Makaron penne z Gulaszem z indyka i kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron penne z Gulaszem z indyka i kurkami

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

2 szczypty

1 łyżeczka

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso gulaszowe pokroić na drobniejsze kawałki, przełożyć do miski, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki.

Krok 2

Następnie poddusić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać mięso i podsmażyć na złoto, podlać wrzącą wodą, dodać bulionetke pieczeniową i dusić 30 minut aż płyn się zredukuje, dodać rozmrożone kurki i dalej dusić ok. 5 minut.

Krok 3

Łyżeczkę semoliny wymieszać z małą ilością wody, wlać do garnka i dusić chwilkę aż zrobi się sos. Makaron Penne gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy na durszlaku i wykładamy na talerze. Polewamy sosem z mięsem i kurkami, dekorujemy młodymi listkami zielonej pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron penne z Gulaszem z indyka i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron penne z Gulaszem z indyka i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron penne z Gulaszem z indyka i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron penne z Gulaszem z indyka i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron penne z Gulaszem z indyka i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron penne z Gulaszem z indyka i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron penne z Gulaszem z indyka i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron penne z Gulaszem z indyka i kurkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej