Galaretka z jajkiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galaretka z jajkiem i warzywami

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 litry

2 sztuki

6 ziaren

3 sztuki

12 ziaren

1 łyżka

2 sztuki

6 łyżeczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydło i golonkę z indyka razem z obraną marchewką zalewamy 3 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy 1,5 godziny na wolnym ogniu. Wywar odcedzamy, mięso pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2

W 1 litrze wody gotujemy brokuły przez 8 minut. Odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo i obieramy.

Krok 3

W 8 miseczkach układamy na dnie po plasterku jajka, a wokół na przemian plastry marchewki i kawałki brokułów. Na wierzchu kładziemy posiekane mięso indyka.

Krok 4

Wywar podgrzewamy, dodajemy do niego łyżkę przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr i rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i zalewamy warzywa i mięso ułożone w miseczkach.

Krok 5

Czekamy aż galaretki ostygną i wstawiamy na co najmniej 8 godzin do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej