Makaron penne z Gulaszem z indyka i kurkami

Autor: Piotrek Piotrek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

2 szczypty

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso gulaszowe pokroić na drobniejsze kawałki, przełożyć do miski, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki.

Krok 2

Następnie poddusić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać mięso i podsmażyć na złoto, podlać wrzącą wodą, dodać bulionetke pieczeniową i dusić 30 minut aż płyn się zredukuje, dodać rozmrożone kurki i dalej dusić ok. 5 minut.

Krok 3

Łyżeczkę semoliny wymieszać z małą ilością wody, wlać do garnka i dusić chwilkę aż zrobi się sos. Makaron Penne gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy na durszlaku i wykładamy na talerze. Polewamy sosem z mięsem i kurkami, dekorujemy młodymi listkami zielonej pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej