
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
3 łyżki
15 dekagramów
10 dekagramów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź i skrop oliwą.

Krok 2
Kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż chwilę razem.

Krok 3
Do przesmażonych warzyw dołóż makaron, następnie wlej Fix Knorr i gotuj kilka minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodaj kiełki, wymieszaj razem i podawaj.

Krok 4
Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody.

Krok 5
Następnie do patelni z kiełbasą dodaj warzywną mieszankę oraz kukurydzę – całość smaż kilka minut.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z kiełbasą i kiełkami
Makaron z kiełbasą to ciekawa alternatywa dla tego typu dań z kurczakiem czy wołowiną. Połącz polskie smaki z orientalnymi – kiełbasę z pieczarkami, warzywa z mieszanki chińskiej oraz azjatycki sos, a otrzymasz danie pełne doskonale komponujących się smaków i kolorów. Żeby jeszcze bardziej urozmaicić jego wygląd, wybierz do niego kolorowy albo czarny makaron świderki (zwykły także pasuje doskonale), a następnie ugotuj go w taki sposób, żeby pozostał lekko twardy. Ostatnim etapem przyrządzania potrawy jest krótkie gotowanie wszystkich składników w sosie, więc makaron jeszcze zmięknie. Na patelni podsmaż kawałki kiełbasy dowolnego gatunku, dodaj pieczarki, a następnie warzywa chińskie. Zamiast gotowej mieszanki możesz dodać marchewkę, paprykę, grzyby mun i kiełki bambusa osobno. Wsyp makaron, zalej całość sosem i gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje, a makaron zmięknie. Dodaj jeszcze kukurydzę konserwową oraz kiełki, np. rzodkiewki, pszenicy albo lucerny. Gotową potrawę serwuj z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej. Smacznego.