Przepisy na Makaron ze szpinakiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron ze szpinakiem

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szpinakiemMakaron ze szpinakiem

Zastanawiasz się, czego możesz użyć do przygotowania dania makaronowego? Świetną propozycją będzie szpinak – lubiany ze względu na swój charakterystyczny, gorzkawy smak i intensywnie zieloną barwę. Szczególnie intensywnie smakować będą jego świeże liście, do przygotowania sosu sprawdzi się jednak też szpinak mrożony, który zwykle jest już pokrojony, co bardzo ułatwia proces gotowania. Nie musisz go też rozmrażać, wystarczy podsmażyć go na patelni do uzyskania miękkości. Ze szpinakiem (w dowolnej jego formie) łącz czosnek lub cebulę. Dobrze pasuje też śmietana, co potwierdza mnogość sosów śmietanowych, które znajdziesz w tej kategorii. Oprócz tego, dobrym wyborem będą różnego rodzaju sery, warte polecenia są pleśniowe (np. gorgonzola). Sos szpinakowy będzie pasował do każdego rodzaju makaronu. Warto wypróbować go np. do przyrządzenia smakowitego spaghetti. Do jego udekorowania użyj pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół. Ich czerwona barwa będzie efektownie kontrastowała z kolorem szpinaku, dodatkowo nada daniu słodkawy posmak. Z zielonymi liśćmi warto łączyć również duszone na patelni pieczarki. Takie połączenie sprawdzi się do lasagne – czyli zapiekanki, którą przyrządza się z użyciem prostokątnych płatów makaronu. Ze szpinakiem przygotujesz też dania makaronowe podawane na zimno – sałatki. Przykładową jest ta, której podstawę stanowi tortellini – włoskie pierożki z ciasta makaronowego. Równie dobrze sprawdzą się jednak także takie rodzaje makaronu jak: penne (rurki), creste di galli (w kształcie kogucich grzebieni) czy fusilloni (świderki). Sałatki dobrze podawać z dresingami na bazie oliwy z oliwek doprawionymi odpowiednimi przyprawami. Gotowy makaron ze szpinakiem warto posypać rozkruszonymi orzechami. Nie tylko wpłyną pozytywnie na wygląd potrawy, ale również będą dobrze komponować się z jej smakiem. Jeśli ma być intensywny, wybierz orzechy włoskie, jeśli łagodny – orzechy nerkowca. Sprawdź już dziś propozycje smacznych dań makaronowych, które dla Ciebie przygotowaliśmy.