Penne ze szpinakiem i mozzarellą - zapiekanka | Przepisy.pl pixel

Zapiekane penne ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 2

Następnie na patelnię dodaj umyty i osuszony szpinak. Wszystko smaż chwilę razem, wlej wino, dopraw pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Krok 3

W misce wymieszaj ugotowany makaron oraz szpinak. Wszystko dopraw Delikatem Knorr.

Krok 4

Wymieszany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Na górze ułóż pokrojonym w cienkie plastry ser mozzarella. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby danie było nieco ostrzejsze, szpinak dopraw szczyptą pieprzu Cayenne.

1

Opinie o przepisie

  • Filmord Filemon

    Filmord Filemon , 26.03.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane penne ze szpinakiemZapiekane penne ze szpinakiem

Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanym tłuszczu.