Faszerowane pieczarki portobello

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

203 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

386 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 plastry

30 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

40 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C.W małej miseczce wymieszaj majonez, chilli, dymkę, Panko, skórkę oraz sok z cytryny, Pecorino, pokrojone nóżki grzybów oraz pieprz. Odstaw na bok.

Krok 2

Kapelusze grzybów ułóż na blasze do pieczenia. Ułóż na każdym z nich plaster sera i zapiecz 5 minut w nagrzanym piekarniku.

Krok 3

Grzyby wyjmij z piekarnika, ułóż na nich plastry cukinii i polej majonezem Hellmann's.

Krok 4

Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 25 minut, do momentu gdy wierzch się zarumieni. Przed podaniem grzyby posyp orzeszkami.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata   Czyz

    Małgorzata Czyz , 19.10.2016

    bardzo smaczna i łatwa do zobaczenia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane pieczarki portobelloFaszerowane pieczarki portobello

Grzyby portobello są odmianą pieczarek o dużych kapeluszach i wyrazistym smaku – znakomicie nadają się do faszerowania. Nadziewając je kozim serem i cukinią, przyrządzisz wyśmienite, a jednocześnie proste danie na kolację. Zacznij od przygotowania gęstego sosu, w którym będziesz zapiekać grzyby. W niewielkiej misce wymieszaj majonez z drobno posiekaną papryczką chili i cebulą dymką, skórką oraz sokiem z cytryny, a także startym serem pecorino i pokrojonymi nóżkami grzybów. Odpowiednią konsystencję nada tej mieszance japońska bułka tarta typu panko, składająca się z chrupiących płatków. Kapelusze portobello ułóż na blasze, na wierzchu umieść po kawałku koziego sera i zapiecz w rozgrzanym piekarniku. Następnie przełóż pieczarki do naczynia żaroodpornego, na każdej z nich połóż plasterek cukinii, a całość zalej przygotowanym wcześniej sosem. Piecz do momentu, w którym wierzch grzybów się zarumieni. Podawaj je na ciepło, posypane orzeszkami piniowymi. Przygotuj smaczną potrawę z naszym przepisem na faszerowane grzyby.