Makaron po florencku - spaghetti: przepis | Przepisy.pl pixel

Spaghetti po florencku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
407 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

483 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź szpinak w garnku lub w kuchence mikrofalowej.

Spaghetti po florencku  - Krok 1

Krok 2

Ugotuj spaghetti al dente w dużej ilości wrzącej i posolonej wody. Następnie zahartuj zimną wodą na durszlaku.

Spaghetti po florencku  - Krok 2

Krok 3

Obierz cebulę oraz czosnek, pokrój je w drobną kostkę. Podduś na gorącym oleju na patelni.

Spaghetti po florencku  - Krok 3

Krok 4

Dodaj szpinak i 50 ml śmietany. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dopraw do smaku, po czym zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.

Spaghetti po florencku  - Krok 4

Krok 5

Wlej na patelnię 250 ml zimnej wody i resztę śmietany. Wsyp zawartość torebki Fix Spaghetti Napoli Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj, nieustannie mieszając.

Spaghetti po florencku  - Krok 5

Krok 6

Połącz spaghetti z sosem oraz szpinakiem, wymieszaj i podawaj.

Spaghetti po florencku  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Sebastian "BzyQ"

    Sebastian "BzyQ" , 04.01.2023

    Bardzo dobre, robile prawie 1:1 ale oczywiscie zawsze mozna sobie urozmaicac po swojemu ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Анжелика Виецковска

    Анжелика Виецковска , 17.09.2016

    Do takiego szpinaczku z makaronem piers z kurczaka i ser do środka szpinaku mm :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Jak

    Dorota Jak , 17.09.2016

    Szpinak ze wszystkim się świetnie komponuje. Nawet w słodkim cieście.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti po florencku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip pieczarkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti po florencku Spaghetti po florencku

Dania na bazie makaronu są potrawami, które smakują każdemu. Zamiast popularnego spaghetti bolognese czy carbonara możesz przygotować jego wersję po florencku, czyli z dodatkiem kremowego sosu pomidorowo-szpinakowego. Szpinak możesz rozmrozić na kilka sposobów – w kuchence mikrofalowej, podgrzewając na suchej patelni na małym ogniu aż wilgoć wyparuje lub przekładając do garnka i odkładając w ciepłe miejsce na kilka godzin. Kluczem do dobrego spaghetti po florencku jest makaron ugotowany al dente, czyli o około jedną – dwie minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu produktu. By sprawdzić, czy jest on już gotowy, należy wyjąć z gotującej się wody jedną nitkę i przegryź. Powinna stawiać delikatny opór pod zębami. Tak ugotowany makaron nie klei się i posiada wyrazistszy smak – wrzuć go do sosu, wymieszaj i gotowe!