszystko wymieszaj, chwilę podgrzej. Makaron posyp szczypiorkiem i podawaj na nim krewetki w sosie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

































