
Składniki
750 gramów
125 gramów
2 łyżki
1 łyżka
3 sztuki
4 sztuki
0.5 łyżeczki
500 gramów
125 mililitrów
125 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulki, czosnek oraz szczypiorek posiekaj, a skórkę z cytryny zetrzyj.
Krok 2
Makaron ugotuj, odcedź i przełóż w ciepłe miejsce.
Krok 3
Do rozgrzanego garnka wlej wino i wrzuć szafran. Doprowadź do wrzenia i podgrzewaj, aż połowa wina wyparuje.
Krok 4
Na rozgrzaną oliwę oraz 25 gramów masła wrzuć krewetki i smaż, aż będą miękkie. Krewetki przełóż na talerz, a do tłuszczu wrzuć resztę masła i czosnek.
Krok 5
Smaż przez 3 minuty, po czym dodaj cebulę, skórkę i sok z cytryny, wino z szafranem oraz bulion Knorr.
Krok 6
Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj krewetki. Wszystko wymieszaj, chwilę podgrzej. Makaron posyp szczypiorkiem i podawaj na nim krewetki w sosie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej