Faszerowane pieczarki portobello przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane pieczarki portobello

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
227 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

246 osób wydrukowało

Pobierz pdf

568 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 plastry

30 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

40 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C.W małej miseczce wymieszaj majonez, chilli, dymkę, Panko, skórkę oraz sok z cytryny, Pecorino, pokrojone nóżki grzybów oraz pieprz i wymieszaj z majonezem. Odstaw na bok.

Krok 2

Kapelusze grzybów ułóż na blasze do pieczenia. Ułóż na każdym z nich plaster sera i zapiecz 5 minut w nagrzanym piekarniku.

Krok 3

Grzyby wyjmij z piekarnika, ułóż na nich plastry cukinii i dodaj farsz z panco i majonezu.

Krok 4

Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 25 minut, do momentu gdy wierzch się zarumieni. Przed podaniem grzyby posyp orzeszkami.

4

Opinie o przepisie

  • Anna

    Anna , 19.01.2023

    A co zrobić z farszem? Bo jakoś nie znalazłam informacji...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Weronika  Gadoś

    Weronika Gadoś , 18.12.2022

    TAK Ser pecorino zamienię na inny, może parmezan. Cukinię zblanszuję przed dodaniem. Podoba mi się ten pomysł na pieczarki, myślę, że to dobra przystawka na świąteczny stół.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata   Czyz

    Małgorzata Czyz , 19.10.2016

    bardzo smaczna i łatwa do zobaczenia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane pieczarki portobelloFaszerowane pieczarki portobello

Grzyby portobello są odmianą pieczarek o dużych kapeluszach i wyrazistym smaku – znakomicie nadają się do faszerowania. Nadziewając je kozim serem i cukinią, przyrządzisz wyśmienite, a jednocześnie proste danie na kolację. Zacznij od przygotowania gęstego sosu, w którym będziesz zapiekać grzyby. W niewielkiej misce wymieszaj majonez z drobno posiekaną papryczką chili i cebulą dymką, skórką oraz sokiem z cytryny, a także startym serem pecorino i pokrojonymi nóżkami grzybów. Odpowiednią konsystencję nada tej mieszance japońska bułka tarta typu panko, składająca się z chrupiących płatków. Kapelusze portobello ułóż na blasze, na wierzchu umieść po kawałku koziego sera i zapiecz w rozgrzanym piekarniku. Następnie przełóż pieczarki do naczynia żaroodpornego, na każdej z nich połóż plasterek cukinii, a całość zalej przygotowanym wcześniej sosem. Piecz do momentu, w którym wierzch grzybów się zarumieni. Podawaj je na ciepło, posypane orzeszkami piniowymi. Przygotuj smaczną potrawę z naszym przepisem na faszerowane grzyby.