
Składniki
4 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
4 plastry
30 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
40 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C.W małej miseczce wymieszaj majonez, chilli, dymkę, Panko, skórkę oraz sok z cytryny, Pecorino, pokrojone nóżki grzybów oraz pieprz i wymieszaj z majonezem. Odstaw na bok.
Krok 2
Kapelusze grzybów ułóż na blasze do pieczenia. Ułóż na każdym z nich plaster sera i zapiecz 5 minut w nagrzanym piekarniku.
Krok 3
Grzyby wyjmij z piekarnika, ułóż na nich plastry cukinii i dodaj farsz z panco i majonezu.
Krok 4
Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 25 minut, do momentu gdy wierzch się zarumieni. Przed podaniem grzyby posyp orzeszkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane pieczarki portobello
Grzyby portobello są odmianą pieczarek o dużych kapeluszach i wyrazistym smaku – znakomicie nadają się do faszerowania. Nadziewając je kozim serem i cukinią, przyrządzisz wyśmienite, a jednocześnie proste danie na kolację. Zacznij od przygotowania gęstego sosu, w którym będziesz zapiekać grzyby. W niewielkiej misce wymieszaj majonez z drobno posiekaną papryczką chili i cebulą dymką, skórką oraz sokiem z cytryny, a także startym serem pecorino i pokrojonymi nóżkami grzybów. Odpowiednią konsystencję nada tej mieszance japońska bułka tarta typu panko, składająca się z chrupiących płatków. Kapelusze portobello ułóż na blasze, na wierzchu umieść po kawałku koziego sera i zapiecz w rozgrzanym piekarniku. Następnie przełóż pieczarki do naczynia żaroodpornego, na każdej z nich połóż plasterek cukinii, a całość zalej przygotowanym wcześniej sosem. Piecz do momentu, w którym wierzch grzybów się zarumieni. Podawaj je na ciepło, posypane orzeszkami piniowymi. Przygotuj smaczną potrawę z naszym przepisem na faszerowane grzyby.