
Składniki
0.5 kilograma
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
20 gramów
3 sztuki
2 sztuki
30 gramów
200 mililitrów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2
Cebule i czosnek posiekaj. Na maśle smaż cebulę, czosnek i posiekane grzyby. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj posiekaną kapustę oraz majeranek. Dopraw przyprawą Knorr.

Krok 3
Wlej szklankę wody i duś do momentu, kiedy kapusta zrobi się miękka, a płyn odparuje.

Krok 4
Rozwałkuj ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, połóż na środku filet ryby. Oprósz przyprawą Knorr i nałóż gotową kapustę. Całość zwiń w rulon. Po wierzchu posmaruj pozostałym jajkiem i posyp pozostałym majerankiem. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą
Kulebiak, czyli duży, wypiekany pieróg, to danie pochodzące z kuchni kresowej. Najlepiej sprawdzi się serwowany na ciepło jako dodatek do mocno przyprawionego, czystego barszczu czerwonego lub jako samodzielna przekąska. Do jego przygotowania będzie potrzebny filet ryby (najlepiej sprawdzi się łosoś), ciasto drożdżowe, kiszona kapusta, cebula, jajka oraz przyprawy. Kiedy ciasto będzie już swobodnie odchodzić od ścianek naczynia, rozwałkuj je i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Do farszu dodaj suszone grzyby i podsmażone pieczarki. Tak przygotowane nadzienie zawiń w ciasto. Aby wypiek miał złocisty kolor, nie zapomnij posmarować go przez pieczeniem żółtkiem. Ponacinaj ciasto – dzięki temu nie pęknie pod wpływem temperatury. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem – możesz dodać także czosnek i posypać potrawę natką pietruszki lub kminkiem. Jeśli zostały Ci fragmenty ciasta, możesz zrobić z nich dekorację. Ułóż je w formę warkocza, lub pasków, a talerz ozdób świeżym rozmarynem. Zainspiruj się naszym przepisem.



































