Makaron z delikatnymi owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z delikatnymi owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

129 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 pęczek

200 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

50 mililitrów

2 łyżki

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź i skrop oliwą.

Makaron z delikatnymi owocami morza - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a następnie przesmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj owoce morza, następnie oprósz pręcikami szafranu i wciąż podgrzewając, zalej białym winem.

Makaron z delikatnymi owocami morza - Krok 2

Krok 3

Gdy wino zredukuje swą objętość, wlej śmietanę, dodaj kostkę Knorr, posiekaną natkę i zagotuj.

Makaron z delikatnymi owocami morza - Krok 3

Krok 4

Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, zagotuj i natychmiast podawaj, posypując jeszcze startym parmezanem.

Makaron z delikatnymi owocami morza - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Syl Wia

    Syl Wia , 03.08.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z delikatnymi owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z delikatnymi owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z delikatnymi owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z delikatnymi owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z delikatnymi owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z delikatnymi owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z delikatnymi owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z delikatnymi owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z delikatnymi owocami morzaMakaron z delikatnymi owocami morza

Na przełomie sierpnia i września rozpoczyna się sezon na dynię, który trwa cała jesień. Jest to doskonały moment na przygotowanie na jej bazie zupy-krem. Wtedy też na półkach sklepowych pojawia się cukinia oraz kabaczek. Jeżeli zależy ci na dyni o bardziej słodkim smaku, z jej kupnem poczekaj do października. Staraj się wybierać nieduże, krągłe dynie, które są nie tylko słodsze, lecz również mniej watowate, od ich dużych wersji. Zupę dyniową możesz podawać na przykład z ziemniakami i jabłkiem. Równie ciekawego smaku nada jej cytryna, imbir, gałka muszkatołowa lub mleczko kokosowe. Jeżeli nie przepadasz za zupami-krem, wystarczy, że po ugotowaniu wszystkich składników nie zmiksujesz ich. Dobrą alternatywę dla dyni stanowi dynia Hokkaido, która jest znacznie mniejsza i z wyglądu przypomina nieco dynię ozdobną. Również czas jej gotowania jest dużo krótszy niż w przypadku klasycznej dyni. Jest to odmiana zimowa, która utrzymuje się aż do marca.