Szpinak z polędwiczką wieprzową z malinowym dressingiem
łatwe
91 osób zapisało

Składniki
500 gramów
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
50 gramów
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
50 gramów
300 gramów
100 gramów
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulki przekrój na pół, bułkę pokrój w kosteczkę 1x1 cm, oczyść liście szpinaku, pokrusz kozi ser.

Krok 2
Mięso oczyść z błon, żyłek i wszelkich przerostów tłuszczu, oprósz obficie Przyprawą do wieprzowiny Knorr. Mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, wstaw na 15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Grzanki skrop delikatnie oliwą z oliwek i wstaw razem z mięsem do piekarnika na ok. 10 minut, aby się zarumieniły. Po tym czasie mięso odstaw do wystygnięcia, pokrój w cienkie plasterki, rozłóż na dużym półmisku.

Krok 3
Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj cukier, delikatnie go skarmelizuj i podsmaż na nim cebulki.

Krok 4
W kielichu miksera umieść musztardę, czosnek, oliwę, ocet winny i maliny. Całość zmiksuj, dopraw do smaku Sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5
Na rozłożonym mięsie ułóż liście szpinaku, posyp je ciepłą jeszcze cebulką, grzankami, suszoną żurawiną i kawałkami sera koziego. Całość dokładnie polej malinowym winegretem.


Dobra rada:
Do sałatki idealnie będą pasowały uprażone na patelni migdały.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy Balsamiczny z malinami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpinak z polędwiczką wieprzową z malinowym dressingiem
Szpinak, polędwiczka wieprzowa i malinowy dressing to dość nieoczywiste połączenie. Polecamy jednak sprawdzić je na własnym podniebieniu! Jeśli tylko się odważysz, z pewnością tego nie pożałujesz. Gotowy?
Dla kogo?
Dla kochających szpinak pod każdą postacią. Ze względu na dodatek polędwiczki danie nie jest odpowiednie dla jaroszy.
Na jaką okazję?
Zaserwuj sałatkę ze szpinaku i polędwiczki wieprzowej swoim przyjaciołom podczas wieczoru z planszówkami lub przyjęcia urodzinowego. Z pewnością zaskoczy ich takie wyjątkowe połączenie smaków.
Czy wiesz, że?
Jedną z najbardziej znanych postaci propagujących jedzenie szpinaku jest bohater amerykańskiej kreskówki – Popeye. Po zjedzeniu puszki tego warzywa nabiera on ogromnej siły!
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie przepadasz za szpinakiem, to w tym przepisie bez problemu możesz zastąpić go np. roszponką. Jej smak jest zdecydowanie łagodniejszy.