
Składniki
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
250 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź szpinak w garnku lub w kuchence mikrofalowej.

Krok 2
Ugotuj spaghetti al dente w dużej ilości wrzącej i posolonej wody. Następnie zahartuj zimną wodą na durszlaku.

Krok 3
Obierz cebulę oraz czosnek, pokrój je w drobną kostkę. Podduś na gorącym oleju na patelni.

Krok 4
Dodaj szpinak i 50 ml śmietany. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dopraw do smaku, po czym zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 5
Wlej na patelnię 250 ml zimnej wody i resztę śmietany. Wsyp zawartość torebki Fix Spaghetti Napoli Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj, nieustannie mieszając.

Krok 6
Połącz spaghetti z sosem oraz szpinakiem, wymieszaj i podawaj.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti po florencku
Dania na bazie makaronu są potrawami, które smakują każdemu. Zamiast popularnego spaghetti bolognese czy carbonara możesz przygotować jego wersję po florencku, czyli z dodatkiem kremowego sosu pomidorowo-szpinakowego. Szpinak możesz rozmrozić na kilka sposobów – w kuchence mikrofalowej, podgrzewając na suchej patelni na małym ogniu aż wilgoć wyparuje lub przekładając do garnka i odkładając w ciepłe miejsce na kilka godzin. Kluczem do dobrego spaghetti po florencku jest makaron ugotowany al dente, czyli o około jedną – dwie minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu produktu. By sprawdzić, czy jest on już gotowy, należy wyjąć z gotującej się wody jedną nitkę i przegryź. Powinna stawiać delikatny opór pod zębami. Tak ugotowany makaron nie klei się i posiada wyrazistszy smak – wrzuć go do sosu, wymieszaj i gotowe!