Naleśniki chińskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki chińskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

354 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

441 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

10 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

10 dekagramów

1 łyżeczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Warzywa umyj i pokrój w drobne cieniutkie paseczki lub zetrzyj na tarce. Papryczkę oczyść z pestek i pokrój w bardzo drobną kostkę. Grzybki Mun pokrój w cienkie paseczki.

Naleśniki chińskie  - Krok 1

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz zmieszany z olejem sezamowym. Podsmaż mięso mielone.

Naleśniki chińskie  - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dodaj poszatkowane warzywa, starty czosnek i świeży starty imbir oraz sos sojowy. Całość smaż ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz zostaw do ostygnięcia.

Naleśniki chińskie  - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto ryżowe przetnij na pół tak, aby powstały dwa trójkąty. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na środek wyłóż przygotowany farsz z mięsa i warzyw. Ciasto złóż w kopertę i ciasno zwiń.

Naleśniki chińskie  - Krok 4

Krok 5

Naleśniki z farszem smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Zarumienione naleśniki wykładaj na papierowe ręczniki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Naleśniki chińskie  - Krok 5

Krok 6

Przygotuj Fix do potraw chińskich zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozmieszaj Fix z zimną wodą i zagotuj.

Naleśniki chińskie  - Krok 6

Krok 7

Sos do naleśników podawaj w oddzielnej miseczce. Naleśniki podawaj posypane kiełkami oraz ziarnem sezamu.

Naleśniki chińskie  - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki chińskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki chińskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki chińskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki chińskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki chińskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki chińskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki chińskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki chińskie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki chińskie Naleśniki chińskie

Naleśniki chińskie to potoczna nazwa dobrze znanych sajgonek. Zasmakują one miłośnikom azjatyckich i orientalnych smaków. Chrupiące ciasto ryżowe z wyrazistym farszem w towarzystwie pysznego sosu słodko-kwaśnego znajdą amatorów także w twoim domu. Przygotowując potrawę nie możesz zapomnieć o paru szczegółach. Warzywa pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Usuń z ostrej papryczki nasiona (będzie mniej pikantna) i pokrój w bardzo drobną kostkę. Grzyby mun pokrój w cienkie paseczki. Mięso mielone usmaż na tłuszczu zmieszanym z olejem sezamowym – nadasz mu w ten sposób ciekawego i oryginalnego smaku. Do mięsa i warzyw dodaj starty czosnek, świeży starty imbir i sos sojowy. Wzbogać go również posiekaną natką pietruszki. Składając sajgonki pamiętaj żeby brzegi ciasta ryżowego posmarować roztrzepanym jajkiem. Po usmażeniu odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Sajgonki zaserwuj z wyrazistym sosem słodko-kwaśnym. By podkreślić smak naleśników, posyp je kiełkami i ziarnami sezamu.