Przepisy na Makaron ze szpinakiem
14 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Makaron ze szpinakiem
Zastanawiasz się, czego możesz użyć do przygotowania dania makaronowego? Świetną propozycją będzie szpinak – lubiany ze względu na swój charakterystyczny, gorzkawy smak i intensywnie zieloną barwę. Szczególnie intensywnie smakować będą jego świeże liście, do przygotowania sosu sprawdzi się jednak też szpinak mrożony, który zwykle jest już pokrojony, co bardzo ułatwia proces gotowania. Nie musisz go też rozmrażać, wystarczy podsmażyć go na patelni do uzyskania miękkości. Ze szpinakiem (w dowolnej jego formie) łącz czosnek lub cebulę. Dobrze pasuje też śmietana, co potwierdza mnogość sosów śmietanowych, które znajdziesz w tej kategorii. Oprócz tego, dobrym wyborem będą różnego rodzaju sery, warte polecenia są pleśniowe (np. gorgonzola). Sos szpinakowy będzie pasował do każdego rodzaju makaronu. Warto wypróbować go np. do przyrządzenia smakowitego spaghetti. Do jego udekorowania użyj pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół. Ich czerwona barwa będzie efektownie kontrastowała z kolorem szpinaku, dodatkowo nada daniu słodkawy posmak. Z zielonymi liśćmi warto łączyć również duszone na patelni pieczarki. Takie połączenie sprawdzi się do lasagne – czyli zapiekanki, którą przyrządza się z użyciem prostokątnych płatów makaronu. Ze szpinakiem przygotujesz też dania makaronowe podawane na zimno – sałatki. Przykładową jest ta, której podstawę stanowi tortellini – włoskie pierożki z ciasta makaronowego. Równie dobrze sprawdzą się jednak także takie rodzaje makaronu jak: penne (rurki), creste di galli (w kształcie kogucich grzebieni) czy fusilloni (świderki). Sałatki dobrze podawać z dresingami na bazie oliwy z oliwek doprawionymi odpowiednimi przyprawami. Gotowy makaron ze szpinakiem warto posypać rozkruszonymi orzechami. Nie tylko wpłyną pozytywnie na wygląd potrawy, ale również będą dobrze komponować się z jej smakiem. Jeśli ma być intensywny, wybierz orzechy włoskie, jeśli łagodny – orzechy nerkowca. Sprawdź już dziś propozycje smacznych dań makaronowych, które dla Ciebie przygotowaliśmy.