Dania i potrawy z serem kozim | Przepisy.pl pixel

Przepisy z kozim serem

51 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ser koziSer kozi

Ser kozi do dziś wywołuje ożywione dyskusje wśród smakoszy. Dla części z nich stanowi wyjątkowy rarytas, którego pojawienie się na stole zapowiada prawdziwą uciechę dla kubków smakowych. Nadal jednak grono osób, które podchodzą do sera koziego z dystansem ze względu na intensywny zapach i smak, jest dość pokaźne. Co zrobić z tym fantem? Polecamy dobrać smakowite dodatki i podać kozi ser w atrakcyjny sposób. Nawet najbardziej zawzięty niedowiarek skusi się na dokładkę!

Dla kogo?

Z racji tego, że ser kozi nie jest jeszcze zbyt popularny na lokalnych stołach, przyjęło się uznawać go za produkt wyszukany. Coś w tym jest! W połączeniu z pieczonymi burakami, wykwintnym mięsem z kaczki albo pomysłowym, malinowym dressingiem kozi ser zamienia się w specjał, po który sięgają najbardziej wymagający szefowie kuchni. Mimo to nie powinien nikogo onieśmielać. Pierwszy kontakt z kozim serem znacznie ułatwią proste dania makaronowe z warzywami, kanapki i tosty.

Na jaką okazję?

Jeśli już przetestowaliście jego właściwości w trakcie spokojnego, kameralnego popołudnia, czas zaszaleć podczas organizacji przyjęcia. Szykujecie bal sylwestrowy, imprezę karnawałową albo mały bankiet z okazji urodzin Waszej drugiej połówki? Ser kozi będzie idealny na tego typu wydarzenia. W sałatce z cytrusami jego smak zyska orzeźwiające akcenty. Wytrawna tarta z pomidorami to pomysł w sam raz na gorące danie. Mini roladki ze szpinakiem i kozim serem to przekąski dużo bardziej szykowne niż solone orzeszki.

Czy wiesz, że?

Podczas szukania inspiracji na potrawy z użyciem koziego sera, warto zwrócić uwagę na receptury prosto z Francji. Historia hodowli kóz w tym kraju sięga VIII wieku, a do dziś wyrabia się tam około 120 gatunków sera.

Dla urozmaicenia:

Jeśli ktoś nadal nie jest przekonany do naturalnego smaku koziego produktu, powinien skosztować serów z dodatkiem ziaren pieprzu, papryki, czosnku, mięty, bazylii, czarnuszki, bazylii albo suszonych pomidorów.