Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

242 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

271 osób wydrukowało

Pobierz pdf

325 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

20 gramów

3 sztuki

2 sztuki

30 gramów

200 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek posiekaj. Na maśle smaż cebulę, czosnek i posiekane grzyby. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj posiekaną kapustę oraz majeranek. Dopraw przyprawą Knorr.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 2

Krok 3

Wlej szklankę wody i duś do momentu, kiedy kapusta zrobi się miękka, a płyn odparuje.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 3

Krok 4

Rozwałkuj ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, połóż na środku filet ryby. Oprósz przyprawą Knorr i nałóż gotową kapustę. Całość zwiń w rulon. Po wierzchu posmaruj pozostałym jajkiem i posyp pozostałym majerankiem. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Anetta KrukPrzybyłek

    Anetta KrukPrzybyłek , 06.01.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 09.03.2017

    Średnio smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak z rybą i kiszoną kapustąKulebiak z rybą i kiszoną kapustą

Kulebiak, czyli duży, wypiekany pieróg, to danie pochodzące z kuchni kresowej. Najlepiej sprawdzi się serwowany na ciepło jako dodatek do mocno przyprawionego, czystego barszczu czerwonego lub jako samodzielna przekąska. Do jego przygotowania będzie potrzebny filet ryby (najlepiej sprawdzi się łosoś), ciasto drożdżowe, kiszona kapusta, cebula, jajka oraz przyprawy. Kiedy ciasto będzie już swobodnie odchodzić od ścianek naczynia, rozwałkuj je i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Do farszu dodaj suszone grzyby i podsmażone pieczarki. Tak przygotowane nadzienie zawiń w ciasto. Aby wypiek miał złocisty kolor, nie zapomnij posmarować go przez pieczeniem żółtkiem. Ponacinaj ciasto – dzięki temu nie pęknie pod wpływem temperatury. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem – możesz dodać także czosnek i posypać potrawę natką pietruszki lub kminkiem. Jeśli zostały Ci fragmenty ciasta, możesz zrobić z nich dekorację. Ułóż je w formę warkocza, lub pasków, a talerz ozdób świeżym rozmarynem. Zainspiruj się naszym przepisem.