Spaghetti ze szpinakiem i pomidorami z puszki | Przepisy.pl pixel

Spaghetti z pomidorami i szpinakiem

po neapolitańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

89

heart
3130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

826 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 opakowanie

400 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak świeży umyj i osusz, a mrożony rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Ugotuj makaron.

Spaghetti z pomidorami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Cebulę wraz z czosnkiem podsmaż. Gdy będzie rumiana, dodaj posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem.

Spaghetti z pomidorami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese i śmietanę. Całość gotuj 5 minut.

Spaghetti z pomidorami i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj do sosu szpinak i gotuj kolejne 2 minuty.

Spaghetti z pomidorami i szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie dodaj do sosu makaron, gotuj chwilę. Wymieszaj i natychmiast podawaj. Takie włoskie danie serwuj z serem mozzarella.

Spaghetti z pomidorami i szpinakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

75

Opinie o przepisie

  • Łukasz

    Łukasz , 28.07.2021

    ja dodalem jeszcze serek topiony! Miazga :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Klessa

    Natalia Klessa , 29.03.2019

    Nie rozumiem po co ta śmietana, ja nie daje i też jest smaczne. W szpinaku jest żelazo, które jest niehemowe i w połączeniu z nabiałem jest mniej przyswajalne, więc po co to zabijać co dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Machowski

    Radosław Machowski , 20.05.2015

    Da się zjeść.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Pudelko

    Halina Pudelko , 09.02.2015

    Wyglada super sprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Tołkaczew

    Tomasz Tołkaczew , 09.02.2015

    Lubiem bo mniamuśne :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Świtała

    Janusz Świtała , 09.02.2015

    Fix a gdzie Włochy,może wiochy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Łowczak

    Jan Łowczak , 09.02.2015

    Nie bardzo lubię,10 dni we Włoszech jadłem codziennie,nie nasz smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pani Foszyńska

    Pani Foszyńska , 08.02.2015

    Przepyszne!! Robiłam już dwa razy. Mniam =P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Rubak

    Krystyna Rubak , 08.02.2015

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Obi Eug

    Obi Eug , 08.02.2015

    wspaniałe danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Menge

    Barbara Menge , 08.02.2015

    Na spaghetti zawsze mam ochotę ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Pukos

    Antoni Pukos , 08.02.2015

    Przez te wszystkie pyszności penie pojawi mi się na wadze wynik 3 cyfrowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Struck

    Jacek Struck , 08.02.2015

    Trzeba umiec zrobic a ja to potrafie hi hi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wojtan

    Beata Wojtan , 08.02.2015

    Nad morze? Czy MOŻE ? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Sienkiewicz

    Zbigniew Sienkiewicz , 08.02.2015

    mam ochotę przyjedź i ugotuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hildegarda Krzakala

    Hildegarda Krzakala , 08.02.2015

    Czy,ty naprawde to co polecasz gotujesz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Sajdak-Krawiec

    Barbara Sajdak-Krawiec , 08.02.2015

    Tak mamy,gdzie nalezy przybyc!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Kozik

    Jola Kozik , 08.02.2015

    Napoli cita piu bella nel mondo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Bednarek

    Sławomir Bednarek , 08.02.2015

    Si, io prendo gli spaghetti alla ...pure spaghetti Napoli...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sozańska Małgorzata

    Sozańska Małgorzata , 08.02.2015

    Też lubię!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Bednarek

    Halina Bednarek , 08.02.2015

    no i mafia oczywiscie....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Bednarek

    Halina Bednarek , 08.02.2015

    Neapol wcale nie jest taki piekny jak sie slyszy...pelen myszy i bezdomnych...tez Polakow ktorzy latami mieszkaja na dworcu ,czekajac na ukradzione im paszporty..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Zaręba

    Tomek Zaręba , 08.02.2015

    prosze o przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Bednarek

    Sławomir Bednarek , 08.02.2015

    Zobaczyć Neapol , choćby na talerzu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gołębiowska

    Anna Gołębiowska , 08.02.2015

    wygląda zachęcająco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wojdak

    Iwona Wojdak , 08.02.2015

    Co grubo było ładnie zabalowaliście

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Ogrodnik

    Grazyna Ogrodnik , 08.02.2015

    Oczywiście

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kasprzyk

    Jan Kasprzyk , 08.02.2015

    Gdybym nie jadł obiadu, to bym miał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Kilian

    Zbigniew Kilian , 08.02.2015

    Brawo Moja Droga odkryłaś to co my jemy co sobotę,nasza M mieszka w Arezzo w Toskanii,niektóre z jej dań stały się naszymi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Dycha-Domańska

    Dorota Dycha-Domańska , 08.02.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z pomidorami i szpinakiemSpaghetti z pomidorami i szpinakiem

Zastanawiasz się, czy zrobić makaron z pomidorami, czy ze szpinakiem? Połącz oba składniki i przekonaj się, jak wspaniale się uzupełniają. Neapolitańskie spaghetti z pomidorami i szpinakiem to wyśmienita potrawa, która zaskoczy cię swoim smakiem i szybkością wykonania. Do tego prezentuje się naprawdę apetycznie, więc nie zwlekaj i skorzystaj z naszego pomysłu na makaron ze szpinakiem i pomidorami. Nie pożałujesz!

Dla kogo?

Tajemnica spaghetti ze szpinakiem i pomidorami tkwi w aromatycznym, pachnącym sosie. Przyrządzisz go na bazie cebuli, czosnku, pomidorów z puszki, Fixu Knorr oraz śmietany. Pod koniec dodaj do niego szpinak, który zupełnie zmieni smak i kolor dania.

Na jaką okazję?

Potrawę przygotuj, gdy masz ochotę na bezmięsny posiłek. Smak makaronu ze szpinakiem i pomidorami z puszki jest na tyle bogaty, że raczej nikomu nie będzie doskwierać brak boczku lub mięsa mielonego. Przepis na spaghetti ze szpinakiem z pewnością będzie przydatny, gdy w porze posiłku spodziewasz się wizyty gości-wegetarianów.

Czy wiesz, że?

Do zrobienia makaronu ze szpinakiem i sosem pomidorowym możesz użyć świeżych liści (pamiętaj, by najpierw dokładnie je umyć i osuszyć) lub szpinaku w wersji mrożonej (rozmroź go wcześniej i odciśnij nadmiar wody). Do sosu doskonale będzie pasował makaron spaghetti lub tagliatelle.

Dla urozmaicenia:

Gotowe spaghetti podawaj z odrobiną kremowej mozzarelli lub posyp startym parmezanem. Na koniec makaron z pomidorami i szpinakiem udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!