Galaretka z jajkiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galaretka z jajkiem i warzywami

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 litry

2 sztuki

6 ziaren

3 sztuki

12 ziaren

1 łyżka

2 sztuki

6 łyżeczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydło i golonkę z indyka razem z obraną marchewką zalewamy 3 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy 1,5 godziny na wolnym ogniu. Wywar odcedzamy, mięso pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2

W 1 litrze wody gotujemy brokuły przez 8 minut. Odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo i obieramy.

Krok 3

W 8 miseczkach układamy na dnie po plasterku jajka, a wokół na przemian plastry marchewki i kawałki brokułów. Na wierzchu kładziemy posiekane mięso indyka.

Krok 4

Wywar podgrzewamy, dodajemy do niego łyżkę przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr i rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i zalewamy warzywa i mięso ułożone w miseczkach.

Krok 5

Czekamy aż galaretki ostygną i wstawiamy na co najmniej 8 godzin do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Adzymka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej