Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

274 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

344 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

471 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

20 gramów

3 sztuki

2 sztuki

30 gramów

200 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek posiekaj. Na maśle smaż cebulę, czosnek i posiekane grzyby. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj posiekaną kapustę oraz majeranek. Dopraw przyprawą Knorr.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 2

Krok 3

Wlej szklankę wody i duś do momentu, kiedy kapusta zrobi się miękka, a płyn odparuje.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 3

Krok 4

Rozwałkuj ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, połóż na środku filet ryby. Oprósz przyprawą Knorr i nałóż gotową kapustę. Całość zwiń w rulon. Po wierzchu posmaruj pozostałym jajkiem i posyp pozostałym majerankiem. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • Małgorzata

    Małgorzata , 01.12.2022

    Robię podobny tylko z kapustą i grzybami z przepisu Babci, Jej sekretem było wyrabianie ciasta drożdżowego drewnianą łyżką. Było wtedy pulchne i delikatne. Grzyby suszone gotuje w bulionie warzywnym Knorr i kulebiaka zawsze posypuję kminkiem. Pierwszy znika z półmiska bo rodzina go uwielbia. TAK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewa

    ewa , 19.12.2020

    Chodzi o drożdże świeże czy suszone?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna Przepyszna

    Katarzyna Przepyszna , 02.12.2020

    Tak. W naszym domu nie jadało się kulebiaka, więc zdziwiło mnie życzenie męża bym zrobiła go na naszą pierwszą wspólną wigilię z teściami. Nie wiedziałam nawet czym jest ta potrawa ani jak ma wyglądać. Powyższy przepis dzięki instrukcji Krok po kroku ze zdjęciami naprowadził mnie na właściwą ścieżkę! Kulebiak wyszedł idealny, a rodzice męża byli zachwyceni! Polecam przepis, efekt jest pyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anetta KrukPrzybyłek

    Anetta KrukPrzybyłek , 06.01.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 09.03.2017

    Średnio smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak z rybą i kiszoną kapustąKulebiak z rybą i kiszoną kapustą

Kulebiak, czyli duży, wypiekany pieróg, to danie pochodzące z kuchni kresowej. Najlepiej sprawdzi się serwowany na ciepło jako dodatek do mocno przyprawionego, czystego barszczu czerwonego lub jako samodzielna przekąska. Do jego przygotowania będzie potrzebny filet ryby (najlepiej sprawdzi się łosoś), ciasto drożdżowe, kiszona kapusta, cebula, jajka oraz przyprawy. Kiedy ciasto będzie już swobodnie odchodzić od ścianek naczynia, rozwałkuj je i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Do farszu dodaj suszone grzyby i podsmażone pieczarki. Tak przygotowane nadzienie zawiń w ciasto. Aby wypiek miał złocisty kolor, nie zapomnij posmarować go przez pieczeniem żółtkiem. Ponacinaj ciasto – dzięki temu nie pęknie pod wpływem temperatury. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem – możesz dodać także czosnek i posypać potrawę natką pietruszki lub kminkiem. Jeśli zostały Ci fragmenty ciasta, możesz zrobić z nich dekorację. Ułóż je w formę warkocza, lub pasków, a talerz ozdób świeżym rozmarynem. Zainspiruj się naszym przepisem.