Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
274 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

474 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

20 gramów

3 sztuki

2 sztuki

30 gramów

200 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek posiekaj. Na maśle smaż cebulę, czosnek i posiekane grzyby. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj posiekaną kapustę oraz majeranek. Dopraw przyprawą Knorr.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 2

Krok 3

Wlej szklankę wody i duś do momentu, kiedy kapusta zrobi się miękka, a płyn odparuje.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 3

Krok 4

Rozwałkuj ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, połóż na środku filet ryby. Oprósz przyprawą Knorr i nałóż gotową kapustę. Całość zwiń w rulon. Po wierzchu posmaruj pozostałym jajkiem i posyp pozostałym majerankiem. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • Małgorzata

    Małgorzata , 01.12.2022

    Robię podobny tylko z kapustą i grzybami z przepisu Babci, Jej sekretem było wyrabianie ciasta drożdżowego drewnianą łyżką. Było wtedy pulchne i delikatne. Grzyby suszone gotuje w bulionie warzywnym Knorr i kulebiaka zawsze posypuję kminkiem. Pierwszy znika z półmiska bo rodzina go uwielbia. TAK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewa

    ewa , 19.12.2020

    Chodzi o drożdże świeże czy suszone?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna Przepyszna

    Katarzyna Przepyszna , 02.12.2020

    Tak. W naszym domu nie jadało się kulebiaka, więc zdziwiło mnie życzenie męża bym zrobiła go na naszą pierwszą wspólną wigilię z teściami. Nie wiedziałam nawet czym jest ta potrawa ani jak ma wyglądać. Powyższy przepis dzięki instrukcji Krok po kroku ze zdjęciami naprowadził mnie na właściwą ścieżkę! Kulebiak wyszedł idealny, a rodzice męża byli zachwyceni! Polecam przepis, efekt jest pyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anetta KrukPrzybyłek

    Anetta KrukPrzybyłek , 06.01.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 09.03.2017

    Średnio smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak z rybą i kiszoną kapustąKulebiak z rybą i kiszoną kapustą

Kulebiak, czyli duży, wypiekany pieróg, to danie pochodzące z kuchni kresowej. Najlepiej sprawdzi się serwowany na ciepło jako dodatek do mocno przyprawionego, czystego barszczu czerwonego lub jako samodzielna przekąska. Do jego przygotowania będzie potrzebny filet ryby (najlepiej sprawdzi się łosoś), ciasto drożdżowe, kiszona kapusta, cebula, jajka oraz przyprawy. Kiedy ciasto będzie już swobodnie odchodzić od ścianek naczynia, rozwałkuj je i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Do farszu dodaj suszone grzyby i podsmażone pieczarki. Tak przygotowane nadzienie zawiń w ciasto. Aby wypiek miał złocisty kolor, nie zapomnij posmarować go przez pieczeniem żółtkiem. Ponacinaj ciasto – dzięki temu nie pęknie pod wpływem temperatury. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem – możesz dodać także czosnek i posypać potrawę natką pietruszki lub kminkiem. Jeśli zostały Ci fragmenty ciasta, możesz zrobić z nich dekorację. Ułóż je w formę warkocza, lub pasków, a talerz ozdób świeżym rozmarynem. Zainspiruj się naszym przepisem.