Faszerowane pieczarki portobello przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane pieczarki portobello

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

204 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

217 osób wydrukowało

Pobierz pdf

413 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 plastry

30 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

40 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C.W małej miseczce wymieszaj majonez, chilli, dymkę, Panko, skórkę oraz sok z cytryny, Pecorino, pokrojone nóżki grzybów oraz pieprz. Odstaw na bok.

Krok 2

Kapelusze grzybów ułóż na blasze do pieczenia. Ułóż na każdym z nich plaster sera i zapiecz 5 minut w nagrzanym piekarniku.

Krok 3

Grzyby wyjmij z piekarnika, ułóż na nich plastry cukinii i polej majonezem Hellmann's.

Krok 4

Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 25 minut, do momentu gdy wierzch się zarumieni. Przed podaniem grzyby posyp orzeszkami.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata   Czyz

    Małgorzata Czyz , 19.10.2016

    bardzo smaczna i łatwa do zobaczenia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane pieczarki portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane pieczarki portobelloFaszerowane pieczarki portobello

Grzyby portobello są odmianą pieczarek o dużych kapeluszach i wyrazistym smaku – znakomicie nadają się do faszerowania. Nadziewając je kozim serem i cukinią, przyrządzisz wyśmienite, a jednocześnie proste danie na kolację. Zacznij od przygotowania gęstego sosu, w którym będziesz zapiekać grzyby. W niewielkiej misce wymieszaj majonez z drobno posiekaną papryczką chili i cebulą dymką, skórką oraz sokiem z cytryny, a także startym serem pecorino i pokrojonymi nóżkami grzybów. Odpowiednią konsystencję nada tej mieszance japońska bułka tarta typu panko, składająca się z chrupiących płatków. Kapelusze portobello ułóż na blasze, na wierzchu umieść po kawałku koziego sera i zapiecz w rozgrzanym piekarniku. Następnie przełóż pieczarki do naczynia żaroodpornego, na każdej z nich połóż plasterek cukinii, a całość zalej przygotowanym wcześniej sosem. Piecz do momentu, w którym wierzch grzybów się zarumieni. Podawaj je na ciepło, posypane orzeszkami piniowymi. Przygotuj smaczną potrawę z naszym przepisem na faszerowane grzyby.