
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
8 łyżek
750 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulwy oczyść, obierz i gotuj w lekko osolonej wodzie do momentu, gdy będą miękkie. Powinno to zająć 15-20 minut.
Krok 2
Bulwy odcedź, pokrój w plasterki i przełóż do salaterki.
Krok 3
Olej z orzeszków ziemnych wymieszaj razem z odrobiną octu, musztardą i dopraw.
Krok 4
Zalej ugotowane bulwy i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Sałatkę z bulw topinamburu podawaj zamiast ziemniaków do obiadu lub jako samodzielne danie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej