Dania i potrawy z serem kozim | Przepisy.pl pixel

Przepisy z kozim serem

51 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ser koziSer kozi

Ser kozi do dziś wywołuje ożywione dyskusje wśród smakoszy. Dla części z nich stanowi wyjątkowy rarytas, którego pojawienie się na stole zapowiada prawdziwą uciechę dla kubków smakowych. Nadal jednak grono osób, które podchodzą do sera koziego z dystansem ze względu na intensywny zapach i smak, jest dość pokaźne. Co zrobić z tym fantem? Polecamy dobrać smakowite dodatki i podać kozi ser w atrakcyjny sposób. Nawet najbardziej zawzięty niedowiarek skusi się na dokładkę!

Dla kogo?

Z racji tego, że ser kozi nie jest jeszcze zbyt popularny na lokalnych stołach, przyjęło się uznawać go za produkt wyszukany. Coś w tym jest! W połączeniu z pieczonymi burakami, wykwintnym mięsem z kaczki albo pomysłowym, malinowym dressingiem kozi ser zamienia się w specjał, po który sięgają najbardziej wymagający szefowie kuchni. Mimo to nie powinien nikogo onieśmielać. Pierwszy kontakt z kozim serem znacznie ułatwią proste dania makaronowe z warzywami, kanapki i tosty.

Na jaką okazję?

Jeśli już przetestowaliście jego właściwości w trakcie spokojnego, kameralnego popołudnia, czas zaszaleć podczas organizacji przyjęcia. Szykujecie bal sylwestrowy, imprezę karnawałową albo mały bankiet z okazji urodzin Waszej drugiej połówki? Ser kozi będzie idealny na tego typu wydarzenia. W sałatce z cytrusami jego smak zyska orzeźwiające akcenty. Wytrawna tarta z pomidorami to pomysł w sam raz na gorące danie. Mini roladki ze szpinakiem i kozim serem to przekąski dużo bardziej szykowne niż solone orzeszki.

Czy wiesz, że?

Podczas szukania inspiracji na potrawy z użyciem koziego sera, warto zwrócić uwagę na receptury prosto z Francji. Historia hodowli kóz w tym kraju sięga VIII wieku, a do dziś wyrabia się tam około 120 gatunków sera.

Dla urozmaicenia:

Jeśli ktoś nadal nie jest przekonany do naturalnego smaku koziego produktu, powinien skosztować serów z dodatkiem ziaren pieprzu, papryki, czosnku, mięty, bazylii, czarnuszki, bazylii albo suszonych pomidorów.