Przepisy na Makaron ze szpinakiem
16 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Makaron ze szpinakiem
Zastanawiasz się, czego możesz użyć do przygotowania dania makaronowego? Świetną propozycją będzie szpinak – lubiany ze względu na swój charakterystyczny, gorzkawy smak i intensywnie zieloną barwę. Szczególnie intensywnie smakować będą jego świeże liście, do przygotowania sosu sprawdzi się jednak też szpinak mrożony, który zwykle jest już pokrojony, co bardzo ułatwia proces gotowania. Nie musisz go też rozmrażać, wystarczy podsmażyć go na patelni do uzyskania miękkości. Ze szpinakiem (w dowolnej jego formie) łącz czosnek lub cebulę. Dobrze pasuje też śmietana, co potwierdza mnogość sosów śmietanowych, które znajdziesz w tej kategorii. Oprócz tego, dobrym wyborem będą różnego rodzaju sery, warte polecenia są pleśniowe (np. gorgonzola). Sos szpinakowy będzie pasował do każdego rodzaju makaronu. Warto wypróbować go np. do przyrządzenia smakowitego spaghetti. Do jego udekorowania użyj pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół. Ich czerwona barwa będzie efektownie kontrastowała z kolorem szpinaku, dodatkowo nada daniu słodkawy posmak. Z zielonymi liśćmi warto łączyć również duszone na patelni pieczarki. Takie połączenie sprawdzi się do lasagne – czyli zapiekanki, którą przyrządza się z użyciem prostokątnych płatów makaronu. Ze szpinakiem przygotujesz też dania makaronowe podawane na zimno – sałatki. Przykładową jest ta, której podstawę stanowi tortellini – włoskie pierożki z ciasta makaronowego. Równie dobrze sprawdzą się jednak także takie rodzaje makaronu jak: penne (rurki), creste di galli (w kształcie kogucich grzebieni) czy fusilloni (świderki). Sałatki dobrze podawać z dresingami na bazie oliwy z oliwek doprawionymi odpowiednimi przyprawami. Gotowy makaron ze szpinakiem warto posypać rozkruszonymi orzechami. Nie tylko wpłyną pozytywnie na wygląd potrawy, ale również będą dobrze komponować się z jej smakiem. Jeśli ma być intensywny, wybierz orzechy włoskie, jeśli łagodny – orzechy nerkowca. Sprawdź już dziś propozycje smacznych dań makaronowych, które dla Ciebie przygotowaliśmy.