Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

0.25 sztuki

2 łyżki

150 gramów

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek kroimy w drobna kostkę. Na patelni rozgrzewamy niezbyt mocno oliwę, wrzucamy boczek i podsmażamy aż się zarumieni i będzie lekko chrupiący.

Krok 2

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, usuwamy głąb i szatkujemy w drobne paseczki. Kapustę dodajemy do boczku. Przyprawiamy i dusimy aż kapusta stanie się miękka od czasu do czasu mieszając.

Krok 3

W tym czasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu – al dente.

Krok 4

Odsączony makaron łączymy z kapustą, mieszamy i podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej