Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

246 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

20 gramów

3 sztuki

2 sztuki

30 gramów

200 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek posiekaj. Na maśle smaż cebulę, czosnek i posiekane grzyby. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj posiekaną kapustę oraz majeranek. Dopraw przyprawą Knorr.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 2

Krok 3

Wlej szklankę wody i duś do momentu, kiedy kapusta zrobi się miękka, a płyn odparuje.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 3

Krok 4

Rozwałkuj ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, połóż na środku filet ryby. Oprósz przyprawą Knorr i nałóż gotową kapustę. Całość zwiń w rulon. Po wierzchu posmaruj pozostałym jajkiem i posyp pozostałym majerankiem. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Anetta KrukPrzybyłek

    Anetta KrukPrzybyłek , 06.01.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 09.03.2017

    Średnio smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szybki gulasz z papryką
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak z rybą i kiszoną kapustąKulebiak z rybą i kiszoną kapustą

Kulebiak, czyli duży, wypiekany pieróg, to danie pochodzące z kuchni kresowej. Najlepiej sprawdzi się serwowany na ciepło jako dodatek do mocno przyprawionego, czystego barszczu czerwonego lub jako samodzielna przekąska. Do jego przygotowania będzie potrzebny filet ryby (najlepiej sprawdzi się łosoś), ciasto drożdżowe, kiszona kapusta, cebula, jajka oraz przyprawy. Kiedy ciasto będzie już swobodnie odchodzić od ścianek naczynia, rozwałkuj je i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Do farszu dodaj suszone grzyby i podsmażone pieczarki. Tak przygotowane nadzienie zawiń w ciasto. Aby wypiek miał złocisty kolor, nie zapomnij posmarować go przez pieczeniem żółtkiem. Ponacinaj ciasto – dzięki temu nie pęknie pod wpływem temperatury. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem – możesz dodać także czosnek i posypać potrawę natką pietruszki lub kminkiem. Jeśli zostały Ci fragmenty ciasta, możesz zrobić z nich dekorację. Ułóż je w formę warkocza, lub pasków, a talerz ozdób świeżym rozmarynem. Zainspiruj się naszym przepisem.