Galaretka z jajkiem i warzywami

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

751

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

6 ziaren

3 sztuki

12 ziaren

2 sztuki

4 litry

6 łyżeczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydło i golonkę z indyka razem z obraną marchewką zalewamy 3 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy 1,5 godziny na wolnym ogniu. Wywar odcedzamy, mięso pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2

W 1 litrze wody gotujemy brokuły przez 8 minut. Odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo i obieramy.

Krok 3

W 8 miseczkach układamy na dnie po plasterku jajka, a wokół na przemian plastry marchewki i kawałki brokułów. Na wierzchu kładziemy posiekane mięso indyka.

Krok 4

Wywar podgrzewamy, dodajemy do niego łyżkę przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr i rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i zalewamy warzywa i mięso ułożone w miseczkach.

Krok 5

Czekamy aż galaretki ostygną i wstawiamy na co najmniej 8 godzin do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galaretka z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybkie kebaby
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej