
Składniki
4 litry
2 sztuki
6 ziaren
3 sztuki
12 ziaren
1 łyżka
2 sztuki
6 łyżeczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydło i golonkę z indyka razem z obraną marchewką zalewamy 3 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy 1,5 godziny na wolnym ogniu. Wywar odcedzamy, mięso pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2
W 1 litrze wody gotujemy brokuły przez 8 minut. Odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
Krok 3
W 8 miseczkach układamy na dnie po plasterku jajka, a wokół na przemian plastry marchewki i kawałki brokułów. Na wierzchu kładziemy posiekane mięso indyka.
Krok 4
Wywar podgrzewamy, dodajemy do niego łyżkę przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr i rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i zalewamy warzywa i mięso ułożone w miseczkach.
Krok 5
Czekamy aż galaretki ostygną i wstawiamy na co najmniej 8 godzin do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej