Makaron z wołowiną i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z wołowiną i warzywami

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

6 łyżek

1 sztuka

2 litry

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować we wrzątku z dodatkiem bulionetki i oliwy z oliwek. Wołowinę przyprawić solą, pieprzem i ok 3 łyżkami sosu sojowego, odstawić.

Krok 2

Cebulę, czosnek, papryki pokroić w drobną kosteczkę, zieleninę posiekać, marchew pokroić w cienkie paseczki.

Krok 3

W woku rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać rozdrobnioną wołowinę, smażyć na mocnym ogniu, rozdzielając kawałki mięsa na jak najdrobniejsze części. Mięso wyjąć i odcedzić z tłuszczu.

Krok 4

Marchew poddusić na kilku łyżkach wody, następnie dodać papryki, mięso mielone, makaron, delikatnie wymieszać całość, dodać posiekaną zieleninę, polać 2-3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami sosu sojowego, przyprawiamy solą, pieprzem.

Krok 5

Danie podawać w miseczkach otulone zieloną sałatą :)

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Makaron penne z karczochami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej