Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

0.25 sztuki

2 łyżki

150 gramów

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek kroimy w drobna kostkę. Na patelni rozgrzewamy niezbyt mocno oliwę, wrzucamy boczek i podsmażamy aż się zarumieni i będzie lekko chrupiący.

Krok 2

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, usuwamy głąb i szatkujemy w drobne paseczki. Kapustę dodajemy do boczku. Przyprawiamy i dusimy aż kapusta stanie się miękka od czasu do czasu mieszając.

Krok 3

W tym czasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu – al dente.

Krok 4

Odsączony makaron łączymy z kapustą, mieszamy i podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron tagliatelle z duszoną kapusta i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej