
Składniki
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
250 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź szpinak w garnku lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 2
Ugotuj spaghetti al dente w dużej ilości wrzącej i posolonej wody. Następnie zahartuj zimną wodą na durszlaku.
Krok 3
Obierz cebulę oraz czosnek, pokrój je w drobną kostkę. Podduś na gorącym oleju na patelni.
Krok 4
Dodaj szpinak i 50 ml śmietany. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dopraw do smaku, po czym zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 5
Wlej na patelnię 250 ml zimnej wody i resztę śmietany. Wsyp zawartość torebki Fix Spaghetti Napoli Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj, nieustannie mieszając.
Krok 6
Połącz spaghetti z sosem oraz szpinakiem, wymieszaj i podawaj.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Spaghetti po florencku
Dania na bazie makaronu są potrawami, które smakują każdemu. Zamiast popularnego spaghetti bolognese czy carbonara możesz przygotować jego wersję po florencku, czyli z dodatkiem kremowego sosu pomidorowo-szpinakowego. Szpinak możesz rozmrozić na kilka sposobów – w kuchence mikrofalowej, podgrzewając na suchej patelni na małym ogniu aż wilgoć wyparuje lub przekładając do garnka i odkładając w ciepłe miejsce na kilka godzin. Kluczem do dobrego spaghetti po florencku jest makaron ugotowany al dente, czyli o około jedną – dwie minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu produktu. By sprawdzić, czy jest on już gotowy, należy wyjąć z gotującej się wody jedną nitkę i przegryź. Powinna stawiać delikatny opór pod zębami. Tak ugotowany makaron nie klei się i posiada wyrazistszy smak – wrzuć go do sosu, wymieszaj i gotowe!