Faszerowane pieczarki portobello przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane pieczarki portobello

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

238 osób wydrukowało

Pobierz pdf

558 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 plastry

30 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

40 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C.W małej miseczce wymieszaj majonez, chilli, dymkę, Panko, skórkę oraz sok z cytryny, Pecorino, pokrojone nóżki grzybów oraz pieprz i wymieszaj z majonezem. Odstaw na bok.

Krok 2

Kapelusze grzybów ułóż na blasze do pieczenia. Ułóż na każdym z nich plaster sera i zapiecz 5 minut w nagrzanym piekarniku.

Krok 3

Grzyby wyjmij z piekarnika, ułóż na nich plastry cukinii i dodaj farsz z panco i majonezu.

Krok 4

Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 25 minut, do momentu gdy wierzch się zarumieni. Przed podaniem grzyby posyp orzeszkami.

4

Opinie o przepisie

  • Anna

    Anna , 19.01.2023

    A co zrobić z farszem? Bo jakoś nie znalazłam informacji...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Weronika  Gadoś

    Weronika Gadoś , 18.12.2022

    TAK Ser pecorino zamienię na inny, może parmezan. Cukinię zblanszuję przed dodaniem. Podoba mi się ten pomysł na pieczarki, myślę, że to dobra przystawka na świąteczny stół.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata   Czyz

    Małgorzata Czyz , 19.10.2016

    bardzo smaczna i łatwa do zobaczenia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane pieczarki portobelloFaszerowane pieczarki portobello

Grzyby portobello są odmianą pieczarek o dużych kapeluszach i wyrazistym smaku – znakomicie nadają się do faszerowania. Nadziewając je kozim serem i cukinią, przyrządzisz wyśmienite, a jednocześnie proste danie na kolację. Zacznij od przygotowania gęstego sosu, w którym będziesz zapiekać grzyby. W niewielkiej misce wymieszaj majonez z drobno posiekaną papryczką chili i cebulą dymką, skórką oraz sokiem z cytryny, a także startym serem pecorino i pokrojonymi nóżkami grzybów. Odpowiednią konsystencję nada tej mieszance japońska bułka tarta typu panko, składająca się z chrupiących płatków. Kapelusze portobello ułóż na blasze, na wierzchu umieść po kawałku koziego sera i zapiecz w rozgrzanym piekarniku. Następnie przełóż pieczarki do naczynia żaroodpornego, na każdej z nich połóż plasterek cukinii, a całość zalej przygotowanym wcześniej sosem. Piecz do momentu, w którym wierzch grzybów się zarumieni. Podawaj je na ciepło, posypane orzeszkami piniowymi. Przygotuj smaczną potrawę z naszym przepisem na faszerowane grzyby.