Przepisy z kozim serem
51 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Ser kozi
Ser kozi do dziś wywołuje ożywione dyskusje wśród smakoszy. Dla części z nich stanowi wyjątkowy rarytas, którego pojawienie się na stole zapowiada prawdziwą uciechę dla kubków smakowych. Nadal jednak grono osób, które podchodzą do sera koziego z dystansem ze względu na intensywny zapach i smak, jest dość pokaźne. Co zrobić z tym fantem? Polecamy dobrać smakowite dodatki i podać kozi ser w atrakcyjny sposób. Nawet najbardziej zawzięty niedowiarek skusi się na dokładkę!
Dla kogo?
Z racji tego, że ser kozi nie jest jeszcze zbyt popularny na lokalnych stołach, przyjęło się uznawać go za produkt wyszukany. Coś w tym jest! W połączeniu z pieczonymi burakami, wykwintnym mięsem z kaczki albo pomysłowym, malinowym dressingiem kozi ser zamienia się w specjał, po który sięgają najbardziej wymagający szefowie kuchni. Mimo to nie powinien nikogo onieśmielać. Pierwszy kontakt z kozim serem znacznie ułatwią proste dania makaronowe z warzywami, kanapki i tosty.
Na jaką okazję?
Jeśli już przetestowaliście jego właściwości w trakcie spokojnego, kameralnego popołudnia, czas zaszaleć podczas organizacji przyjęcia. Szykujecie bal sylwestrowy, imprezę karnawałową albo mały bankiet z okazji urodzin Waszej drugiej połówki? Ser kozi będzie idealny na tego typu wydarzenia. W sałatce z cytrusami jego smak zyska orzeźwiające akcenty. Wytrawna tarta z pomidorami to pomysł w sam raz na gorące danie. Mini roladki ze szpinakiem i kozim serem to przekąski dużo bardziej szykowne niż solone orzeszki.
Czy wiesz, że?
Podczas szukania inspiracji na potrawy z użyciem koziego sera, warto zwrócić uwagę na receptury prosto z Francji. Historia hodowli kóz w tym kraju sięga VIII wieku, a do dziś wyrabia się tam około 120 gatunków sera.
Dla urozmaicenia:
Jeśli ktoś nadal nie jest przekonany do naturalnego smaku koziego produktu, powinien skosztować serów z dodatkiem ziaren pieprzu, papryki, czosnku, mięty, bazylii, czarnuszki, bazylii albo suszonych pomidorów.



