Przepisy z kozim serem
51 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej
Ser kozi
Ser kozi do dziś wywołuje ożywione dyskusje wśród smakoszy. Dla części z nich stanowi wyjątkowy rarytas, którego pojawienie się na stole zapowiada prawdziwą uciechę dla kubków smakowych. Nadal jednak grono osób, które podchodzą do sera koziego z dystansem ze względu na intensywny zapach i smak, jest dość pokaźne. Co zrobić z tym fantem? Polecamy dobrać smakowite dodatki i podać kozi ser w atrakcyjny sposób. Nawet najbardziej zawzięty niedowiarek skusi się na dokładkę!
Dla kogo?
Z racji tego, że ser kozi nie jest jeszcze zbyt popularny na lokalnych stołach, przyjęło się uznawać go za produkt wyszukany. Coś w tym jest! W połączeniu z pieczonymi burakami, wykwintnym mięsem z kaczki albo pomysłowym, malinowym dressingiem kozi ser zamienia się w specjał, po który sięgają najbardziej wymagający szefowie kuchni. Mimo to nie powinien nikogo onieśmielać. Pierwszy kontakt z kozim serem znacznie ułatwią proste dania makaronowe z warzywami, kanapki i tosty.
Na jaką okazję?
Jeśli już przetestowaliście jego właściwości w trakcie spokojnego, kameralnego popołudnia, czas zaszaleć podczas organizacji przyjęcia. Szykujecie bal sylwestrowy, imprezę karnawałową albo mały bankiet z okazji urodzin Waszej drugiej połówki? Ser kozi będzie idealny na tego typu wydarzenia. W sałatce z cytrusami jego smak zyska orzeźwiające akcenty. Wytrawna tarta z pomidorami to pomysł w sam raz na gorące danie. Mini roladki ze szpinakiem i kozim serem to przekąski dużo bardziej szykowne niż solone orzeszki.
Czy wiesz, że?
Podczas szukania inspiracji na potrawy z użyciem koziego sera, warto zwrócić uwagę na receptury prosto z Francji. Historia hodowli kóz w tym kraju sięga VIII wieku, a do dziś wyrabia się tam około 120 gatunków sera.
Dla urozmaicenia:
Jeśli ktoś nadal nie jest przekonany do naturalnego smaku koziego produktu, powinien skosztować serów z dodatkiem ziaren pieprzu, papryki, czosnku, mięty, bazylii, czarnuszki, bazylii albo suszonych pomidorów.