Szafranowy makaron z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szafranowy makaron z krewetkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

750 gramów

125 gramów

2 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

4 sztuki

0.5 łyżeczki

500 gramów

125 mililitrów

125 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulki, czosnek oraz szczypiorek posiekaj, a skórkę z cytryny zetrzyj.

Krok 2

Makaron ugotuj, odcedź i przełóż w ciepłe miejsce.

Krok 3

Do rozgrzanego garnka wlej wino i wrzuć szafran. Doprowadź do wrzenia i podgrzewaj, aż połowa wina wyparuje.

Krok 4

Na rozgrzaną oliwę oraz 25 gramów masła wrzuć krewetki i smaż, aż będą miękkie. Krewetki przełóż na talerz, a do tłuszczu wrzuć resztę masła i czosnek.

Krok 5

Smaż przez 3 minuty, po czym dodaj cebulę, skórkę i sok z cytryny, wino z szafranem oraz bulion Knorr.

Krok 6

Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj krewetki. Wszystko wymieszaj, chwilę podgrzej. Makaron posyp szczypiorkiem i podawaj na nim krewetki w sosie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szafranowy makaron z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej