Makaron z kiełbasą i kiełkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kiełbasą i kiełkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

230 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

3 łyżki

15 dekagramów

10 dekagramów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź i skrop oliwą.

Makaron z kiełbasą i kiełkami - Krok 1

Krok 2

Kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż chwilę razem.

Makaron z kiełbasą i kiełkami - Krok 2

Krok 3

Do przesmażonych warzyw dołóż makaron, następnie wlej Fix Knorr i gotuj kilka minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodaj kiełki, wymieszaj razem i podawaj.

Makaron z kiełbasą i kiełkami - Krok 3

Krok 4

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody.

Makaron z kiełbasą i kiełkami - Krok 4

Krok 5

Następnie do patelni z kiełbasą dodaj warzywną mieszankę oraz kukurydzę – całość smaż kilka minut.

Makaron z kiełbasą i kiełkami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Strzałka92

    Strzałka92 , 08.10.2020

    Polecam przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kiełbasą i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kiełbasą i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kiełbasą i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kiełbasą i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kiełbasą i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kiełbasą i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kiełbasą i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kiełbasą i kiełkamiMakaron z kiełbasą i kiełkami

Makaron z kiełbasą to ciekawa alternatywa dla tego typu dań z kurczakiem czy wołowiną. Połącz polskie smaki z orientalnymi – kiełbasę z pieczarkami, warzywa z mieszanki chińskiej oraz azjatycki sos, a otrzymasz danie pełne doskonale komponujących się smaków i kolorów. Żeby jeszcze bardziej urozmaicić jego wygląd, wybierz do niego kolorowy albo czarny makaron świderki (zwykły także pasuje doskonale), a następnie ugotuj go w taki sposób, żeby pozostał lekko twardy. Ostatnim etapem przyrządzania potrawy jest krótkie gotowanie wszystkich składników w sosie, więc makaron jeszcze zmięknie. Na patelni podsmaż kawałki kiełbasy dowolnego gatunku, dodaj pieczarki, a następnie warzywa chińskie. Zamiast gotowej mieszanki możesz dodać marchewkę, paprykę, grzyby mun i kiełki bambusa osobno. Wsyp makaron, zalej całość sosem i gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje, a makaron zmięknie. Dodaj jeszcze kukurydzę konserwową oraz kiełki, np. rzodkiewki, pszenicy albo lucerny. Gotową potrawę serwuj z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej. Smacznego.