Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

0.25 sztuki

2 łyżki

150 gramów

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek kroimy w drobna kostkę. Na patelni rozgrzewamy niezbyt mocno oliwę, wrzucamy boczek i podsmażamy aż się zarumieni i będzie lekko chrupiący.

Krok 2

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, usuwamy głąb i szatkujemy w drobne paseczki. Kapustę dodajemy do boczku. Przyprawiamy i dusimy aż kapusta stanie się miękka od czasu do czasu mieszając.

Krok 3

W tym czasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu – al dente.

Krok 4

Odsączony makaron łączymy z kapustą, mieszamy i podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej